Devlet kurumlarına istek, şikâyet, öneri, bilgi talebinde bulunma gibi amaçlarla yazılan belgelere dilekçe denir. Kamu kurumlarına dilekçe yazımında dikkat edilmesi gereken belli kurallar vardır. Tarih, konu başlığı, kurumun belirtileri, hitap şekli bu kuralların başlıcalarıdır. Kamu kurumlarına dilekçe nasıl yazılır? Belediye, CİMER ve ÖSYM için dilekçe örneği yazımızda...
TBMM, CİMER, BELEDİYELER GİBİ KAMU KURUMLARI İÇİN DİLEKÇE YAZIMI
Bir isteği, şikâyeti, öneriyi bildirmek veya bir konuda bilgi talebinde bulunmak için yazılıp resmi kuruluşlara gönderilen yazılara dilekçe denir. Anayasanın 74. Maddesine göre; vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, TBMM'ye ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kamu kurumlarına yazılan dilekçelerde istek, şikâyet ve dilekler, yalın ve açık bir biçimde belirtilmeli, konu uzatmamalıdır. 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanunun 7. maddesine göre dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde cevap verilir. 8. maddesine göre ise TBMM'ye gönderilen dilekçelerin, Dilekçe Komisyonunda incelenmesi ve karara bağlanması ile altmış gün içinde sonuçlandırılır.
İstifa dilekçesi örneği:
Belediyeye dilekçe örneği:
CİMER dilekçe örneği:
KAMU KURUMLARI İÇİN YAZILI DİLEKÇE ÖRNEKLERİ
Kamu kurumlarına dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken teknik detaylar nelerdir? Dilekçeler A4 boyutunda çizgisiz beyaz kâğıt üzerine yazılır. Resmi dilekçeleri bilgisayar ortamında veya daktilo ile yazmak gerekir. Eğer bu imkân yoksa siyah veya koyu mavi renkte sabit bir kalemle ve okunaklı bir şekilde elle de yazılabilir. Dilekçelerde İmla Kılavuzunda yer alan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılması gerekli ise, kısaltmanın geçtiği ilk bölümde parantez içerisinde kısaltmanın uzun okunuşu yazılmalıdır. Resmi dilekçeler belli bir formata göre yazılır. Dilekçede özlü ve resmi bir üslup kullanılır, hiyerarşik düzen göz önünde bulundurularak hitabın bir parçası olan "arz ederim" veya "rica ederim" ifadeleri kullanılmalıdır.
KAMU KURUMLARI İÇİN YAZILAN DİLEKÇENİN BÖLÜMLERİ
Başvurulan Makamın Adı: Dilekçelerin başında, başvurunun yapıldığı, resmi makamın ve birimin adı bulunur. Alıcı makamın adı büyük harflerle yazılır.
Dilekçenin Metni: Metin kısmı, dilekçenin konusunun aktarıldığı asıl kısmı oluşturur. Genel dilekçelerde, önce güncel durum aktarılır ve buna bağlı talep açıklanır. Bu kısım yalın ve açık bir biçimde belirtilmeli, konu uzatmamalıdır.
Tarih: Gün, ay ve yıl olarak rakamla arasına eğik çizgi (/) ya da nokta (.) sembolü konularak yazılır. Resmi dilekçelerde tarih genellikle metnin bitiminden sonra bir aralık boşluk bırakılarak aynı satıra yazılır.
Adı Soyadı ve İmza: Metnin bitiminden sonra dilekçenin sağ alt kısmına dilekçe sahibinin adı ve soyadı yazılır. Adın ilk harfi büyük, soyadının tamamı büyük harfle yazılır. Unvan yazılacaksa onda da sadece ilk harf büyük yazılır. İmza adı soyadı üzerindeki boşluğa atılır.
Adres: Dilekçeye verilecek cevapların dilekçe sahibine ulaştırılabilmesi için tam adresi, metindeki satırların hizasından başlamak üzere dilekçenin sol alt kısmına yazılır.
Ek: Eğer dilekçeye bir belge eklenecekse, adresten sonra satır başı açılarak "Ek" başlığı altında belgenin ne olduğu belirtilmelidir.
DAVA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?
Dava dilekçelerinin yazımı ve hazırlanması hukuk bilgisi gerektiren bir konudur. Kamu dilekçelerinde olduğu gibi dava dilekçelerinde de yalın bir dil kullanılarak davaya konu olan durumun anlatılması, davacının kimliğinin, dava konusunun ve eldeki delil ve bulguların şekil şartlarını yerine getirerek yazılması gerekmektedir.
Dava dosyasında yukarıdaki ögeler bulunmalıdır. Dava dosyasında eksik bilgilerin bulunması ya da itiraz gibi usul işlemlerinin takip edilmemesi halinde davanın kaybedilmesi söz konusu olacağı için dava dilekçesi hazırlanmasında alanında uzman avukatlardan hukuki destek alınmalıdır.