Günlük yaşamın karmaşıklığı içinde, temizlik bazen göz ardı edilen bir detay gibi görünebilir. Ancak düzenli olarak temizlik yapmak, sadece fiziksel sağlığımıza değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal iyi oluşumuza da katkıda bulunabilir. Temiz bir ev veya çalışma alanı, stresi azaltabilir ve huzuru teşvik edebilir.
Bu konuda ABD Anksiyete ve Depresyon Derneği'nin yetişkinlerin üzerinde yapılan araştırmaların sonucunda bireylerin sadece 13 dakika yapılan bir temizliğin bile stres, kaygı üzerinde olumlu sonuçlara sebep olduğu görülmüş. Yani stresliyken ev işi yapanlar kendilerini daha sakin ve daha az stresli olarak tanımlamışlar. Stresliyken yapılacak en yaygın ev işi olarak ise bulaşık yıkamak bulunmuş, ardından süpürge ve çamaşır yıkama, banyo ve tuvalet temizliği gibi aktiviteler yerini alıyor. Yakın zamanda yapılan araştırma da ev işleri yapmanın adeta bir meditasyon görevi gördüğünü söylüyor. Ev işi yapmak elbette sadece bulaşık yıkamak anlamına gelmiyor. Dolapları düzenlemek, toz almak gibi birçok aktivite.
TEMİZLİK YAPMAK RUHSAL BİR DÜZENLEME MEKANİZMASIDIR
Temizlik yapmak insanlar üzerinde bir düzenleyici etkisi olduğunu belirten, Uzm. Klinik Psikolog Merve Kumru, "Halk arasında sık sık, "Temizlik yapmak bana terapi gibi geliyor." ifadesini duymaktayız. Aslında temizliğin insanlar üzerinde kendi deneyimleriyle de fark ettikleri bir düzenleyici etkisi olduğu söz konusudur. Günlük hayat problemleri karşısında hepimizin kullandığı bazı baş etme mekanizmalarımız vardır. Psikoterapi tüm bundan bağımsız bir yöntem olsa da, doğru bir dozda olduğu takdirde temizlik yapmak ruhsal bir düzenleme mekanizmasıdır diyebiliriz. Aynı zamanda kaygıyı yatıştırıcı etkisi ise son yapılan çalışmalar göstermiştir.
Florida State üniversitesi'nde (2015) yapılan bir çalışmada basit ev işlerini odaklanarak yapan bireylerin kaygıları üzerinde yüzde 27 oranında olumlu etki gözlemlenmiştir. Temizlik beraberinde başka dikkat dağıtıcı aktiveler ile beraber bulunmadığı koşulda, (müzik dinlemek, telefonla konuşmak vb.) bizi anda tutmaya yardımcı olmaktadır. Bu durumda ise zihnin daha odaklı çalıştığında kaygıyı yatıştırması mümkündür. Gün içerisinde anda kalabilme alanlarımızın artmasına ihtiyaç duymaktayız. Daha anda bir zihin, dikkat dağınıklığından bizleri organize edebilmesi bakımından önem taşır. Tüm bunların yanı sıra temizliğin, iç dünyamızda kaybettiğimiz kontrol duygusunun yeniden hissettirmesi gibi bilişsel ve duygusal çıkarımları da olmaktadır" ifadelerini kullandı.
DUYGU VAROL / SABAH