E Devlet giriş sistemi ile soyağacı sorgulama işlemi geçtiğimiz hafta hayata geçirilmişti. Saatler içinde binlerce kayıt oluşturulmuş ve E Devlet'te büyük yoğunluk yaşanmıştı. Bu nedenle geçici bir süreliğine erişime kapatılan alt üst soy ağacı bilgisi sorgulama işlemi dün gece saatlerinde açıldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden yapılan sorgulama işlemi bugünün en çok araştırılan konuların başında yer aldı. Peki E devlet ile alt üst soyağacı nasıl sorgulanır? İşte detaylar…
E DEVLET İLE SOYAĞACI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Dün geç saatlerde yeniden erişime açıldığı duyurulan soyağacı sorgulama sistemin büyük yoğunluk yaşanıyor. E Devlet'in sitesini ziyaret eden vatandaşlar soyağacı bilgisini nereden görüntüleyeceklerini de merak ediyorlar. Bu işlemi yapmak için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapın. Daha sonra karşınıza gelen pencereden ''Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'' sekmesini seçin. Buradan alt soy ve üst soy bilgisi sorgulama butonuna tıklayarak işleminizi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
GÜNLÜK KOTA
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sisteme günlük kota getirileceğini aktarmıştı.
Güner, askıya alınan uygulamayla ilgili şunları söylemişti. "Toplamda 310 bin sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin yürütülmesi imkânsız" dedi. Kapasite tespit çalışmaları yapıldığını kaydeden Güner, "Soy sorgulama için günlük belirli bir kota açacağız. 'Bugün bu kadar' diyerek ertesi güne aktaracağız."
SAATTE 200 BİN SOYAĞACI BELGESİ
"Alt-üst soy raporu" sorgulama sayfası kullanıma yeniden açıldı. Bu sabah saat 08.00'e kadar yaklaşık 1 milyon 400 bin belge üretildi.
e-Devlet'ten alınmaya başlanan ve aşırı yoğunluktan dolayı geçici olarak durdurulan "alt-üst soy raporu"nun paylaşımı gece yeniden başladı.
"Alt-üst soy raporu"na vatandaşlarca yine yoğun ilgi gösterildi. e-Devlet üzerinden gece kullanıma açıldığı dakikadan itibaren bu sabah 08.00'e kadar 1 milyon 400 bin belge üretildi. Vatandaşlarca saatte yaklaşık 200 bin belge oluşturuldu.
Üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt-üst soy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" gereğince kardeşler gibi yan soylarına ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.
Daha önce şu açıklama yapılmıştı;
08.02.2018 tarihinde saat 14:00'da E-Devlet üzerinden hizmete açılmış olan Alt-Üst Soy Raporu 09.02.2018 tarihi saat 02:00'e kadar yaklaşık olarak 200.000 adet üretilmiştir. Vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği hizmette asıl yoğunluk ise gece 02:00- 04:00 arasında (yaklaşık 110.000 Alt-Üst Soy Raporu) yaşanmıştır.
Saat 04:00 dan itibaren ise aşırı talep olmasından dolayı verilen hizmette gecikmelerin oluşmasına ve vatandaşların bekleme sürelerinde artış yaşanmaya başlamasından dolayı Alt-Üst Soy Raporunun E-Devlet üzerinden paylaşımı geçici olarak durdurulmuştur. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından E-Devlet üzerinden sunulmakta olan Nüfus Kayıt Örneği ve Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi hizmeti sunulmaya devam etmekte olup, yoğunluğun azalmasından sonra Alt-Üst Soy Raporu hizmeti en kısa sürede vatandaşların kullanımına açılacaktır. Ancak vatandaşların yoğun talebi ile orantılı olarak Alt-Üst Soy Raporunun gecikmeli veya kesintili hizmet vermesi ihtimali bulunmaktadır.
Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.