Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kurulan Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı, aralarında sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar, inşaat mühendisleri, restoratörler ve öğrencilerin de bulunduğu 70 kişilik ekiple kültür varlıklarının korunması ve kurtarılması için çalışmalarını titizlikle yürütüyor. Afet Bölgesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, çalışmaların ilk etabının Antakya'daki anıtsal eserlerin kurtarılmasıyla başladığını ifade ederek şu bilgileri verdi:
Habib-i Neccar Camii, Ulu Cami, Rum Ortodoks Kilisesi gibi anıtsal eserlerdeki çalışmalarımıza başladık. Camiler, kiliseler, medreseler, hamamlar olmak üzere tüm anıtsal eserlerden özellikle kitabeler, mimari plastik süslemeli taşlar, Rum Ortodoks Kilisesi'nden ikonalar ve liturjik malzemeler de dahil olmak üzere 550 nitelikli malzemeyi enkazdan çıkararak Hatay Arkeoloji Müzesi'nin deposuna taşıdık.
Özellikle tamamen çökmüş olan tescilli kültür varlıklarının enkazını merkeze getirerek burada parsel numarasıyla birlikte nitelikli bir ayrıştırmaya tabi tutuyoruz. Kesme, moloz taşını, ahşap, demir gibi özgün olan bütün aksamlarını burada ayrıştırıyoruz. Restorasyonlar esnasında buradaki özgün malzemenin yeniden kullanılmasına imkân tanımış olacağız. Çalışmamız Antakya'da 307 hektarlık bir alandan oluşmakta ve burada 720 tescilli kültür varlığımız var. Yaklaşık 250 civarı tescilli kültür varlığını ayrıştırma sahamıza taşımayı planlamaktayız. Bugüne kadar da 102 eseri taşıdık. AA