İstanbul Kağıthane'de geçen yıl kasım ayında 7 bin 500 metrekarelik alan üzerine kurulan VetAmerikan Hastanesi, 8 katlı bir binada hizmet veriyon. Maksimum konfor ve hijyen hedefiyle hizmet veren hastanede; 15 muayene odası, 2 acil girişim odası, 2 acil tanı ve görüntüleme odası, özel donanımlı kardiyoloji ve göz muayene odaları, 442 yatak, 294 dahili ve cerrahi servis, 109 yoğun bakım ünitesi, 39 yatak kapasiteli 4 ayrı enfeksiyon hastalıkları servisi, 12 yataklı özel aile servisi ve 4 ameliyathane bulunuyor. SABAH, kedi ve köpeklerin yanı sıra bazı egzotik hayvanların da tedavi edildiği merkeze girdi ve tedavi süreçlerine tanıklık etti.
'PAPPUCINO' İÇEREK SIRA BEKLİYORLAR
SABAH muhabirine eşlik eden Başhekim, Uzman Veteriner Hekim Onur Ülgenalp, "Kedi ve köpek dostlarımız beraber büyüdükleri zaman birbirleriyle iyi anlaşabiliyor olsalar da, doğaları gereği birbirlerinin ses ve kokularından dolayı strese girebiliyorlar. Bu sebeple hastanenin mimari yapısı da dostlarımızın fizyolojik özelliklerine göre dizayn edilerek huzurlu ve güvenli bir ortamda tedavi görmelerini sağlıyor. Veznedeki işlemlerini tamamlayan tüm can dostlar ve sahipleri özel bekleme odalarında randevu saatleri gelene kadar dinlenme imkanı bulurken aynı zamanda kapıları bahçeye açılan localarda yakınlarıyla güzel vakit geçirebiliyorlar. Bunun yanı sıra beklerken bir şeyler içmek isteyenler için evcil hayvanları ile birlikte oturabilecekleri bir kafe bile düşünülmüş. Siz burada 'cappuccino' içerken dostunuz da size "Pappucino" içerek eşlik edebiliyor." diye konuştu.
HEDEF VETERİNER HEKİM FAKÜLTESİ
"Bu merkezde, ailemizin bir bireyi haline gelen hayvanlarımızın sağlığını ön planda tutarak canlılara karşı saygı ve farkındalığın oluşturulmasını amaçlanıyor." diyen Onur Ülgenalp, "Kedi, köpek ve yüzde 5 civarında da egzotik hayvan üzerine yoğunlaşılan organizasyon sayesinde alanında uzmanlaşan nitelikli veteriner hekimler yetiştirecek bir fakültenin de temellerini atmaya hazırlanılıyor."
Merkezle ilgili bilgi veren Onur Ülgenalp, "Köpek özellikli muayene alanları, veteriner hekimlerin hem yoğun bakım hem de servis alanlarına kolayca ulaşabilmesi ve kontrollerini sağlayabilmesi için tam ortada olacak şekilde konumlandırılmış. Kedi özellikli muayene alanları ise, yoğun bakım ve yatan hasta servislerinin merkezinde yer alıyor. Bu özel alan sayesinde tüm kedi hastaların durumu aynı anda takip ediliyor. Ayrıca hava yoluyla bulaşma riski olan enfeksiyon hastalıkları için özel olarak ayrılmış tedavi alanlarıyla da dikkat çekiyor. Bu alanlarda, birbirinden tamamen bağımsız havalandırma sistemleri ve emniyet sistemli kapılar sayesinde enfeksiyonun bu alanlardan dışarı çıkması engelleniyor. Bunun yanı sıra ilaç otomasyon sistemleri kullanılarak tedavi gören hastaların yanlış doz veya ilaç alma ihtimalleri ortadan kalkıyor."
LINAC İLE KANSER TEDAVİSİ
Hayvanlarda kanser tedavisi üzerine çalıştıklarını belirten VetAmerikan Hastanesi Başhekimi Uzman Veteriner Hekim Onur Ülgenalp, "Burayı eşsiz kılan özelliklerden biri de kanserli hayvanlar için onkoloji bölümünde radyoterapi yoluyla tedavi gerçekleştirilebiliyor olması. Türkiye'de veteriner sağlık sektöründe hizmet veren tek, Avrupa'da 5. konumunda olan onkoloji merkezinde MR-LINAC teknolojisi kullanarak kanser teşhisi konulmuş yahut şüphesi bulunan hastalara radyoterapi yöntemi uygulanıyor ve kanserli dokular küçülterek operasyona uygun hale getiriliyor. Özel görüntü ve ölçümlerle hedefleme yaparak tümörü ışınlarla yok eden bir "akıllı radyoterapi" yöntemi olan MR-LINAC, klasik radyoterapiye MR (Manyetik Rezonans) eklenen daha gelişmiş donanıma sahip olan bir cihaz olarak öne çıkıyor. Bu merkez bünyesinde Bilgisayarlı Tomografi (BT), MR, Digital röntgen bulundurarak bütünsel bir medikal görüntüleme hizmeti sunuyor. PCR teknolojisiyle moleküler teşhis çalışmaları yapabilen bir laboratuvara sahip olması sayesinde de viral ve bakteriyel hastalıkların teşhisinde hata payını sıfıra indiriyor. Öte yandan ısıtmalı yüzme havuzu, su yardımlı yürüme bandı, tens ve lazer gibi teknik altyapı ile fizyoterapi hizmeti sunuluyor." İfadeleri kullandı.
Bu sağlık organizasyonu çerçevesinde hayvan sağlığının yanı sıra sahiplerinin de düşünüldüğünü aktaran Ülgenalp, "Acil Servisi sayesinde 7/24 hizmet veren hastane tedavi süresinde evcil dostlarını yalnız bırakmak istemeyen sahiplerine konaklama hizmeti sağlıyor. Bunun yanı sıra şehir dışında yahut yurt dışında olan hastalar için online muayene hizmeti de sağlıyoruz. Burada önceliğimiz şeffaflık. Kullanıma sunduğumuz uygulama sayesinde evcil hayvanınıza hangi doktor ne gibi işlemler uyguladı, hangi ilaç verildi görebiliyorsunuz. Öte yandan her türlü MR, Röntgen gibi belgeye de kağıda ihtiyaç duymaksızın bu uygulamadan erişebiliyorsunuz. Hayata geçirdiğimiz bu organizasyonla ülke olarak sağlık ihracında olduğu gibi veterinerlik konusunda ilerlemeyi ve bu alanda sağlık turizmini geliştirip, ülkeye gelen döviz miktarını artırmayı hedefliyoruz. Hizmete girdiğimiz günden bu yana potansiyelimizin altında hasta bakmamıza rağmen aylık yaklaşık bin hayvanın hayatına dokunuyoruz. Bunların içerisinde yurt dışından gelen pek çok hastamız da bulunmakta." dedi.