Gözde turizm merkezi Marmaris'te, geçen yaz meydana gelen orman yangını felaketinde binlerce hektarlık alan küle döndü. Marmaris'te yaşayan turizmci Ali Demirtaş (42), doğa harikası ormanların küle döndüğünü görünce dayanamadı. Yeniden yeşile boyamak için harekete geçti. Gönüllü olarak yöreye özgü tohumlar toplamaya başladı.
Keçiboynuzu, çitlembik, kızılçam, defne, akasya, erguvan, güveyfeneri, meşe ve atkestanesi gibi binlerce tohum tedarik etti. Demirtaş, girişimleri sayesinde adeta seferberlik başlattı. Türkiye'nin her yerinden tohum ve fidan gönderenler oldu. Toplanan fidan ve tohumların bir kısmını Orman İşletme Müdürlüğüne verdi. Aralarında yabancıların da olduğu gönüllü arkadaşlarıyla, cennet Marmaris'in küle dönen ormanlarını fidanlarla donattı.
Demirtaş, orman yangınından sonra zarar gören alanları ağaçlandırma çalışmasını şöyle anlattı: "Büyük Marmaris yangınında günlerce uyumadım ve sonrasında kapkara dağları gördükçe, psikolojik olarak iyice dibe vurdum. Bir şey yapmalıydı; dağları yeniden yeşile boyamalı. Bölgeye özgü tohumlar toplamaya başladım. Sağ olsun Türkiye'nin birçok yerinden tohumlar gönderenler oldu. Sosyal medya paylaşımlarımı gören birçok kişi biz de fidan alalım dediler ve şuana kadar birçok kızılçam fidanı alıp diktik. Daha fazla fidan alacak daha bütçemiz var. Tabi bunları gönüllü olarak yapıyoruz. Ben ön ayak oluyorum; orman fidanlığından gidip fidanları alıyorum, belediye yardımıyla dikim yapacak yere çıkartıyoruz, gönüllü arkadaşlarımla dikim yapıyoruz ve sonrasında da orman işletme fidanlara can suyu veriyor eğer yağmur yağmayacaksa. Gönüllü arkadaşların içinde birçok ülkeden kişi var"
YENİDEN YEŞİL MARMARİS
Girişim ve gayretlerinin bir vatandaşlık görevi olduğunu aktaran Demirtaş, "Verdiğim tohumlar yanan bölgelere dikiliyor; İçmeler, Turunç, Dereözü, Osmaniye, Turgut. Amacım bir an önce, yeniden yeşil bir Marmaris. Ve Türkiye'me gelir getirecek ağaçlar da dikmek. Keçiboynuzu inanılmaz değerli bir ağaç, çitlembik de öyle. Akasya, pavlonya, erguvan tam bir bal deposu. Bu yangın acısını, gelecek kuşağa ekonomik değeri olan, ekmek kapısı olacak ağaçlar bırakarak bir nebze dindirebiliriz" ifadelerini kullandı.