Ana vatanı Meksika ve Guatemala toprakları olan chia tohumu, Salvia Hispanica bitkisinden elde edilen minik siyah tohumlara verilen isimdir. Birçok tüketim alternatifi olan chia tohumu özellikle son yıllarda sağlıklı ve zengin bir beslenme programlarının vazgeçilmez gıdalarından birisi olmuştur. Peki, chia tohumu faydaları nelerdir? Çiya tohumunun zararları var mıdır? Bu suallerin yanıtlarını ve daha fazlasını sizler için hazırladığımız içerikte bulabilirsiniz.
İçinde bolca lif, omega-3 yağları, protein, vitaminler ve mineraller bulunduran chia tohumu günümüzün en zengin besin kaynaklarından birisidir. Chia tohumu tatlılarda, pudinglerde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilir. Tüketen kişiye hem enerji hem tokluk hissini vermesi sebebiyle kilo kontrolü için yapılan diyetlerde ve zengin bir kalsiyum deposu olduğu için vegan diyetlerde bir numaralı bir gıda olan chia tohumunun faydalarını sizler için şöyle sıralayabiliriz;
Yaklaşık olarak 100 gram chia tohumunun besin değerleri ise şöyledir;
Uzmanlar tarafından, chia tohumunun bilinen bir zararı olduğu belirtilmemiştir. Ancak hassas bünyeye sahip kişiler, kronik rahatsızlığı olan ve düzenli ilaç kullanan kişilerin doktor onayı olmadan chia tohumu tüketmemeleri gereklidir. Bunun sebebi ise oldukça zararsız bir gıda herhangi bir başka yiyecek yahut ilaç ile farklı etkileşimlere girip bazı komplikasyonlara ya da vücudun herhangi bir bölgesinde alerjik reaksiyona sebep olabilir.