İştahsızlık, ateş, kilo kaybı, halsizlik gibi grip benzeri belirtilere sahip corona virüs tüm dünyada etkisini arttırmaya devam ediyor. Özellikle ilk ortaya çıktığı bölge Çin'in Wuhan kentinde en çok ölümlere neden olurken tüm dünyaya yayılmaya başlayan bu salgın herkesi tedirgin ediyor. Vatandaşlar hem birey olarak hem de ülkeler ve toplumlar olarak önlemini almaya çalışırken internet üzerinden koronavirüs aşısı var mı araştırmaları yapılmaya başlandı. Dünyayı alarma geçiren bu virüs tehlikeli boyutlara ulaşmış durumda. Her geçen gün corona virüs ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ederken bu salgın ile ilgili en güncel ve doğru bilgiler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Buna göre; corona virüs aşısı var mı? Corona virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir?
Dünyayı alarma geçiren corona virüs bulaşıcı bir salgın hastalık olarak kabul edildi. Yayılma gücü yüksek bir hastalık olduğundan hem toplumların hem de bireylerin önlemlerini alması gerekmektedir.
Corona virüsün 100'ün üzerinde çeşidi vardır. Büyük çoğunluğu hayvanlarda enfeksiyona yol açan, çok azının da insanlara bulaştığı virüstür. Kişilere geçen koronavirüsün çoğu hafif bir soğuk algınlığı ile atlatılabilmekte olmasına karşın ölüm vakaları da giderek artmaktadır. Güncel rakamlara göre dünyada coronavirüs bulaşan kişi sayısı 76 bin iken; 2 bin 300 kişi bu virüsten hayatını kaybetti.
Corona virüsten korunma yolları gripten korunma yolları ile benzerlik gösterir. El temizliği oldukça önemlidir. Solunum yolu enfeksiyonlarına ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kalabalık ortamlar özellikle virüslerin yayılması için ideal ortamı oluşturduğundan eller, yüz bölgesi mutlaka düzenli olarak yıkanmalı ve temizlenmelidir. Öksürme ve hapşurma gibi eylemler mutlaka peçeteye yapılmalı ve çöpe atılmalıdır. Günümüzde ise koronavirüsten korunma yollarından bir tanesi de maske olmuştur. Hasta kişilerin maske kullanabileceği gibi bu hastalığa yakalanmadan da kişiler korunmak için maske takabilirler.
Corona virüs henüz tedavisi olmayan hastalıklar arasında yerini almıştır. Korunma yollarına sahiptir ancak tam olarak tedavisi yoktur. Kişilerin ateşi varsa ateş düşücürü ilaçlar verilebilir. Herhangi bir antibiyotik koronavirüs üzerinde etkili değildir.
Korona virüs aşısı yoktur. Antibiyotikler de diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi etkili olmamaktadır. Grip, nezle ve soğuk algınlığı rahatsızlıkları ile benzerlik gösteren bir hastalıktır. Genel semptomları ise ateş, halsizlik, öksürük ve nefes darlığıdır.
Gelen son verilere göre Corona virüsüne yakalanan kişi sayısı 82 bin 171 kişi olarak görünüyor. Tüm dünya üzerinde hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 804 kişi olarak ifade edilirken bilinen iyileşme sayısı 33 bin 129 kişi şeklinde bildiriliyor.
Tüm dünyayı tehdit altına alan corona virüsü adı ile bilinen bu salgın ilk olarak 2019 yılının Aralık ayında görülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyeysus 11 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada bu hastalığa Covid-19 adının verildiğini bildirdi.
Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 24 Şubat itibariyle 2 bin 200 kişiyi geçmiş olduğu biliniyor.
Virüs şimdiye kadar, Çin dahil toplam 27 ülkede görüldü. Virüs Çin'in doğu bölgelerinin yanı sıra Japonya, Tayland, Güney Kore, ABD, Singapur, Vietnam, Almanya, Fransa, İtalya, İran ve Tayvan'a da yayıldı.
Corona virüsünün zatürre belirtilerine yol açtığı ifade ediliyor.
Henüz Corona virüsü tedavisi net bir şekilde bulunmuş olmasa da birçok ülke tedavinin bulunmasının çok yakın olduğunu bildiriyor.
Koronavirüse yönelik aşılama çalışmalarında ise an itibariyle 4 molekül üzerinde duruluyor. Fakat bu çalışmaların en erken 12 ila 18 ayda sonuç vermesi bekleniyor. Bu nedenle kısa vadede bir aşının ortaya çıkması pek mümkün görünmüyor.