İstanbul Üsküdar'da eşiyle birlikte yaşayan 4 çocuk annesi, 67 yaşındaki Fatma Uzun yaklaşık 2 yıldır dizlerindeki şiddetli ağrılarla mücadele ediyordu. Yürümekte hatta bir süredir ayakta durmakta dahi güçlük çeken Fatma Uzun, robotik cerrahi ile gerçekleştirilen ameliyatı sonrası ilk kez SABAH'a konuştu. "Son zamanlarda uykularımdan ağrılarla uyanıyordum diyen hasta, "Biz Rizeliyiz. Karadeniz insanı olduğumuz için yıllarca özellikle de çayın hasat zamanlarında kiloda ağır yükler taşıdık. Yaş ilerledikçe onların etkileri kendini göstermeye başladı.
2 yıl önce sol dizinde başlayan şiddetli ağrı ve şişlik sebebiyle hastaneye gittim. Dizlerimde kireçlenme olduğunu hatta son evreye geldiğini öğrendim. Yürümede güçlük yaşıyordum, oturduğumda kalkmakta zorlanıyordum. Yarım saat ayakta kalsam gün boyu ağrım oluyordu ve sürekli ilaç kullanmak durumunda kalıyordum. Geceleri ağrı yüzünden uykularımdan uyanıyordum. Ozon tedavisi, PRP uygulaması gibi çeşitli tedavi yöntemleri denedim fakat ağrılarım dinmedi.
Kızımın araştırmaları sonucu robotik cerrahi ile tanıştık. Çevremdekilerin 'Gittiği yere kadar gitsin. Zaten yaşın ilerledi. Çok ağrın olur, dayanamazsın' gibi olumsuz yorumlarına rağmen tekrar rahatça yürüyebilirim umuduyla tedaviye başladım. Doktorumuzun da takdiriyle ameliyata karar verildi ve başarılı bir operasyon geçirdim. Üzerinden 1 gün geçti ama ayağa kalkıp yürüyebiliyorum. Başta korksam da şimdi iyi ki cesaret etmişim diyorum. Bir an önce sağlığıma kavuşup tatile gitmek, yüzmek ve bol bol yürümek istiyorum. Başta kendi doktorum olmak üzere tüm hekimlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
"BU OPERASYONLAR KONFOR KURTARICI"
Teknolojik gelişmelerin tıp dünyasına pek çok faydası bulunmaktadır. Doktorların en büyük yardımcılarından biri olan teknolojik aletler aynı zamanda hastaların yaşamında konfor alanın sağlanmasında etkili olmaktadır. Bunun en önemli örneklerinden biri ise Robotik cerrahi uygulamaları. Bu yöntemle yapılan operasyonların daha kısa sürede iyileşme sağladığını belirten Ataköy Medicana Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Okan Özkunt, hastaların ameliyat sonrasında daha az ağrı yaşadığını ve eskiye nazaran çok daha hızlı iyileşme gösterdiklerini söyledi. Ameliyatta hata payının neredeyse sıfıra indiği robotik cerrahi uygulama ile Fatma Uzun'un sağlığına kavuşma hayaline bir adım daha atmasını sağlayan Prof. Dr. Okan Özkunt, "Her şeyde olduğu gibi insan vücudunda da zamanla bozulmalar meydana gelebiliyor.
Dizlerde gördüğümüz kireçlenme olarak da bilinen kıkırdak yapısındaki yıpranma ve aşınmalar bunun en bariz örneklerinden biri. Fatma Hanım bize geldiğinde bu tarz bir problemle karşı karşıyaydı. Hatta kıkırdağın tamamen bittiği, kemik dokunun birbirine temas ettiği 4. Evre hastalarından biriydi. Yürüyemiyordu ve sürekli ağrı kesici ilaç kullanmak zorunda kalıyordu. Günlük ihtiyaçlarını dahi yerine getiremiyordu. Yaklaşık 1,5 saat süren bir robotik cerrahi ameliyatı sonrası onun hayat kalitesini arttırmış olduk. Ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kalkabildi. Bu uygulama sonrası 2-3 gün içerisinde tam bir iyileşme bekliyoruz. Bizim buradaki mottomuz; son ana kadar hastanın konforlu, hayattan zevk alarak kaliteli biçimde yaşamasını sağlamak. Bizim için bu operasyonlar konfor kurtarıcı." dedi.
EV HANIMLARI RİSK ALTINDA
Günlük rutinlerimiz içerisinde yer alan bazı alışkanlıkları değiştirerek yaşam kalitemizi arttırabileceğimize vurgu yapan Prof. Dr. Özkunt, "Bir eşyayı amacının dışında yanlış bir biçimde ne kadar uzun süre kullanırsanız o denli hızlı yıpranır. İnsan vücudunu da buna benzetirsek; Aslına uygun olmayan davranış biçimleriyle uzun süre hareket ettiğimizde kireçlenme daha erken gerçekleşecektir." diyerek bu durumdan kaçınmak için dikkat etmemiz gerekenleri şöyle sıraladı;
- Düzenli, basit ve dozunda egzersizler yapmalıyız.
-Vücudu aşırı yükten uzak tutmak ve aşırı kilo almaktan kaçınmalıyız.
-Dizlerin sürekli bükülü halde kaldığı aktivitelerden vazgeçmeliyiz. Özellikle ev hanımlarının yaptığı yanlışlardan biri olan, dizleri yere koyarak temizlik yapma alışkanlığından uzak durulmalı.
-Dengeli beslenme alışkanlığı edinmemiz gerekiyor. Kilo kontrolü açısından önem taşıyan dengeli beslenme, aynı zamanda kıkırdağı besleyen vitamin ve mineralleri yeteri biçimde almamız açısından da mühim.
ROBOTİK CERRAHİ NEDİR?
Robotik diz cerrahisi, özel bir yazılımla hastada ameliyatın gerçekleşeceği yerin haritalandırılmasını yaparak müdahaleleri mükemmelleştiren bir sistemdir. Daha kısa sürede iyileşme sağlayan ve daha az ağrı ile hasta konforunun üst düzeyde tutan bu yöntemde önce doğru protez ve boyutu belirlenir. Protezin yerleşim açıları en doğru ve kesin bir şekilde hesaplanarak istenilen ölçülere göre kemik hazırlanır. Simülasyonlar sayesinde uygunluğu test edilen protezler hastaya uygulanır. Robotik cerrahi, bilgisayar yazılımları sayesinde milimetrik hesaplarla hata payı olmadan operasyon yapma şansı sunarken özellikle diz protezi, kalça protezi, omurga cerrahisi gibi riskli ameliyatlarda güvenle kullanılmaktadır.