Deriden yapılan yapay kalbinin yolu açıldı. Deriden alınan kök hücrele yapılan doku, öncelikli olarak kalp krizi nedeniyle hasar gören bölgelerin 'onarılmasında' kullanılabilecek. ABD'nin Pittsburgh Üniversitesi'nde bir ekip; kalbin öncü hücreleri için yeniden programlanan kök hücreler kullandı. Yeniden programlanan kök hücrelerle laboratuvarda, işlevsel kalp dokusu üretiliyor. Nature Dergisi'nde yayımlanan araştırma, başarılı organ üretimi ve nakli için arayışa bir adım olarak yorumlanıyor.
'DAHA YOLUMUZ VAR'
Pittsburgh Üniversitesi'ndeki ekip; "MCP" adlı öncü hücreleri elde etmek için yeniden programlanan yetişkin bir insanın deri hücrelerinden yararlandı. Araştırmacılar, 3 boyutlu yapıda olan öncü hücrelerin kalp kası haline geldiğini ve kan akışının 20 gün sonra yeniden dakikada 40-50 atım hızına ulaştığını söylüyor. Makalenin yazarlarından Lei Yang, hâlâ etkin kan pompalamak ve düzgün vuruş senkronize etmek için kalbin doğal elektrik stimülasyonunu yakalayamadıklarını, daha güçlü kasılmalar almak için yol aradıklarını söyledi.
ETİK YA DA DİNİ AÇIDAN BİR SAKINCA TAŞIMIYOR
Prof. Dr. Erdal Karaöz (Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi): İnsan embriyosuyla üretilmediği için etik açıdan ya da dini açıdan bir sakıncası olmuyor. Bu teknolojinin önemli çıktıları oldu. Özellikle bazı metabolik, genetik ve kronik hastalıklara sahip kişilerin vücut hücreleri yeniden programlanarak, iyileştirme olanağı, kök hücre ile yapılan ilaçların geliştirilmesinde yararı olacak. Bu hücreler yazıda bahsedildiği gibi bazı hastalıkların tedavisinde ve doku mühendisliğinde önemli biyolojik aktörler olacak.
İŞLEVSİZ KALAN DOKUNUN YERİNİ ALABİLİR
Dr. Murat Çetinkaya (Memorial Hastanesi Genetik Uzmanı): Geleceğe yönelik umut vaat eden çok güzel bir çalışma. Ancak birkaç konuyu açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Araştırmacıların da belirttiği gibi bu yöntem ile bütünüyle fonksiyon gösteren yapay bir kalp yapımı aşamasına kadar kat edilmesi gereken çok yol var. Çalışma da kök hücrelerin kalp dokusuna dönüşebilmeleri için 3 boyutlu "iskelet" olarak fare kalbi kullanılmış. Bu başlı başına insana direk uygulanmasının önünde bir engel çünkü klinik uygulamalarda insan ve diğer canlıların dokularının karıştırılması yasal ve etik olarak mümkün değil. Bir canlıyı hayatta tutup bütünüyle işlev görebilecek bir kalp henüz oluşturulamamış fakat yöntem kalp krizi gibi nedenlerle kalp dokusunun bir kısmı işlevsiz hale gelen kişilerde bu dokunun yerini alabilmesi açısından kullanılabilir.
NAKİL BEKLEYENLER İÇİN UMUT IŞIĞI OLABİLİR
Uzman Dr. Cumhur Emekçi (Memorial Hastanesi Genetik Uzmanı): 3 boyutlu olarak geliştirildiğinden, ritim tam olarak yakalanırsa kalp nakli bekleyenler için bir umut kaynağı olacak. IPS hücre ile kalp dokusu üretilmesi çok önemli bir gelişmedir. İnsan deri hücresinin fibroglasını alıp değişmiş bir hücre iken bunu tekrar kök hücre haline getirdiler. Kalbin 3 boyutlu bir şekilde üretilmesi için farklı kültür ortamları var. Bu kök hücrelerle öncü kalp kası oluşturuldu. Teknik olarak çok önemli. 40-50 atım hıza ulaşmasına rağmen kalp ritmini tutturmak için erken. Geliştirildiği takdirde yapay kalbin yerini alabilecek.