Esra Dermancıoğlu'nun hastalığı Kurdeşen (Ürtiker) hastalığı, ciltte aniden ortaya çıkan ve ortası soluk kırmızı döküntülere sebep olan bir rahatsızlıktır. Halk arasında kurdeşen dökmek olarak tabir edilen hastalık vücutta genellikle belirli bir bölgede ortaya çıkıyor. Her hastada farklı belirtilerle ortaya çıksa da bu rahatsızlığın doktor tedavisiyle iyileştiği biliniyor.
Ünlü oyuncu Esra Dermancıoğlu'nun Kurdeşen (Ürtiker) hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenlerin sayısı bir hayli arttı. Kurdeşen ya da tıbbi adıyla ürtiker ciltte aniden ortaya çıkan ve ortası soluk kırmızı döküntülere sebep olan bir rahatsızlıktır. Halk arasında kurdeşen dökmek olarak tabir edilen hastalık vücutta genellikle belirli bir bölgede ortaya çıkıyor.
Ciltte etrafı kızarık şişkinlikler belirir.
Şişen cilt alanlarında kaşıntı ve yanma hissi ortaya çıkar.
Lezyonlar en fazla 24 saat içerisinde herhangi bir iz veya hasar bırakmadan kaybolur. Fakat bu daha sonraki zamanlarda tekrar etmeyeceği anlamına gelmiyor.
Ürtiker devam etme süresine göre akut veya kronik olarak ikiye ayrılır: Akut ürtiker: Şikâyet yeni ortaya çıkmış ve 6 haftadan kısa bir zaman periyodunu içeriyorsa akut ürtiker olarak adlandırılır. Kronik ürtiker: Ürtiker şikâyetleri 6 haftadan daha uzun bir süredir her gün ya da haftada en az 2 kez ataklar halinde tekrarlayarak devam ediyorsa kronik ürtiker olarak adlandırılır. İnsanlar hayatlarının bir evresinde, % 15-25 oranında ürtiker atağı geçirme ihtimali taşır. Akut ürtiker genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde gözlenir.
Kurdeşen tedavisi öncelikle olası tetikleyicileri bulmak ve mümkün olduğunca bunlardan kaçınmak şeklinde ele alınır. Hastanın yediği bir besin ürtikere neden oluyorsa, bu besinin hasta tarafından tüketilmesi yasaklanır. Eğer ürtiker bir ilaç nedeniyle ortaya çıkmışsa, ilgili ilaç doktor tarafından kesilir ve uygun farklı preparatlarla değiştirilir. Hafif veya orta dereceli kurdeşen hastalarının tedavisi genellikle antihistaminik denilen alerji ilaçlarıyla yapılır. Bunun dışında kortizonlu ilaçlar, antibakteriyel ilaçlar ya da iltihapla savaşan diğer tür ilaçlar da doktor tarafından hastanın durumuna göre reçete edilebilir.