Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Klinik Şefi Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan, ''Da Vinci'' robotunun cerraha yardımcı bir teknoloji olduğunu belirtti.
Cerrahın uzaktan kumandayla robotun kollarını hareket ettirerek ameliyatı gerçekleştirdiğini dile getiren Kayhan, çözünürlük derecesi çok yüksek olan üç boyutlu görüş sağlayan robotun hastanın bütün dokularını detaylı görme imkanı verdiğini ifade etti.
Astronotların gerektiğinde uzayda ameliyat edilmesi için 10 yıl önce geliştirilen robotunun ilk olarak ürolojide prostat ameliyatlarında kullanıldığını anlatan Kayhan, Amerika'daki prostat ameliyatlarının yüzde 95'inin artık robotla yapıldığına dikkat çekti.
BOĞAZ AMELİYATLARINDA KULLANIMI
Kayhan, robotun boğaz alanında kullanımının 2005 yılında hayvanlar üzerinde başladığını ve 2008'de ilk insan çalışmalarının yapıldığını kaydetti.
Söz konusu bölgelerin cerrahi anlamda çok zorlanılan bölgeler olduğunu dile getiren Kayhan, bu bölgelerdeki mevcut ameliyatların açık tekniklerle yapıldığını, gerektiği durumlarda çene kemiğinde kesi oluşturup, solunum yolunda delik açarak işlemlerin gerçekleştirildiğini anlattı.
Bu şekilde yapılan ameliyatlarda yaranın kapanması ve iyileşme sürecinin uzun olduğunu belirten Kayhan, ancak ''Da Vinci'' robotuyla yapılan ameliyatlarda robotun kollarının ağız yoluyla gırtlağa kadar gittiğini ifade etti. Bu şekilde cildi ve çene kemiğini kesmeden boğaza kadar inebildiklerine dikkat çeken Kayhan, şunları kaydetti:
''Robotla, ağız yoluyla, ağız, boğaz, gırtlak ve bademciklerin iyi veya kötü huylu tümörlerini ve kanserlerini ameliyat edebiliyoruz. Cerrahın dar alanda ulaşamadığı yerlere robotun küçük elleri sayesinde ulaşabiliyoruz. Bu yöntem cerrah için büyük üstünlükler sağlıyor. Hasta açısından da hem ameliyat süresi, hem de yaranın iyileşmesinin çabukluğu dolayısıyla büyük avantaj sağlıyor. Hastanın hastanede kalış süresi azalıyor. Hastalar da bu yöntemle yapılan ameliyattan çok memnun kalıyor.''
Kayhan, hem robot teknolojisi, hem de kulak ve burun alanında kullanımlarının daha geliştirileceğini belirterek, son 20 yılın cerrahide endoskopi yılları olduğunu, önümüzdeki dönemin robotik cerrahi yılları olacağına inandığını ifade etti.
Hastanelerinde Ocak ayından bu yana robot kullandıklarını dile getiren Kayhan, şimdiye kadar toplam 13 vakaya boğaz yoluyla robotik cerrahi ameliyatı uyguladıklarını, kendisinin de Türkiye'de robotik cerrahi uygulayan ilk kadın cerrah olduğunu belirtti.
Türkiye'de 3'ü kamu hastanelerinde olmak üzere 7 robotun bulunduğunu kaydeden Kayhan, maliyeti 2 milyon TL'yi bulan robotun dünyada 1500 adet olduğunu aktardı.