Giresun'un Tirebolu ilçesinin Aslancık köyünde yaşayan Asiye Kara (60), her yıl bahçelerinde yetiştirdikleri çeşitli meyvelerin pekmezini yaptıklarını söyledi. Pekmez yapmanın oldukça zahmetli bir iş olduğunu anlatan Kara, mevsimine göre elma, armut ve dut pekmezi yaparak aile ekonomisine katkı sağladıklarını, kış hazırlığı yaptıklarını belirtti. Her çeşit pekmezin, sayısız faydası olduğunun bilindiğini ifade eden Kara, elma pekmezi yapmak için bahçeden topladıkları elmaları yıkadıklarını açıkladı.
Sabah erken saatlerde başladıkları elma pekmezi yapımında ilk olarak temizledikleri elmaları bir taş yardımıyla parçalara ayırarak büyük tencerelere koyduklarını bildiren Kara, elma ve su karışımıyla doldurulan tenceleri evlerinin bahçelerinde yaktıkları ateşin üzerine kaynaması için yerleştirdiklerini anlattı.
İki saat kaynayan karışımı ateşin üzerinden aldıktan sonra ince bir bez yardımıyla süzdüklerini dile getiren Kara, ''Elma ve su karışımı kaynadıktan sonra, bir bez ile karışımı süzüyoruz. Ayırdığımız elma suyunu tekrar tencereye koyarak ateşin üzerine yerleştiriyoruz. Sabah 8'de başlayan işlem, gece saat 24'e kadar devam ediyor. Bu süre boyunca kaynayan karışımı aralıklarla karıştırıyoruz'' dedi. Karışımın içine şeker karıştırmadıklarına, tamamen doğal pekmez elde ettiklerine değinen Kara, pekmezin kilosunun 30 liradan satıldığını vurguladı.
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, çocuklara bal ve reçel yerine pekmez yedirilmesinin daha faydalı olduğunu söyledi. ''Pekmez, demir ve kalsiyum deposu. Özellikle çocukların beslenmesinde reçel ve bal yerine pekmez tercih edilmeli'' diyen Elmacıoğlu, bal ve reçelin sadece iyi birer enerji kaynağı olduğunu belirtti.