Diş hekimliğinin eğitim süreci nasıldır?
Diş Hekimliği Fakültesi üniversite seçme sınavında sayısal bölüm puan ile alım yapar. Diş hekimliği hazırlık sınıfı hariç üniversite eğitim sürece 5 yıldır. 5 yıl boyunca hem teori hem de pratik uygulama alanlarında öğrencilere eğitim verilir. Teori eğitimi sadece 2 sene verilmektedir. Diş hekimliğinde pratik daha önemli olduğu için 2 sene verilen teori eğitimi 3. senede pratik derslere yoğunluk verilir. 4. Sınıfa geçildiğinde ise klinik çalışmaların ağırlıklı olduğu bir eğitim senesi başlar. 5. senedeyse artık staj yapılır. Diş hekimliği fakültesi son sınıf öğrencilerinin staj yapabilecekleri alanlar şunlardır;
- Cerrahi
- Protez
- Tedavi
- Periodontoloji
- Ortodonti
- Oral Diagnoz ve Radyoloji
Bu staj aşamasını başarılı bir şekilde bitiren diş hekimi adayları diş hekimi lisans diplomasını almaya hak kazanırlar. Mezun olduktan sonra diplomasını almış kişiler çeşitli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nde göreve başlayabilirler.
Diş hekimliğinde ilerleme süreci nasıldır?
Ortodonti ile Ağız-Diş-Çene Hastalıkları Cerrahisi alanlarında uzmanlıklar yapılabilir. Akademik kariyer ile ünvanlarını yükseltebilirler.
Diş hekimi adaylarında olması gereken özellikler nelerdir?
- Ellerini ve gözlerini uyumlu bir şekilde kullanabiliyor olması bir diş hekimi adayı için çok önemlidir
- El becerisinin olması
- Renk algısı diş hekimliğinde çok önemlidir
- Dikkatli ve estetik anlayışına sahip olunmalıdır.
Diş hekimlerinin görevleri nelerdir?
- Hastaların ağız ve diş sağlığıyla ilgili şikayetlerini dinleyerek buna göre tedavi planı çıkartıp uygulamalıdırlar.
- Eksik dişi olanlar için yapılması gereken ya da diş yapısını düzeltecek durumda olan hastalar için gerekli işlemleri yapmalıdır.
- Diş eti hastalıklarını tedavi etmelidirler.
- Ağız ve çene hastalıkları ile ilgili gerekli tedaviyi uygulamalıdırlar.