Enerji Bilinci: Daha Azla Daha Fazlasını Yapmak: Proje, enerjiyi verimli kullanmayı sadece bilinçlendirme değil, uygulamalı bir yarışma programı ile teşvik ediyor. Bu yöntemle hem öğrenciler arasında rekabet oluştu hem de enerji tasarrufu alışkanlığı yerleşti. "Enerji Avcısı" yarışması sayesinde öğrencilerde enerji verimliliğine dikkat etme alışkanlığı gelişti. Yılsonunda yapılan değerlendirme toplantısında, öğrencilerin yüzde 75'i enerji tasarrufuna dikkat ettiklerini, bu alışkanlığı evde de uygulamaya başladıklarını belirtti.
Çölyak Hastalığının Farkındalığını Artırma ve Destek Çözümleri: Farkındalığın düşük olduğu çölyak hastalığını tanıtarak onlar için daha iyi yaşam koşulları sağlamak amaçlandı. Glutensiz ürün erişimi, yüksek maliyetler ve sosyal dışlanma gibi sorunlara dikkat çekerek çölyak hastalığının bir yaşam biçimi olduğunu vurgulamak hedeflendi. Glutensiz kermes, festivaller, sera çalışmaları ve sağlıklı beslenme etkinlikleri ile çölyaklı bireylerin günlük yaşamlarında daha rahat erişim sağlayabilecekleri ürünlerin önemine dikkat çekildi.
Kadına Yönelik Şiddette Farkındalık Projesi: ŞÖNİM iş birliği ile yapılan konferans ve şiir dinletisi, öğrencilerin konuya olan duyarlılığını artırıldı. QR kodlu bilgilendirme afişleri ile öğrencilerin kadın hakları, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitliği hakkında detaylı bilgiye erişimini kolaylaştırıldı. Öğrencilerle yapılan anket ile proje öncesi ve sonrası farkındalık düzeyleri ölçüldü, sonuçlar olumlu bir değişim olduğunu gösterdi.
Engelli Bireyler İçin Braille Alfabesi Öğrenim Uygulaması: Görme engelli bireylerin, eğitmen desteği olmadan Braille alfabesini eğlenceli ve dokunsal bir yöntemle öğrenmelerini sağlamak amaçlandı. LEGO parçalarıyla dokunsal öğrenim sunan uygulama, Braille alfabesinin öğrenilmesinde eğlenceli ve kalıcı bir deneyim sağlıyor. Çalışma grupları ve geri bildirimlerle uygulamaya yeni fikirler eklenmiş; matematiksel konuların LEGO ile çalışılması gibi yaratıcı çözümler üretildi. Geri bildirimlere göre geliştirme süreci devam eden proje, gelecekte daha fazla dil desteği ve yeni eğitim modülleri eklenerek yaygınlaştırılacak.
SEÇMEKTE ZORLANDIK
Ödül töreninde konuşan Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Cem Güneri "Başvuran ve ödüle hak kazanan projelerin tümü çok başarılıydı, seçim yapmakta gerçekten zorlandık. Henüz ilk yılında bu kadar ilgi gören Liseliler Arası Duyarlıyım projesinin ilerleyen yıllarda çok daha etki yaratacağını görebiliyoruz. Bu bizi hem umutlandırıyor hem de mutlu ediyor" dedi. Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Yöneticisi Zeynep Bahar ise "Sabancı Üniversitesi'nin topluma duyarlı gençler yetiştirme vizyonunun her zaman arkasındayız. Bu ödül programı, yalnızca gençlerimizin yaratıcı sosyal sorumluluk projelerini kutlamakla kalmıyor, aynı zamanda üniversitemizin topluma duyarlı, aktif vatandaşlık bilincini benimsemiş bireyler yetiştirme misyonunu da bir kez daha taçlandırıyor" diye konuştu.