Kuş fotoğrafçılarından oluşan bir grup, Türkiye'de henüz görülememiş paçalı baykuşu (aegolius funereus) Uludağ'da fotoğraflamayı başardı.
Doğa Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, kuş meraklısı dört fotoğrafçının, kuş araştırmacısı ve gözlem rehberlerinden Emin Yoğurtçuoğlu ile yaptıkları araştırmalar sonucu bir paçalı baykuşu Uludağ'da fotoğraflamayı başardığı belirtildi.
Açıklamada, Türkiye'de yaşayan 10 baykuş türünün 9'unun daha önce fotoğraflarla belgelenmiş olmasına rağmen, paçalı baykuşun sadece sesinin duyulabildiği ifade edildi.
Türkiye'de var olduğu düşünülen, ancak bugüne kadar görüntülenememiş paçalı baykuşun, İstanbul'da yaşayan kuş fotoğrafçıları Ayhan Öztürk, Alper Varon, Ercan Üç ve Kadir Dabak'ın yoğun arayışları sonucu bulunduğu vurgulanan açıklamada, bölgede aynı türden daha çok bireyin olduğunun tahmin edildiği belirtildi.
''TÜRÜN ÜZERİNDE CİDDİ BİR TEHDİT YOK''
Açıklamada görüşlerine yer verilen kuş araştırmacısı ve gözlem rehberi Emin Yoğurtçuoğlu, özellikle Kuzey Amerika, Orta Avrupa, İskandinavya ve Asya'nın kuzeyindeki dağlık bölgelerde yaşlı ormanlarda yaşayan paçalı baykuşun, ayrıca İberya Yarımadası'nın kuzeydoğusunda Pirene Dağları'nda, Yunanistan'daki Olimpos Dağı'nda ve Gürcistan'da Kafkas Dağları'nda da bulunduğunu belirtti.
Türkiye'deki en küçük baykuşlardan biri olması ve yaşadığı habitatlarda bulunmasının zor olmasından ötürü, bugüne kadar paçalı baykuşun hiç görülemediğini ifade eden Yoğurtçuoğlu, türün üzerinde çok ciddi bir tehdit bulunmadığını kaydetti.