Bilgisayar sistemleri, ağlar, mobil cihazlar ve diğer dijital sistemlerin çeşitli tehditlere karşı savunulması dijital çağda büyük önem kazandı. Tehditlere karşı koruma sağlayarak bilgi güvenliğini ve bütünlüğünün sağlanması amacıyla Türkiye'de siber güvenlik alanında önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kurulmasıyla ilgili karar Resmi Gazetede yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle başkanlığın kuruluşu ile teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslarda düzenlendi. Merkezi Ankara'da kurulacak Başkanlık, siber güvenliği sağlama amacıyla politika, strateji ve hedefler belirleyerek eylem planları oluşturacak ve bu kapsamda mevzuat çalışmalarını yürütecek. Ayrıca, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlayacak, siber güvenlik konusunda farkındalık yaratma, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına öncülük edecek. Siber güvenlik ve bilgi güvenliğine yönelik projeleri desteklerken, kamu, özel sektör ve üniversiteler arasında iş birliğini geliştirmeyi hedefleyecek.
SİBER GÜVENLİKTE ZAFİYETLER TESPİT EDİLECEK
Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı olacak başkanlık, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi, yerli girişimcilerin uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalar da yapacak. Ar-Ge faaliyetleri ve teknoloji transferleri başkanlığın odaklanacağı diğer önemli alanlar arasında yer alırken, siber güvenlik zafiyetlerinin tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütülecek. Siber Güvenlikte kriz yönetim planlarının hazırlanması, bu planlar çerçevesinde ortak operasyon merkezleri kurma görevi de bulunan Siber Güvenlik Başkanlığı'nın ihtiyaç duyulan mevzuat düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi gibi görevleri de olacak. Yurt içinde başkan tarafından, yurt dışında ise Cumhurbaşkanı onayıyla temsilcilikler açılabilecek.
SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI'NA 135 KURULUŞ KADROSU
Başkanlık bünyesinde Siber Savunma Genel Müdürlüğü, Siber Mukavemet Genel Müdürlüğü, Ekosistem Geliştirme Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Basın ile Halkla İlişkiler Müşavirliği gibi birimler yer alacak. İlgili konularda bakanlıklar, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturulabilecek. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Başkanlığa, görevlerini yerine getirebilmesi için 135 kişilik kadro tahsis edildi. Siber Güvenlik Başkanlığı kısa süre içerisinde faaliyetlerine başlayacak.