Dünya gündemini sarsan Corona virüsü tehlike saçmaya devam ederken salgın hastalık yayılmayı sürdürüyor. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan belirtileriyle adeta ölüme götüren hastalığın tedavi yöntemleri araştırılıyor. Şu ana kadar 304 vatandaşın ölümüne sebep olan koronavirüsünün bulaşıcı olması ise tehlike saçıyor. Dünya Sağlık Örgütü, coronavirüsünü soğuk algınlığı semptomlarıyla başlayan ve çok tehlikeli sağlık sorunlarına neden olan MERS ve SARS virüsleri ile aynı aileden tanımlıyor. Kuşlar ve memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. Virüs Çin dışında Japonya, Tayland, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Tayvan'a da sıçradı. Peki Corona virüsü Türkiye'de var mı? (Corona) Koronavirüs nasıl bulaşır, aşısı var mı?
Sağlık Bakanı Koca'dan koronavirüs açıklaması;
Sağlık Bakanı Koca, "yeni tip koronavirüs" konusundaki güncel gelişmeler ve Çin'den tahliye edilen vatandaşlar hakkında açıklama yaptı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:
Şu ana kadar toplam 13 bin yolcu tarandı ve herhangi şüpheli bir yolcuya şu ana kadar rastlanmadı. 1 Şubat saat 09.30 itibarıyla dünya genelinde 26 ülkede toplam 11 bin 791 vaka görüldü. Bu sayının yüzde 99'u Çin'de.
32'si Türk, 42 kişi muayene edildi, hastalık belirtisi yok.
Bugüne kadar farklı illerden bildirilen 88 şüpheli kişiden numune analiz edildi. Şu ana kadar Türkiye'de koronavirüs tanısı alan hasta olmadı.
6 kişi ise kendi iradeleriyle gelmek istemediklerini bildirdiler. Biz talep eden vatandaşlarımızı getirdik. Ama kendi iradeleriyle gelmek istemeyenleri zorla getiremeyiz.
Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir.
Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.
İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade
Corona virüsler, insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. İnek ve domuzlarda ise ishal, tavuklarda üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir.
Corona virüsü aşısı henüz yok.
Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Fakat Bağışıklık sistemi güçlendiriciler, interferonlar, vitamin kürleri (özellikle C vitamini), antibiyotik desteği en önemli tedavi araçları arasındadır.