Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Ömer Kaya Ünal, Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Cengiz Kalkan ve Tekirdağ Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op.Dr. Cengiz Becerir ile birlikte düzenlediği basın toplantısında geçen ayyaşaan yoğun yağışta Çerkezköy Devlet Hastanesi'nin çöken tavanı için zolasyon çalışmalarının başlandığını söyledi. Ünal, "İzolasyon çalışması yapıldığında sızma problemi olmayacak ve tavan epoksi ile tamamen kaplanacak. Bu çalışmada tavanın tamamında suyun akışı da engellenmiş olacak. Epoksi ciddi maliyeti olan bir malzeme olmakla birlikte, bunun bize maliyeti ise bir milyon TL'yi bulacak" dedi.
Göreve yeni geldiğini söyleyen başhekim Ünal, hastanenin de yeni olduğunu, 204 yatak, 55 poliklinik bulunduğunu ve yoğun bakımda 24 yatak, hastanede 47 hekim ve toplam 615 çalışanı olduğunu kaydetti. Ünal, "Ocak ayında 75 bin, Mart ayında 852 bin hastaya hizmet verildi. Hastane olarak ciddi rakamlarda hizmet veriyoruz. Doğum sayılarımıza baktığımızda hastanemizde 557 sezaryan, 312 normal olmak üzere toplam 869 doğum yapıldı. Bunun yanında evde sağlık hizmetleri, diyaliz hizmetleri ve toplum ruh merkezinde psikiyatri sorunu hastalarımıza hizmet veriyoruz. Beyin cerrahisi günde 120-130 hastaya hizmet veriyor. Dahiliye 7 Ağustos günü 420 hastaya hizmet verdi. Günlük toplam 4 bin 300, acilde ise 1000 hastaya hizmet veriliyor" dedi.
DAHA İYİ OLACAĞIZ
Çerkezköy'ün önemli bir sanayi bölgesi olduğuna dikkat çeken Ünal, "Bir yıllık yeni bir hasta olduğumuz için her şey yavaş yavaş yerine oturuyor. Eski sistemden yeni sisteme geçildi. Bununda alışma dönemi oldu. İnsanların bu sisteme ise alışması zaman alıyor. Başhekimlik süremde bu işleri daha iyi nasıl yaparız, daha çok hastaya nasıl bakarız diye fikir alışverişinde bulunuyoruz. Çerkezköy gerçekten göç alan bir ilçedir. Türkiye geneline baktığımız zaman ufak bir Türkiye modeli olarak bakabilirsiniz. Biz bu açıdan daha iyi nasıl yapabiliriz diye arkadaşlarla bunun üzerinde her gün çalışıyoruz. Hastane olarak adım adım yol kat ediyoruz. Hizmet kalitemiz yükseldi ve daha iyi olacağız" dedi.
Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Ömer Kaya Ünal, gazetecilerin hastane çatısındaki çökme nedeniyle hastanenin bir kısmının revize edileceği yönündeki açıklamasını sorması üzerine, "O tür afet halinde devreye sokulacak lokal bir sistem kurduk. Tekrardan ciddi bir afet yaşarsak çok erken müdahalede bulunabileceğiz. Herhangi bir sel baskınında ise bir daha hastanenin etkileneceğini düşünmüyorum. O bölgeye set çekilecek ve tamamen kapatılacak. Bizim kendi atıklarımızı da kendimiz bertaraf edeceğiz. Bu geçici bir çözümdür. Kalıcı bir çözüm ise bizim hattımızın ana kolektöre bağlanmasıdır. Onunla ilgili de projeler sürüyor. İl Sağlık Müdürlüğümüz de TESKİ ile beraber bununla ilgili görüştü. Bu projeyi gerçekleştirdiğimiz taktirde bir daha bu tür problemleri yaşayacağımızı düşünmüyorum. Hastanenin iç yapısı ile ilgili de bir sıkıntımız yok. Çöken tavan ile ilgili izolasyon çalışmaları başladı. Öncelikle alt yapısını yaptılar. Üst tarafta ise izolasyonlarla ilgili çalışmalar başlayacak. İzolasyon yapıldığında ise sızma problemi olmayacak. Yeni yapılan hastanelerin çatı sistemi teras olduğu zaman izolasyonu çok iyi yapmanız halinde problem yaratabiliyor. Yağmur gerçekten çok şiddetliydi. Kalıcı izolasyon önümüzdeki ay yapılacak. Epoksi zemin kaplama ile tavan tamamen kaplanacak. Bununla birlikte çatının tamamı suyun akışını engellemiş olacak. Bu epoksi ciddi maliyeti olan bir malzemedir. Bunun bize maliyeti bir milyonu bulacak. Firmadan bir ay tamamlanacağı konusunda söz aldık. Bu sistem gerçek izolasyonu sağlıyorö dedi.
DOĞUM ORANLARI YÜKSELDİ
Tekirdağ Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Operatör Doktor Cengiz Becerir, Çerkezköy'ün her geçen gün daha fazla göç aldığını belirtti. Becerir, "Burası her geçen gün daha fazla göç alıyor. Çerkezköy ilçe olarak büyüyor, güzelleşiyor, zenginleşiyor. Haliyle beklentiler de yükseliyor. Biz de bu beklentilere sağlık olarak cevap vermeye çalışıyoruz. İldeki doğumların üçte biri bu bölgede oluyor. 2016 doğum oranlarımız bin 600'ü bulurken, 2014 civarında ise bu rakamlar bindi. Poliklinik sayıları ise yıllık 780 bin civarlarında oluyor. Bu rakamın 300 bini ise acile geliyor. Tekirdağ, Çorlu ve Çerkezköy'de hafta sonları acilde 2 bin hastaya bakılıyor. Bu gerçekten çok büyük rakamlardır Yeni binaya geçildiği zaman büyük beklentiye giriliyor. Onun cevabı ise zaman içinde veriliyor. Sağlık bir kültürdür. Sağlık seneler içinde devamlı değişecektir. Ülke olarak zor süreçlerden geçtik. 15 Temmuz'dan sonra kaybettiğimiz personellerimiz oldu. Bir şekilde bu açığı kapmaya çalışıyoruz" dedi.
SESSİZCE TEDAVİSİ EDİLİYOR
Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) bölümü hakkında da bilgi veren Becerir, "3-4 yıl önce Türkiye'de KBRN hastalarına acillerde müdahale ediliyordu. Sanayileşmenin artması ile birlikte bunların da artabileceği düşünülerek önce bunların eğitimleri yapıldı. Her hastanede ise KBRN bölümleri kuruldu. Bu hastalar hastanenin aciline ulaşmadan ayrı bir servise çıkarak tedavi oluyorlar. Çerkezköy Devlet Hastanesinin KBRN bölümü çok iyi çalışan bir bölümdür. En ufak sorunda 150 hasta geldiği zaman sessizce tedavisi ediliyor" diye konuştu.
DOKTOR EKSİKLİĞİ PEYDER PEY KAPANACAKTIR
Çerkezköy Devlet Hastanesinin B Grubu olarak ciddi bir şekilde hizmet verdiğini kaydeden Becerir, "Buna paralel olarak hastanenin doktor eksikliği ise peyder pey kapanacaktır. Kapaklı Devlet Hastanes'ini ise ufak ufak devreye sokmaya çalışıyoruz. Kapaklı'da acili ve poliklinikleri açtık. Bu bölümlerin açılmasıyla birlikte buranın da yükünü biraz olsa hafifletti. Kapaklı Devlet Hastanesi'nde acilde günlük 300 hastaya bakılıyor. Zor bir bölgede çalışıyoruz. Bu yükü ise hep birlikte kaldıracağız. Çerkezköy Devlet Hastanesi'nin ise teknik açıdan bir sorunu yok" dedi.