Asrın felaketiyle büyük bir yıkım yaşayan illerin yeniden ayağa kaldırılması çalışmaları kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Türkiye Deprem Sonrası İyileşme ve Yeniden İmar Projesi'nin uygulama dönemi 2023-2026 yılları arasında olacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'de Şubat 2023 depremlerinden etkilenen illerde temel hizmetlere ve dirençli konutlara erişimi yeniden sağlamak amacıyla onayladığı 296.5 milyon dolar (8 milyar TL) tutarında kredi kapsamında önümüzdeki günlerde ihale süreçlerine başlanacak.
İHALEYE ÇIKILACAK
Çevre Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın yayınladığı Bütçe Gerçekleşme Raporu'nda deprem sonrası bölgede yürütülen ve yürütülecek çalışmalara ilişkin bilgilere yer verildi. Raporda Yapı İşleri Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan "Türkiye Deprem Sonrası İyileşme ve Yeniden İmar Projesi" kapsamında yakında ihaleye çıkılacağı belirtildi. Proje kapsamında belediyelerde depremlerden zarar gören mevcut su, sıhhi tesisat, atıksu ve drenaj gibi belediye hizmetlerinin rehabilitasyonu ve yeniden inşası finanse edilecek. Sağlık tesislerinin de hızla ayağa kaldırılması hedeflenirken, 250 gezici sağlık kliniğinin satın alımı da proje kapsamında gerçekleşecek.
KIRSALDA YERİNDE DÖNÜŞÜM
Konut yeniden inşa programı kapsamında depremden etkilenen kırsal köylerin iyileştirilmesini desteklemek için gerçekleştirilecek yapım işlerini, danışmanlık ve danışmanlık dışı hizmetleri finanse edilecek. Yıkılmış, ciddi veya orta derecede hasar görmüş olarak değerlendirilen kırsal evlerin dirençli şekilde yeniden inşası için, mümkün olduğu ölçüde yerinde yeniden inşaa tercih edilecek. Projeyle altyapıya yönelik inşaat işleri ve yeni yerlere taşınan konutların altyapısının inşası desteklenecek.