MNG Jet, Japonya'dan yasadışı yollarla Atatürk Havalimanı'na gelen Nissan eski CEO'su Carlos Ghosn'un, Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçmasına imkan sağlamak iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 şüpheliden birinin, MNG şirketi ilgisi olduğu konusunda suç duyurusunda bulundu. MNG Jet resmi sitesinde yapılan suç duyurusuna ilişkin açıklamada, "Yetkililerce sorgulanan bir şirket çalışanı, kayıtlarla oynadığını itiraf etmiştir" denildi.
"İKİ UÇUŞ BELGESİNDE DE İSMİ YOK"
MNG jet sitesinden Genel Müdür Can Şaşmaz tarafından yapılan açıklamada, "Aralık 2019'da, MNG Jet, biri Dubai'den Osaka'ya ve Osaka'dan İstanbul'a ve diğeri İstanbul'dan Beyrut'a olmak üzere ayrı güzergahları giden iki ayrı özel jeti, iki farklı müşteriye kiralamıştır. İki jet kiralamasının birbiriyle bağlantısının bulunmadığı görülmektedir. Bay Ghosn adı iki uçuş için de resmi belgelerde mevcut değildir. Jetler, MNG Jet'e ait olmamakla beraber MNG Jet tarafından işletilmektedir.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
MNG Jet, medya aracılığı ile bu jetlerin resmi belgelerde isimleri beyan edilen yolcuların değil, Bay Ghosn yararına kullanıldığını öğrendikten sonra bir iç soruşturma başlatmış ve Türkiye'de bu olaya dahil olanların cezalandırılması amacıyla 1 Ocak 2020'de suç duyurusunda bulunmuştur. Yetkililerce sorgulanan bir şirket çalışanı kayıtlarla oynadığını itiraf etmiş ve olayda MNG Jet yönetiminin bilgisi ya da izni dışında tek başına hareket ettiğini kabul etmiştir.
"YETKİLİLERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"
MNG Jet, konuyla ilgili olarak yetkililerle tam bir iş birliği içindedir ve şirketin hizmetlerini yasadışı şekilde kullananların ve/veya buna imkan sağlayanların gerektiği gibi soruşturulmasını beklemektedir MNG Jet, jet bakımı, operasyonu ve charter hizmetleri çözümleri sunan uluslararası bir şirkettir. Türkiye merkezli şirket, dünya çapında en iyi uluslararası standartlarda hizmet vermektedir" denildi.
NE OLMUŞTU?
Japonya'nın Osaka kentinden havalanan TC-TSR kuyruk tescilli 11 bin kilometre menzile sahip Bombardier Global Exspress 6000 model iş jeti, 8 bin 800 kilometre uzaklıktaki Beyrut'a menzili yetmesine rağmen, İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. 30 Aralık sabahı TC-RZA tescilli Bombardier Challenger 300 tipi iş jeti ise 06.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'ndan Beyrut'a gitmek üzere havalandı.
İki uçuş inceleme altına alınırken olayda en önemli soru işareti ise İstanbul'da neden uçak değişikliği yapıldığı yönünde oldu. Aralarında pilotların da olduğu havacılık çalışanı 7 kişi gözaltına alınırken polis, Osaka'dan Beyrut'a 11 bin kilometre yakıt ikmali yapmadan uçabilen iş jetinin menzili yetmesine rağmen uçulmamasını ve uçak değişiminin yapılmasının nedenini Beyrut'ta dikkat çekmemek adına uçak ve destinasyon değiştirildiğini düşünüyor.