Edirne Tarim Müdürlüğü ile ilçe Tarım Müdürlükleri, doludan zarar gören İpsala'nın Sultan Beldesi ile Sarıcaali Köyü'nde, Lalapaşa'da ise Hanyenice, Süleyman Danişment, Sarı Danişment, Donbay, Çatma, Demirköy, Kanlıyenice ve Çömlekakpınar köylerinde incelemelerini sürdürüyor.
Edirne Tarım İl Müdürü Şenay Eken, önceki gün yağan dolunun neden olduğu hasarın tespiti için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Eken, ''Bunun için İl müdürlüğünden bir arkadaşımızı görevlendirdik. İlçe Tarım Müdürlüğümüz, ekipleri ile tespitlerini yapacaklar. Ancak, şunu belirtmekte yarar var. Bu olay afet kapsamında değil, sigorta kapsamında. O nedenle bilgi amaçlı tespit yapıyoruz'' dedi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz da, arazinin çamur olması nedeniyle ekili alanlara girilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Yorulmaz, şöyle devam etti:
''Dolu sadece Lalapaşa'da değil, İpsala'da da etkili oldu. Dolunun afet kapsamında olması için üreticinin ürününün yüzde 40'ını kaybetmiş olması gerekiyor. Belki bir kaç köyde yaşanan bu olay afet kapsamına alınabilir. Ancak, biz şunu söylüyoruz. Üretici, ürününü sigortalatsın. Mutlaka tarım sigortası yaptırmalı. Eğer bu sigortayı yaptırırsa zararının tamamı karşılanır.''
Dolu yağışının en çok zarar verdiği köylerden Kanlıyenice köyünde ayçiçeği tarlaları ile sebze ve meyve bahçeleri zarar gördü. Köyde leylekler, yabani kuşlar ve fareler telef oldu. Köyde 40 dönüm ayçiçeği tarlası bulunan Yılmaz Türken, dün saat 13:50'de başlayan ve yaklaşık 20 dakika süren dolu yağışının tüm köyde olduğu gibi kendi tarlasında da önemli zarara yol açtığını belirtti. Şiddetli dolu yağışından bütün köyün etkilendiğini ifade eden Türken, şunları söyledi:
''Bütün köy halkı doludan etkilendi. Ekili alanlarda yüzde yüze yakın zarar oldu. Camlar kırıldı. Otomobillerin kaportası dolu yağışı nedeniyle zarar gördü. Dolu ilk etapta ufak yağıyordu. Daha sonra ceviz büyüklüğünde düşmeye başladı. Ayçiçeği tarlalarında zarar çok büyük boyutlarda Bitkilerin çoğunu dolu budamış, ayçiçeği kafaları aldıkları darbeler sonucu zarar gördü. Benim tarım sigortamda yoktu. Tarım ilçe müdürlüğü yetkileri bölgede zarar tespiti yaptı. Buğdayda istediğimiz verimi alamadık. Ayçiçeğinde de böyle olunca ekonomik yönden de kötü bir durum ortaya çıktı. Bankalara ve kooperatiflere kredi borçlarımız var. Dolu olmasaydı dönümden 300-400 kilo verim alacaktık''
Bir diğer ayçiçeği üreticisi İsmail Eken ise 70 dönüm ayçiçeği tarlası olduğunu ve ürününü sigorta yaptırmadığını belirtti. Eken, 1992 yılında da şiddetli dolu olduğunu o yıllarda da ürünlerin büyük zarar gördüğünü bildirdi.