Ultrasonla bile bakmadılar
Aile beş yıldır hasretle bekledikleri bebeklerinin ölümüyle şoke olurken hastane ve doktorlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Engin Sevinç'in iddiaları vahimdi:
"Eşimi üç gün boyunca iğne yaparak odada beklettiler. Ama 'Bebek ters, sezaryene alacağız' deyip bu sefer de ameliyathanede yer olmadığını söyleyerek beklettiler. Bu nasıl bir tam teşekküllü hastane anlamadım. Bebeğin kalp atışlarının dinlendiği NST adlı cihaz bile yalnızca bir tane. Üçüncü günün sonunda hâlâ bebeğe ultrasonla bile bakılmamıştı. Ne yazık ki ilgisizlik yüzünden, minik bebeğimiz 14 Ağustos'ta 11.30'da doğdu ama yalnızca üç saat hayatta kalabildi. Başımıza gelenler bir kâbus gibi. Eğer doğru zamanda doğru bir şekilde müdahale edilseydi kızımız yaşayabilirdi. O şimdi bir melek. Biliyorum geri gelmeyecek ama en azından bizim başımıza gelenler başkasının başına gelmesin."
Hastane yöneticileri ise, konuya ilişkin beyanat verme hakları olmadığını söyledi.
'Bebeğimi gördüm yüzü boydan boya kesikti'
28 yaşındaki anne Yeliz Sevinç yaşadığı kâbusu şöyle anlattı: "10 Ağustos'ta hastaneye yattım, 14 Ağustos'a kadar kaldığım odada hep suyum geliyordu ve sancım vardı. Üstelik bebek doğru doğum pozisyonuna girmemişti, ters gelişti. 14 Ağustos'ta artık sancılarım dayanılmaz boyuta ulaştı. Hemşireyi odaya çağırdım. bacaklarımın arasını kontrol ettiğinde panikle doğumun başladığını söyledi. Bebeğimin kordonu ve ayakları dışarıdaydı. Bir anda kaldığım odaya panik içinde 10 kişi toplandı. Doktorlardan biri hemen elini sokarak bebeği çıkartmaya çalıştı. Bir yandan da karnıma bastırıyorlardı. Vajinama kesikler atarak bebeğin içerde kalan başını dışarı çıkartmaya çalışıyorlardı. Sonunda bayağı bir uğraştıktan sonra, bebeği gördüm. Yüzü boydan boya kesikti, hemen acile götürdüler. Beni de hemen ameliyathaneye aldılar. Bir daha doğum mu tövbe, hiç böyle bir şeye kalkışmam. Çocuğum üç saat yaşadı, bu süre içinde çok kan kaybetmiş ve iki-üç kez kalbi durmuş. Eğer erken müdahale edilseydi, zamanında sezaryene alınsaydım, çocuğum ölmezdi. Çok üzgünüm."
'Kesi, rutin bir uygulama'
Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hayri Ermiş: "Normal doğumda kullanılan epizyotom dediğimiz, bebeğin doğumunu kolaylaştırmak için annenin vajinasına atılan küçük kesi rutin bir uygulamadır. Doğru bir biçimde yapılan bu tip kesiler, bebeğin hayatını tehlikeye atacak bir durum yaratmaz. Ama makat doğuşuyla gelen bebeğin başı bir an önce kurtulmazsa annenin hayatı tehlikeye girer. Çünkü doğum yoluna girmiş bebeği artık yukarıdan da çekip çıkaramazsınız. Allah hiçbir doktorun başına böyle bir talihsiz olay vermesin."
CERRAHPAŞA'DAN NEŞTERLE ÖLÜME İLİŞKİN AÇIKLAMA
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, doğum sırasında neşterle kesilen bebeğin ölümüyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada olayın, annenin hayatını riske atmamak için yapılması gereken tıbbi manevralar sırasında yaşandığı belirtildi.
Hastaneden yapılan açıklamada, Yeliz Sevinç'in erken doğum riski nedeniyle Adapazarı'nda iki hastane tarafından kabul edilemeyince 10 Ağustos Cuma günü saat 16.00 civarında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı'na yatırıldığı belirtilerek, 'Enfeksiyon riski de olan hamileye sezaryen endikasyonu konarak ameliyathaneye alınmak üzere odasına müşahede için yatırılmıştır. Bu arada enfeksiyon riski nedeniyle antibiyotik başlanmış, akciğer gelişimini sağlamak için kortikosterid verilmiştir. Ancak, doğum aniden başlamış ve ilk müdahale hasta odasında, daha sonra, makat gelişi olan bebek, bir alt kattaki daha uygun olan müdahale odasına alınarak girişimde bulunulmuştur. Bu arada rahim kasılması nedeniyle bebeğin boynu sıkışmış, bebeği kurtarmak için gereken tıbbi manevralar yapılmış ve epizyotomi gerçekleştirilmiştir. Annenin hayatını riske atmamak için yapılması gereken tıbbı manevralar sırasında bebeğin dudağında ve yanağında yırtık oluşmuş ve bebek bu şekilde doğurtulduktan sonra dudağı dikilmiş yoğun bakıma alınmış, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır' denildi.
Normal doğum sırasında rutin olarak uygulanabilen epizyotominin bebeğin hayatını tehlikeye atmadığı gibi doğumu kolaylaştırıcı bir etkisi olduğu belirtilen açıklamada, 'Epizyotomi ne annenin ne de bebeğin hayatını tehlikeye atmaz. Daha önce diğer hastaneler tarafından kabul edilmeyen hasta, en son başvuru yeri olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Anabilim Dalı'na müracaat etmiştir. Her zaman en zor ve komplike hastalara hizmet veren hastanemizde, en başından itibaren aileye ve hasta yakınlarına durumun ciddiyeti anlatılmış ve aile bilgilendirilmiştir. Ancak hamilenin eşi ihmal olduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve savcılık olaya müdahil olmuştur' ifadelerine yer verildi.