Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Aydın Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, devre mülk dolandırıcılığı yapıldığı iddiasıyla 6 ay önce teknik ve fiziki takip başlattı. Şüphelilerin, devre mülk sahiplerine ait kişisel bilgileri yasa dışı yollarla ele geçirdiği tespit edildi.
Dolandırıcılık şebekesi üyelerinin, farklı illerde kiraladıkları otel ve ofisler ile kendilerine bağlı avukatlara ait hukuk bürolarında eleman yetiştirdiği de belirlendi. Devre mülkleri daha yüksek fiyata yabancılara pazarlayacaklarını, aksi durumda dava yoluyla iptal iade bedeli alacaklarını belirten şüphelilerin, bu yolla ikna ettikleri 212 devre mülk sahibini dolandırdıkları tespit edildi. Toplam 212 kişinin 342 milyon 88 bin 887 TL'sinin dolandırıldığı belirtildi.
106 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
Toplanan bilgi ve deliller ışığında harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 15 Ocak'ta Aydın merkezli İzmir, İstanbul, Düzce, Sakarya, Bilecik, Yalova, Bursa, Balıkesir, Mersin, Adana, Konya, Ankara, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Hatay, Gaziantep, Çorum, Kırklareli, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Samsun, Trabzon, Kastamonu, Van, Kocaeli ve Bitlis'te belirlenen adreslere operasyon düzenledi. Baskınlarda avukatlar dahil 104 şüpheli, gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise çeşitli evrak ile dijital materyaller ele geçirildi. 2 şüphelinin de jandarmaya gelip, teslim olması ile birlikte gözaltı sayısı, 106 oldu. Jandarmadaki işlemeleri tamamlanan 106 şüpheliden 52'si ilk olarak adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 20'si, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanırken, 31'i adli kontrol şartıyla olmak üzere 32'si de serbest bırakıldı. Diğer 54 şüpheli de önceki gün adliyeye sevk edildi. Bu şüphelilerden 10'u, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Operasyonda tutuklu sayısı, 30'a yükseldi. Diğer 44 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
DOLANDIRILMAYIN UYARISI YAPMIŞTI
Tutuklanan 30 şüpheliden biri de İzmir Barosu avukatlarından Elif Akar oldu. Elif Akar, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçundan çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Influencer olarak da bilinen Akar'ın sosyal medyada ve bazı sitelerde 'dolandırılmayın' uyarısında bulunduğu görüldü. Akar'ın sosyal medya hesaplarındaki lüks yaşamı dikkat çekti. Akar'ın 'Paravan şirketleri olan devre mülklere dikkat' şeklindeki başlıkla bir köşe yazısı ile 'gayrimenkul hukuku' isimli de bir kitap yazdığı ortaya çıktı. Elif A.'nın kitabının arka yüzünde, 'Bu kitabı yazmamdaki amaç gayrimenkul hukukunu çeşitli bakış açılarından ele alarak topluma indirgemiş bir şekilde sunmak' şeklinde ifadesi yer aldı.
SABAH TEPKİ ÇEKEN VİDEOYA ULAŞTI
Elif Akar'ın sosyal medyadan uyuşturucu madde kullanımı ilgili yayınladığı tepki çeken videosuna SABAH ulaştı. Akar, ilk videosunda, "Bugün sizlere 'Türkiye'de uyuşturucu kullanmak suç mudur?' bundan bahsetmek istiyorum. Türkiye'de uyuşturucu kullanmak bir suç değildir. Fakat uyuşturucu maddeye yer temin etmek bir suçtur. Uyuşturucu kullanan kişi, uyuşturucu madde ile yakalanırsa hakkında yasal işlem başlatılır" dedi.
DÜĞÜNLERDE GÖREBİLECEKLERİ TAKILARI GÜNLÜK HAYATTA KULLANIYORUM
Akar'ın bu videosuna tepkiler gelince cevap olarak yaptığı ikinci paylaşımda ise, "İnsanların düğünlerde görebileceği takıları ben normal günlük hayatta kullandığım için bilgileri yok. Onun dışında da uyuşturucu madde ile yakalanmadığınız sürece 'Türkiye'de uyuşturucu kullanmak suç değil' dedim. Kimse sizin kanınıza tutup da bakamaz. Diyelim ki, uyuşturucuyu yuttunuz. Suçüstü hali değil. Polis durdurup sizin kanınıza bakamaz ki. Uyuşturucu madde yuttunuz, çıktınız ama bunu kimse bilmiyor ki. Bu kapının dışından çıktıktan sonra suçüstü yapmadıktan sonra polis alıp da kanınıza bakamaz. Normal hayatta buna bakamaz. Uyuşturucu madde yer temin etmek suç. Üzerinde uyuşturucu madde ile yakalanmak suç" şeklinde konuşurken görülüyor.
RUHSATINI GERİ ALIN
Videoyu görenler Twitter'da avukat Elif Akar'a esprili bir şekilde tepki gösterdi. Eren Efe Gökalp, "Ruhsatını geri alın" derken, Hünkar Aslan, "Türk Ceza Kanunu'nu sıfırlayan bu yorumu değerlendirir misiniz? Bizler bugüne kadar bunu nasıl düşünemedik" dedi. Onur isimli kullanıcı, "Suç olarak tanımlanan bir eylemi gerçekleştirdikten sonra yakalanmadığın sürece ceza almazsın. Ama bu yaptığın eylemin suç olmadığı anlamına gelmiyor. Şu basit mantığı kuramamasını geçtim. TCK 191/1'den de haberi yok gibi görünüyor. Hem bilgisiz hem de mantığını kullanamıyor" diye yorumda bulundu. Monica isimli Twitter kullanıcısı, "Okulu uzattım diye üzülürken, en azından böyle değilim diye sevindim" derken, Ceren, "Ciddi olduğuna inanmak istemiyorum" dedi. Yusuf Avcı ise, "Taktik şu olabilir. Linç edilecek şekilde davranarak hakaret davalarından tazminat hakkı kazanmak" şeklinde paylaşım yaptı.