Milyonlarca Müslümanın heyecanla beklediği Kurban Bayramı için geri sayım devam ediyor. Durumu iyi olan kişiler Kurban kesme ibadetini yerine getirmeye hazırlanıyor. Öte yandan ibadetlerini eksiksiz şekilde yerine getirmek isteyenler, bayramın ilk günü kılınan bayram namazı saatlerini araştırıyor. '' Elazığ bayram namazı saat kaçta kılınacak?'' sorusu, arama motorlarında yoğun bir şekilde araştırılıyor. İşte 2022 Elazığ bayram namazı saati!
ELAZIĞ BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?
Diyanet İşleri Başkanlığı, her il için Kurban Bayramı namaz saatlerini paylaştı. Böylece Elazığ bayram namazı saati, 05.40 olarak belirlendi.
İL İL BAYRAM NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazı, yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabilen bir namazdır. Bu nedenle camilerde din görevlileri, namaz öncesi bayram namazının nasıl kılınacağını hatırlatır. Bayram namazı bayramın birinci günü, sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır.
Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak ''Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama'' şeklinde niyet edilir. Bundan sonra imamla birlikte hareket edilir.
Bayram namazı kılınışı şöyledir:
1. Rekat:
Bayram namazına niyet ettikten sonra "Allâhu ekber" diyerek tekbir alınır ve eller bağlanır. İmam ve cemaat içlerinden "Sübhaneke" duasını okur. Ardından tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır.
Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır. Ardından 3. tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
İmam, gizlice "Euzü besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Rüku ve secde yapılarak 2. rekata kalkılır.
2. Rekat:
İmam, gizlice "Besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır.
Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır. Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır. Son olarak 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat", "Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.