Dünyada ilk kez robotla, yalnızca iki santimlik kesikten hiç el değmeden iki kalp kapakçığı birden değiştirildi. Açık kalp ameliyatına gerek kalmadan kalp ameliyatı olan 48 yaşındaki Şekernaz Çiçek, ertesi gün taburcu oldu. İlk kez Türkiye'de uygulanarak tıp literatürüne giren Prof. Dr. Cem Alhan'ın yaptığı ameliyat bilimsel yayın olarak dünyaya sunuldu. Şekernaz Çiçek'e çocukluğunda geçirmiş olduğu ateşli hastalığa bağlı olarak mitral ve triküspid kapağında darlık ve kaçak teşhisi konuldu, ameliyat kararı alındı ancak bir sorun vardı. Vücudunda çok fazla sayıda iyi huylu tümör bulunuyordu. Bu yüzden büyük ameliyat kesileri tehlike oluşturuyordu. Ameliyatın robotla yapılmasına karar verildi. Böylece göğüs altından iki santimlik delikten kapakçıklar değiştirilebilecekti. Prof Dr. Cem Alhan on kişilik ekibi ile ameliyata girdi. Ameliyat masasına üç metre uzakta oturarak kumanda aletiyle eli hastaya hiç dğemeden operasyonu gerçekleştirdi. Robotun dört koluyla, iki kapak birden yalnızca iki santimlik kesiden değiştirildi. Şekernaz Çiçek operasyondan iki gün sonra kendisini ameliyat eden robotu yakından gördü. İşte dünyada 'dâhi robot' yakıştırması yapılan Da Vinci'nin marifetleri;
ELİ TİTREYEN BİLE KULLANIR
Robot kıtalararası bile ameliyat yapılabilmesi için üretildi ve iki kıta arasında ameliyat denemesi başarılı oldu.
Türk doktorlar robotu kullanmak için genellikle Almanya ve Fransa'da eğitim alıyor. Domuzlar ve kadavralar üzerinde çalışma yapılıyor.
Üç boyutlu kamerası sayesinde doktor, çıplak gözle görebildiği görüntünün 12 kat büyütülmüş halini izleyebiliyor.
Da Vinci'nin dört kolu var ve her bir kol 540 derece hareket kabiliyetine sahip. Yani hiçbir cerrahın olamayacağı kadar küçük bir delikte manevra yapabiliyor. Eli titreyen bir doktor bile robotla ameliyat yapabiliyor kollar bu riski sıfırlıyor.
Göğüs kafesi hiç kesilmiyor. Bunun yerine kalbe memenin hemen altındaki küçük bir delikten girilebiliyor. Bu sayede hasta uyandığında hiçbir ağrı hissetmiyor.
Kanama oranı azaldığı için kan nakline gerek kalmıyor.
Hasta ameliyatın hemen ertesi günü yan pozisyonda yatabiliyor.
Hastanede yatış süresi çok kısalıyor. Hasta bir iki gün içinde taburcu ediliyor. Hasta isterse ameliyattan bir hafta sonra bisiklete binebiliyor. Açık operasyonda hasta 2 hafta sonra işine dönebilirken bu süre robotla 1 hafta gibi kısa bir süreye iniyor.
'Tek kapak yapılıyordu'
Prof. Dr. Cem Alhan: Robotla bugüne kadar sadece tek kapak değişimi yapılıyordu ki bu operasyonun sayısı da dünyada 7-8 vakayı geçmez. Biz iki kapağı dünyada ilk kez robotla değiştirmiş olduk. Hastamıza bir mekanik bir de sığır kapağı taktık. Durumu gayet iyi. Her kalp ameliyatı robotla yapılabilir. Bugüne kadar 20 ameliyat yaptım. Mital, triküspid kapak tamiri ve değişim ameliyatları, kroner by-pass, kalbin içinde kulakçıklar arasında delik bulunması ve ritm bozuklukları ameliyatlarını yapabiliyoruz.