Uzun süredir kapalı olan camilerin açılması üzerine cuma namazı kılınışı araştırmaları başladı. Mübarek Cuma gününün gelmesi ile birlikte bugünü ibadet ederek en verimli şekilde geçirecek olan vatandaşlar ibadet ve dua etmek için namaz saatini bekliyorlar. Camilerin açılacak olması ile birlikte Cuma namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtı da merak edilir oldu. Buna göre; Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekattır? İşte adım adım Cuma namazı kılınışı!
Mübarek Cuma gününün gelmesi ile birlikte Cuma namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtı sabah saatlerinden itibaren araştırılmaya başlandı. Camilerin ibadete açılacak olması ile birlikte Cuma namazı kılınışı ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlar araştırmalarını sürdürüyor. Buna göre; 10 rekat olan Cuma namazı kılınışına haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR VE KAÇ REKAT?
Cuma Namazı 10 rekattır. 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır. Son sünneten sonra 4 rekat Zühri Ahir ve 2 rekat vaktin son sünneti ilave edilir. Toplam 16 rekatta tamamlanır.
Cuma namazının farzını kılmak için; Müezzin kamet eder. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının iki rekat farzını kılmaya, uydum imama" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Sessizce Subhaneke'yi okuruz. Ayakta birşey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha ve Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur. İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte rükuya gideriz İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Ayakta bir şey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha ve Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur. İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte rükuya gideriz İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz. İmam "Allahu Ekber" diyerek otururuz ve Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. İmamla birlikte "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
CUMA NAMAZINDA OKUNABİLİR SURELER NELERDİR?
Cuma namazını kılmak için niyetlenen bir kimsenin ilk rekatında 'Cuma suresini', 2. rekatında da 'Münafikun' suresini okumak Efendimiz (SAV)'in sünnetlerindendir. Eğer istenilirse ilk rekatta 'Ala suresi' 2. rekatta 'Ğaşiye' suresi de okunabilir, ikisinin de sünnet olduğu bilinmektedir. (Yukarıda bahsedilen surelerde herhangi bir kısaltma önerilmez, sünnet sevabını alabilmek için sadece okumada hızlandırma yapılabilir.)
CUMA GÜNÜ OKUNMASI FAZİLETLİ OLAN DUALAR
"Şu duâ ile cuma günü herhangi bir saatte duâ edilirse sahibine muhakkak icabet olunur."
"Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Ey Hannân, ey Mennân, ey gökleri ve yeri en güzel şekilde yaratan, ey Celâl ve ikrâm sâhibi!" (Suyûtî, el-Câmiu's-sağîr, no: 7450)