İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev, yaptığı açıklamada, güvenlik yetkililerinin tavsiyesi üzerine Ben Gurion Havalimanı'ndaki uçuş faaliyetlerine kısıtlama getirildiğini duyurdu.
Regev, bugün yerel saatle 17.00'den itibaren saatte iki uçak yerine bir uçağın iniş ve kalkışına izin verileceğini belirterek, her bir uçuş için 120 olan yolcu sayısının da 50'ye düşürüldüğünü kaydetti.
Güvenlik kurumlarının tavsiyelerine göre yönergelerin her an değişme ihtimalinin bulunduğuna işaret eden Regev, Ben Gurion Havalimanı'nın sınırlı olarak açılmasının ardından İsrailli hava yolu şirketlerinin uçuşlarıyla 140 bin vatandaşın ülkeye geri döndüğünü iddia etti.
ABD-İsrail saldırıları altındaki İran'ın başkenti Tahran'da patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.
Mehr Haber Ajansı'na göre, patlamalar Tahran'ın doğusunda meydana geldi.
Patlamaların ardından bölgedeki hava savunma sisteminin devreye girdiği kaydedildi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nden yapılan açıklamada, “Hava savunma sistemlerimiz İran'dan fırlatılan füze ve İHA'ları engellemeye çalışıyor” ifadelerine yer verildi.
ABD ordusu, İran'a ait tek yönlü saldırı İHA'larının bulunduğu üslerin vurulduğunu duyurarak, o anların görüntülerini yayınladı. ABD ordusu, İran'a yönelik saldırılarını sürdürüyor. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran rejiminin sivilleri ayrım gözetmeksizin hedef almak için kullandığı tek yönlü saldırı insansız hava aracı (İHA) yeteneklerini ortadan kaldırmaya devam ettiğini duyurarak, İHA üslerine yapılan saldırıların görüntülerini yayınladı.
CENTCOM: "HİÇBİR ABD UÇAĞI DÜŞÜRÜLMEDİ"
Bir diğer açıklamada ise, İran'ın ABD'ye ait bir F-15 savaş uçağını düşürdüğü yönündeki iddiası yalanlanarak, "ABD kuvvetleri, Destansı Öfke Operasyonu sırasında 8 binden fazla muharebe uçuşu gerçekleştirdi. İran tarafından hiçbir ABD savaş uçağı düşürülmedi" ifadelerine yer verildi.
İran ve Hizbullah'ın eş zamanlı ateşlediği füze ve roketlerin ardından İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın bölgelerde art arda sirenler çaldı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan füzelerin ateşlendiğinin tespit edildiği ve hava savunma sistemlerinin İran füzelerini önlemeye çalıştığı bildirildi. İran füzeleri nedeniyle İsrail'in kuzeyindeki Celile ve işgal altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'nde Lübnan sınırına yakın bölgelerde sirenler çalarken, İsrail ordusu İran'dan ateşlenen yeni bir füze dalgasının tespit edildiğini duyurdu. İran'ın dakikalar içerisinde düzenlediği ikinci dalga misillemenin ardından yine İsrail'in kuzeyindeki aynı bölgelerde sirenler tekrar devreye girdi. İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran'ın iki salvosuyla eş zamanlı Lübnan'daki Hizbullah'ın da İsrail'in kuzeyindeki Nahariye'yi iki dalga roket saldırısıyla hedef aldığını belirtti. Haberde, füze ve roketlerin büyük bir kısmının engellendiği, bazılarının ise açık alana düştüğü iddia edildi. İsrail'in Times of Israel gazetesi, askeri değerlendirmelere göre, İran'ın ilk dalgada fırlattığı bir füzenin ilk kez Lübnan topraklarına düştüğünü kaydederek, İran'ın Lübnan'ın güneyindeki İsrail askeri noktalarını hedef almış olabileceğine işaret etti.
ABD'nin İran'ın petrol terminallerinden Basra Körfezi'ndeki Hark Adası'na çıkarma yapma hazırlıkları kapsamında bölgeye personel sevkiyatını hızlandırdığı iddia edildi.
İsrail'in Jerusalem Post gazetesinin ismini paylaşmak istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Hark Adası'na kara saldırısı düzenlemeyi değerlendiriyor. Üst düzey ABD'li yetkililer, son günlerde İsrail ve diğer ülkelerdeki muhataplarına ABD'nin Hark Adası'nı işgal etmek için saldırı başlatmaktan başka seçeneği kalmayabileceğini bildirdi. Konuya vakıf ABD'li bir kaynak, Amerikan ordusunun Hark Adası'na çıkarma yapmak için Orta Doğu'ya binlerce deniz piyadesi ve donanma personeli sevkiyatını hızlandırdığını söyledi. Haberde, bu sevkiyatın, hafif uçak gemisi işlevi gören amfibi saldırı gemisi USS Boxer'ın yanı sıra amfibi nakliye gemileri USS Portland ve USS Comstock'tan oluşan USS Boxer Amfibi Hazırlık Grubu'nu kapsadığı ve bu üç geminin yaklaşık 4 bin 500 deniz piyadesi ve ek muharebe personelini taşıdığı belirtildi. Basra Körfezi'ndeki Hark Adası'nın İran'ın petrol ihracatının ana merkezi konumunda olduğu ve buradan ham petrolün yüzde 90'ının Çin'e gönderildiği kaydedilen haberde, son günlerde adanın işgal edilip edilmemesi konusunda ABD yönetimi içinde tartışmaların başladığına dikkati çekildi.
İRAN'IN PETROL İHRACINDAKİ ATARDAMARI: HARK ADASI
Hark Adası, İran'ın petrol ihracatının yaklaşık yüzde 90'ının gerçekleştirildiği ana terminal olarak biliniyor. Yaklaşık 21 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip ada, Buşehr eyaleti açıklarında bulunuyor. İran ana karasına yaklaşık 30 kilometre, Buşehr limanına ise yaklaşık 55 kilometre mesafede yer alıyor. Petrol terminallerine ev sahipliği yapsa da Hark Adası, bir yerleşim yeri ve nüfusu yaklaşık 8 bin 200 kişiden oluşuyor. Yüzölçümü küçük olmasına rağmen İran'ın enerji altyapısının merkezinde yer alan adanın bir bölümü petrol terminalleri, boru hatları ve dev depolama tanklarından oluşuyor. Hark Adası'nda doğrudan petrol üretimi yapılmıyor. İran kara sularında ve açık denizde bulunan Ebu Zer, Furuzan ve Durud adlı petrol sahaları ile karadaki bazı petrol sahalarından çıkarılan ham petrol, deniz altı boru hatları aracılığıyla adadaki büyük depolama ve yükleme tesislerine taşınıyor. Petrol, depolama tanklarında saklanıyor veya dev tankerlerle başta Asya pazarlarına sevk ediliyor.
Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Carlos Fernandez de Cossio, ABD'den gelebilecek olası bir saldırı karşısında askeri hazırlık yaptıklarını duyurdu.
NBC News'e konuşan Fernandez de Cossio, ABD için "kesinlikle" bir tehdit oluşturmadıklarını belirterek, bu nedenle ada ülkesine uygulanan ambargonun ve askeri tehditlerin hiçbir haklı gerekçesinin bulunmadığını söyledi. ABD'den gelebilecek askeri saldırı olasılığına değinen Fernandez de Cossio, şunları ifade etti: "Silahlı kuvvetlerimiz her zaman hazırlıklıdır. Nitekim bugünlerde de olası bir askeri saldırı ihtimaline karşı hazırlıklarını sürdürüyorlar. Ülkemiz, bir askeri saldırı karşısında ulus olarak topyekun seferber olmaya her zaman hazırdır. Doğrusunu söylemek gerekirse, bunu her zaman çok uzak bir ihtimal olarak görüyoruz. Gerçekleşmesini muhtemel bulmuyoruz ancak buna hazırlanmazsak saflık etmiş oluruz." Fernandez de Cossio, Küba'nın barışçıl bir ülke ve ABD ile masaya oturmak için her türlü diyaloğa hazır olduğunu dile getirdi. ABD ambargosunun yol açtığı sıkıntılara değinen Fernandez de Cossio, "Bu çok ciddi bir durum ve mevcut koşullarla başa çıkabilmek için mümkün olan en aktif şekilde hareket ediyoruz. Bu ambargonun sonsuza dek sürmeyeceğini ve kalıcı olmayacağını umuyoruz." diye konuştu. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, 13 Mart'ta yaptığı açıklamada, ada ülkesinin yaklaşık 3 aydır dışarıdan petrol alamadığını belirterek, elektrik sisteminin şu anda yalnızca güneş enerjisi, doğal gaz ve mevcut termik santrallerle ayakta tutulmaya çalışıldığını söylemişti.
ABD'NİN KÜBA'YA PETROL ENGELİ
ABD Başkanı Donald Trump, 30 Ocak'ta Küba'ya petrol satan veya sağlayan ülkelerden gelen tüm mallara gümrük vergisi uygulanmasını öngören başkanlık kararnamesini imzalamıştı. Beyaz Saray, bu kararın, Küba'nın "zararlı eylem ve politikalarına" karşı ABD'nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarını korumayı amaçladığını savunmuştu. Trump, 1 Şubat'ta Küba yönetimiyle petrol tedarikinin düzenlenmesi konusunda görüşmelerin başlatıldığını duyurmuş, Küba ise bunu yalanlamıştı. Hükümet, dışarıdan petrol gelmeden ayakta kalabilmek için acil durum paketini devreye sokmuştu.
Irak'taki Bağdat Uluslararası Havalimanı'nı hedef alan roketli saldırıda, Irak Terörle Mücadele Birimi'nden 5 güvenlik mensubu yaralandı.
Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Bağdat Uluslararası Havalimanı'na roket saldırısı düzenlendi. Güvenlik kaynakları, akşam saatlerinde düzenlenen saldırıda roketlerden birinin havalimanında yer alan Terörle Mücadele Birimi'nin bulunduğu karargaha isabet ettiğini ve Irak Terörle Mücadele Birimi'nden 5 güvenlik mensubunun yaralandığı aktardı. Güvenlik kaynakları, yaralıların hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı belirterek, sağlık durumlarına ilişkin bilgi paylaşmadı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
İran Dışişleri Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılara katılmamış olan ülkelere ait gemilerin "Tahran'ın koordinasyonuyla Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yapabileceğini" duyurdu.
İran Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, İsrail ve ABD ile bağlantılı gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişine izin verilmeyeceği ifade edildi. Açıklamada, İran'a yönelik saldırılara katılmamış ülkelere ait gemilerin "yetkili makamların koordinasyonuyla Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yapabileceği" kaydedildi. Hürmüz Boğazı'nda oluşabilecek güvenlik risklerinden ABD ve İsrail'in sorumlu olduğuna işaret edilen açıklamada, bölgede kalıcı güvenliğin sağlanması için askeri saldırıların sonlandırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndaki ABD Büyükelçiliğinin lojistik destek birimine insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendi. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, Irak makamlarından konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. ABD Bağdat Büyükelçiliği lojistik destek birimi, defalarca İHA saldırılarının hedefi olmuştu.
Irak'ın Babil vilayetine bağlı Curf en-Nasr nahiyesinde, Haşdi Şabi'ye ait El-Cezire Operasyonlar Komutanlığına bağlı sağlık birimi, hava saldırısına maruz kaldı.
Haşdi Şabi tarafından yapılan açıklamada, söz konusu mevkiye 4 ayrı hava saldırısı düzenlendiği belirtildi. Saldırıda sağlık biriminde görevli 1 personelin yaralandığı ve hedef alınan noktada maddi hasar meydana geldiği aktarıldı. Açıklamada saldırı "ABD-İsrail kaynaklı" olarak nitelendirilirken, Haşdi Şabi güçlerinin bölgede güvenliği sağlama ve ülkenin egemenliğini koruma görevini sürdürdüğü ifade edildi.
İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine bağlı Nakura beldesini topçu atışları ve fosfor bombalarıyla hedef aldığı, İsrail askerleri ile Hizbullah arasında beldede çatışmaların yaşandığı bildirildi. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, Lübnan'ın güneyindeki işgalini genişletmeye çalışan İsrail ordusu, sınır hattındaki Nakura beldesine topçu atışları ve fosfor bombalarıyla saldırı düzenledi. Haberde, beldede İsrail askerleri ile Hizbullah mensupları arasında çatışmaların yaşandığı ifade edildi. İsrail ordusu dün de Nakura'ya karadan sızma girişiminde bulunmuş, Hizbullah mensuplarıyla çatışmaya girmişti.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Dünya bu savaşın sonuçlarına katlanmamalı." diyerek, Hürmüz Boğazı'nın açılmasını ve Orta Doğu'daki tüm enerji rezervlerinin korunmasını talep etti.
Sanchez, Orta Doğu'da devam eden çatışmalarla ilgili olarak ABD merkezli X şirketinin sosyal paylaşım platformundaki hesabından açıklama yaptı. Sanchez, "İspanya hükümeti, Hürmüz Boğazı'nın açılmasını ve Orta Doğu'daki tüm enerji rezervlerinin korunmasını talep ediyor. Küresel bir dönüm noktasındayız. Daha fazla tırmanma, tüm insanlık için uzun vadeli bir enerji krizini tetikleyebilir. Dünya bu savaşın sonuçlarına katlanmamalı." ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan, ülkenin doğusunda hava sahasına giren 3 insansız hava aracının (İHA) engellenerek imha edildiğini açıkladı. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin doğusuna düzenlenen İHA'lı saldırılar hakkında bilgi verildi. Ülkenin doğusunda hava sahasına giren 3 İHA'nın engellenerek imha edildiği ifade edildi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı dün İran'ın Körfez ülkelerine saldırılarına tepki göstererek İran'ın Riyad Büyükelçiliğindeki askeri ataşe ve yardımcısıyla 3 diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etmiş ve 24 saat içinde ülkeden ayrılmalarını istemişti. İran, ABD ile İsrail'in saldırılarına misilleme kapsamında, 28 Şubat'tan bu yana 7 Arap ülkesindeki ABD üsleri ile kritik noktalara füze ve İHA saldırıları düzenliyor.
İran'ın Dimona Nükleer Santrali'nin de bulunduğu İsrail'in güney bölgesini hedef alan yeni misillemesinin önlendiği bildirildi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan füze atıldığının tespit edilmesinin ardından hava savunma sistemlerinin devreye girdiği aktarıldı. İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonunun haberinde, İran'dan sabah saatlerinden bu yana yapılan 8'inci misillemenin güneydeki Dimona kentini hedef aldığı aktarıldı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in güneyini hedef alan son misillemede ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. İran dün gece füze misillemesiyle İsrail'in güneyindeki Dimona ve Arad kentlerini hedef almıştı. İran'ın Arad kentini vuran misillemesinde 84 kişinin yaralandığı açıklanmış, Dimona kentinde bir bölgeye doğrudan isabet eden füze nedeniyle de onlarca kişinin yaralandığı bildirilmişti.
ABD ve İsrail'in saldırılarının hedefindeki İran'ın başkenti Tahran'da patlamalar meydana geldi. Patlama sonrası gökyüzüne dumanlar yükselirken, İran hava savunma sistemlerinin aktif olarak çalıştığı görüldü.
Hizbullah, İsrail'in kuzeyinde ve Lübnan'ın güneyinde İsrail'in askeri hedeflerine yönelik 29 saldırı gerçekleştirdiklerini duyurdu. Hizbullah'tan yapılan açıklamalarda, bugün İsrail ordusuna karşı insansız hava araçları (İHA) ve top atışlarıyla gerçekleştirilen saldırılara ilişkin bilgi verildi. Sabah saatlerinden bu yana İsrail'in askeri hedeflerine yönelik topçu atışları, roket ve İHA'larla 29 saldırı düzenlendiği, İsrail'in kuzeyi ve Lübnan'ın güneyinde konuşlu askeri grupların hedef alındığı belirtildi. Hizbullah ayrıca İsrail'in kuzeyindeki yerleşim yerlerini hedef alan saldırılar düzenlediklerini kaydetti. Öte yandan İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine fırlatılan 5 füzenin tespit edildiği ve bazılarının düşürüldüğü belirtildi. Haberde, saldırılar nedeniyle kuzeydeki birçok yerleşim yerinde sirenlerin çaldığı ifade edildi.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ı "haritadan sildik" sözlerini karşılık vererek, "İran'ı haritadan silme hayali, tarih yazan bir milletin iradesi karşısında duyulan çaresizlik ve acizliğin göstergesidir" dedi. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ı "haritadan sildik" yönündeki açıklamalarına İran'dan tepki geldi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, söz konusu ifadeleri sert sözlerle eleştirdi. Pezeşkiyan, "İran'ı haritadan silme hayali, tarih yazan bir milletin iradesi karşısında duyulan çaresizlik ve acizliğin göstergesidir. Tehdit ve terör İran halkını daha da kenetler. Hürmüz Boğazı, İran topraklarına saldıranlar dışında tüm ülkelerin gemilerine açıktır. Düzensiz söylemler ve pervasız tehditlere sahada kararlı şekilde karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı.
TRUMP, "İRAN'I HARİTADAN SİLDİK" DEMİŞTİ
ABD Başkanı Donald Trump, daha önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD İran'ı haritadan sildi. Liderlikleri yok oldu, donanmaları ve hava kuvvetleri bitti, kesinlikle hiçbir savunmaları kalmadı ve anlaşma yapmak istiyorlar. Ben istemiyorum. Programın haftalar ilerisindeyiz" ifadelerini kullanmıştı.
Kuveyt ordusu, son 24 saatte hava sahasına giren 7 insansız hava aracından (İHA) 4'ünün engellenerek imha edildiğini, 3'ünün de "tehdit alanının dışına" düştüğünü açıkladı.
Kuveyt ordusundan yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte hava sahasına giren İHA'lar hakkında bilgi verildi. Son 24 saatte Kuveyt hava sahasına giren 7 İHA'dan 4'ünün engellenerek imha edildiği, 3'ünün de "tehdit alanının dışına" düştüğü belirtildi. Ülkenin çeşitli bölgelerinde duyulan patlama seslerinin İHA'ların imha edilmesi sırasında çıkan sesler olduğu kaydedildi. İsrail ve ABD'nin İran'a başlattığı askeri saldırının ardından İran, 28 Şubat-21 Mart tarihlerinde İsrail dışındaki bazı bölge ülkelerine yönelik 4 bin 509 füze ve İHA saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda en çok hedef alınan BAE'ye 2 bin 104, Kuveyt'e 819, Suudi Arabistan'a 654, Bahreyn'e 385, Katar'a 256, Ürdün'e 281, Umman'a 7 saldırı gerçekleştirildi.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki altyapı ve hayati öneme sahip köprüleri hedef almasını kınayarak, bunun İsrail'in Lübnan topraklarındaki işgalini sağlamlaştırma ve yayılmasını kolaylaştırma girişimi olduğunu belirtti. Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Avn, İsrail saldırılarının tehlikeli bir tırmanış olduğunu ve Lübnan'ın egemenliğini ihlal ettiğini ifade etti.
Avn, Lübnan'da altyapıyı, sivil tesisleri ve yerleşim alanlarını sistematik olarak yok eden İsrail saldırılarının "tehlikeli bir eğilimi" yansıttığına dikkati çekti. İsrail'in sivillere karşı toplu cezalandırma siyaseti yürüttüğünü vurgulayan Avn, hiçbir gerekçeyle kabul edilemeyecek bu eylemi kınadı. Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, İsrail'in sivilleri ve temel altyapıyı hedef almayı yasaklayan uluslararası insancıl hukuku açıkça ihlal ettiğini vurguladı. Kasımiye Köprüsü'nün sivillerin kullandığı hayati bir köprü olduğuna işaret eden Avn, İsrail'in bu köprüyü hedef alarak Litani Nehri'nin güneyi ile kuzeyi arasındaki coğrafi bağlantıyı koparmayı amaçladığını kaydetti. Avn, köprülerin hedef alınmasına ilişkin, "Bu, insani yardımın ulaştırılmasını engellemekte ve bir tampon bölge oluşturma, işgali sağlamlaştırma ve İsrail'in Lübnan topraklarına yayılmasını kolaylaştırma yönündeki şüpheli bir planın parçasıdır." dedi. Uluslararası topluma seslenen Avn, başta Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyine sorumluluklarını üstlenme ve İsrail saldırılarını engellemek için bir an önce harekete geçme çağrısında bulundu. Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, uluslararası toplumun İsrail'in ihlalleri karşısındaki sessizliğine ilişkin, "Devam eden sessizlik ve eylemsizlik, yalnızca daha fazla ihlali teşvik eder ve uluslararası toplumun güvenilirliğini zayıflatır." uyarısında bulundu. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyini kuzeyine bağlayan önemli geçiş noktalarından Kasımiye Köprüsü'nü bombalamıştı.
İran, ABD ve İsrail'in, ülkenin enerji altyapısına saldırması durumunda, ABD ve İsrail başta olmak üzere bölgedeki enerji santrallerine saldıracağını duyurdu.
İran Silahlı Kuvvetlerinin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Merkez Karargahı, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Hürmüz Boğazı'nı açmaması halinde İran'ı enerji santrallerini hedef almakla tehdit etmesinin ardından açıklama yayımladı. Açıklamada, ABD'nin Orta Doğu'daki ekonomik çıkarlarının tamamen yok edilmesini amaçlayan "büyük cihat için her şeyin hazır" olduğu belirtilerek misillemede izlenecek yola ilişkin şu maddelere yer verildi: "Hürmüz Boğazı tamamen kapatılacak ve yıkılan enerji santrallerimiz yeniden inşa edilene kadar açılmayacaktır. Siyonist rejimin tüm elektrik santralleri, enerji altyapısı ve bilgi teknolojisi (BİT) tesisleri geniş çapta hedef alınacaktır. Bölgede Amerika ortaklığındaki tüm şirketler tamamen yok edilecektir. Bölgede ABD üssüne ev sahipliği yapan ülkelerin elektrik santralleri meşru hedefimiz olacaktır." İran'ın savaşı başlatan olmadığına işaret edilen açıklamada, "Ancak düşman enerji santrallerimize zarar verirse, ülkemizi ve halkımızın çıkarlarını savunmak için her şeyi yapacağız. Belirtilen hedeflerin durmaksızın yok edilmesi süreci başlayacak. ABD ile müttefiklerinin bölgedeki enerji, petrol ve sanayi altyapısını yok etme operasyonlarımızın devamını hiçbir şey engelleyemez." ifadeleri kullanıldı. Hürmüz Boğazı'nın sadece ABD ve İsrail ile bağlantılı "zararlı trafiğe" kapalı olduğu ifade edilen açıklamada, boğazın henüz tamamen kapatılmadığı, İran'ın güvenlik ve çıkarlarının güvence altına alındığı belirli koşullar altında geçişin gerçekleştirilebileceği tekrarlandı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, 2 Mart'tan bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 1029'a, yaralı sayısının ise 2 bin 786'ya yükseldiğini duyurdu.
İsrail, Lübnan'a 2 Mart'ta başlattığı yoğun saldırılarını sürdürüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 2 Mart'tan bu yana ülkeye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 1029'a, yaralı sayısının ise 2 bin 786'ya yükseldiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı, dünkü açıklamasında, 2 Mart'tan bu yana İsrail saldırılarında 1024 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 740 kişinin yaralandığını bildirmişti.
İran'dan sabah saatlerinden bu yana yapılan 7'inci dalga misilleme saldırısında İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki 4 bölgeye şarapnel düştüğü ve iki kişinin hafif yaralandığı bildirildi. Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde, İran'ın füze saldırısında ülkenin orta kesimindeki Holon ve Bat Yam kentlerinin yanı sıra Beit Dagan ile Or Yahuda bölgelerine şarapnel parçaları düştüğü kaydedildi. İsrail'in orta kesiminindeki Bat Yam kentinde İran füzelerinin önlenmesinin ardından düşen şarapneller nedeniyle 2 kişinin hafif yaralandığı aktarıldı. Öte yandan İsrail hava savunma sistemlerinin önlemesinin ardından saçılan şarapnellerin Tel Aviv ve Holon kentlerini Ramle ve Lod kentlerine bağlayan karayolunda yangına neden olduğu bildirildi. İran'dan gün içinde yapılan bir önceki misillemede biri ağır 15 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, "İran'ın mağlup edilmesinin" ardından artık Amerika'nın en büyük "düşmanının" Demokrat Parti olduğunu savundu. ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Demokratları hedef aldı. Trump, "İran'ın ölümünün ardından artık Amerika'nın en büyük düşmanı, radikal sol ve oldukça beceriksiz Demokrat Partidir." ifadesini kullandı.
İran'dan yapılan misillemenin ardından İsrail'in başkenti Tel Aviv ve çevresinde 20 noktaya füze parçalarının düşmesi nedeniyle 15 kişinin yaralandığı bildirildi. Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde, füze parçalarının Tel Aviv'deki Ayalon Otoyolu ile ülkenin orta kesimindeki Petah Tikva bölgesinde bir bina dahil olmak üzere 20 noktaya düştüğü belirtildi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı'ndan yapılan açıklamada, Tel Aviv ve çevresinde füze saldırısı nedeniyle biri ağır, 14'ü hafif ve orta derecede 15 kişinin yaralandığı aktarıldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan füze atıldığının tespit edildiği ve hava savunma sistemlerinin devreye girdiği bildirildi. İran'dan düzenlenen yeni füze saldırısının ardından Tel Aviv ve çevresinde sirenler çaldı. Tel Aviv merkezde de ambulansların sirenlerini açarak hasar oluşan bölgelere geçtiği görüldü.
İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye kentine düzenlediği saldırılarda 4 kişi yaşamını yitirdi, 7 kişi yaralandı.
İsrail ordusunun Lübnan'a 2 Mart'ta başlattığı saldırılar sürüyor. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail uçakları Nebatiye'nin Sultaniye ve Savane beldelerini hedef aldı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Sultaniye beldesine gerçekleştirdiği saldırıda 3 kişinin öldüğünü ve 3 kişinin yaralandığını açıkladı. Açıklamada Savane beldesindeki saldırıda ise 1 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin yaralandığı ifade edildi. NNA'ya göre, ayrıca, Nebatiye'nin Kantara, Beyt Lif, Kavze beldelerini de hedef alan İsrail ordusu Ayta eş-Şaab'da otomatik silahlarla ateş açtı. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki çok sayıda beldeye hava saldırılarını sürdürüyor. Hizbullah ise Lübnan'ın güneyindeki İsrail birlikleri ile İsrail'in kuzeyindeki bölgelere roketler ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenliyor. Lübnan'ın İsrail sınırındaki Hiyam beldesinde şiddetli çatışmalar devam ediyor.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Kerimi, ülkenin batı ve kuzeybatı bölgelerinde konuşlu birlikleri ziyaret etti. Kerimi, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada İran'a yönelik muhtemel bir kara harekatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tuğgeneral Muhammed Kerimi, "Kara Kuvvetleri birlikleri, ülke sınırlarına yönelik saldırganlara karşı kararlı bir şekilde karşılık vermek üzere en üst düzeyde moral ve operasyonel hazırlık içindedir. Herhangi bir saldırgan girişim, güçlü bir yanıtla karşılık bulacak ve her düzeydeki saldırgana yönelik müdahale son derece hızlı ve sert olacaktır" ifadelerini kullandı.
KARA HAREKATI İHTİMALİ YENİDEN GÜNDEMDE
ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son dönemde İran'a yönelik sertleşen açıklamaları, kara harekatı ihtimalini yeniden gündeme taşıdı. Trump, İran'a yönelik askeri baskının artırılacağını ve gerekli görülmesi halinde daha geniş çaplı adımlar atılabileceğini belirtirken, Netanyahu ise İran'daki mevcut yapının tamamen ortadan kaldırılması için operasyonlarda "kara boyutunun da gerekli olabileceğini" dile getirdi. Bu açıklamalar, İsrail'in tek başına ya da ABD ile birlikte sınırlı bir kara operasyonu seçeneğini değerlendirdiği yönünde yorumlara neden oldu.
Son haftalarda İran'ın askeri ve enerji altyapısına yönelik hava saldırılarının yoğunlaşması, çatışmanın kapsamının genişlediğine işaret ederken, muhtemel bir kara operasyonunun gündeme gelip gelmeyeceği sorusunu da beraberinde getirdi. Uzmanlar, doğrudan bir kara harekatının yüksek maliyet ve bölgesel yayılma riski taşıdığına dikkat çekiyor.
İran Kızılayı, ABD ve İsrail'in İran genelinde düzenlediği saldırılarda 81 binden fazla sivil birimin zarar gördüğünü bildirdi.
İran Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, ABD ve İsrail'in ülke genelinde düzenlediği saldırılarda 81 binden fazla birimin zarar gördüğü belirtildi. Açıklamada, sağlık merkezlerinin, okulların, ambulansların ve yardım çalışanlarının hedef alınmasının, uluslararası hukukun ve Cenevre Sözleşmelerinin 'açık' bir ihlali olduğu da ifade edildi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve ABD’li yetkililerle bugün telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Görüşmelerde, savaşı durdurmaya yönelik adımlar ele alındı.
İran Emniyeti, ülkede 9 eyalette toplam 35 kişinin, "İran karşıtı oluşumlara (servislere) bilgi sızdırdığı ve görsel ilettiği" gerekçesi ile gözaltına alındığını duyurdu.
İran basınına göre, İran Emniyeti, ülke içerisinden bilgi sızdıranlara karşı operasyon düzenledi.
Toplam 9 eyalette yapılan operasyonda 35 kişinin "İran karşıtı oluşumlara (servislere) bilgi sızdırdığı ve görsel ilettiği" gerekçesi ile gözaltına alındığını bildirildi.
Ayrıca operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi.
Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı: Hava savunma sistemleri İran’dan atılan füze ve İHA’lara müdahale ediyor
İran ordusunun, ülkenin güneyinde bir F-15 savaş uçağını hava savunma sistemleriyle vurduktan sonra uçağın Basra Körfezi'ndeki Hürmüz Adası yakınlarına düştüğü bildirildi.
İran devlet televizyonunun Hava Savunma Ortak Karargahı'nın açıklamasına dayandırdığı haberde, "birkaç saat önce düşmana ait F-15 tipi bir savaş uçağı, ülkenin güneyinde vuruldu." ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, uçağın "Ordu Hava Savunma Kuvvetleri tarafından karadan havaya füze sistemleri ile vurulan uçağın Basra Körfezi'ndeki Hürmüz Adası yakınlarında düştüğü ve uçağın akıbeti hakkında soruşturmanın başlatıldığı" ifade edildi.
Öte yandan, ABD ve İsrail'den F-15 uçağının düşürüldüğü iddiasına ilişkin açıklama yapılmadı.
İran, 19 Mart'ta ABD'ye ait bir F-35, dün de İsrail'e ait bir F-16'yı düşürdüğünü duyurmuştu. ABD ordusu, İran tarafından hedef alınan F-35'in bölge ülkelerinden birindeki üsse "sert iniş" yaptığını öne sürmüştü. İsrail de dün bir F-16'nın İran'da hedef alındığını ancak hasar almadığını iddia etmişti.
Tahran yönetiminden yapılan açıklamada ABD'ye ait bir F-15 savaş uçağının hedef alındığı bildirildi.

Siren sesleriyle İran'dan yeni bir saldırı dalgası yaşandığı belirtildi.

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyi ve doğusundaki beldelere yönelik hava ve topçu saldırıları devam ediyor. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail uçakları güneydeki Yukarı Nebatiye, Kefer Tebnit ve Nakura beldelerini hedef aldı.
İsrail’e ait bir insansız hava aracı, Bint Cubeyl beldesindeki Şeyh Salah Gandur Hastanesi çevresine saldırı düzenledi. Habbuş beldesi ile Nebatiye yolu üzerindeki bir bina da roket saldırısına maruz kaldı.
İsrail ordusu, ülkenin doğusundaki Mişgara beldesine de hava saldırısı gerçekleştirdi. Nakura beldesi yakınındaki Labbuna Dağı ise topçu atışlarıyla hedef alındı.

ABD, İngiltere, İtalya, Kanada, Fransa, Almanya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin dışişleri bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, "İran'ın sivillere ve enerji altyapısı dahil sivil altyapıya yönelik pervasız saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz. İran rejiminin tüm saldırılarının derhal ve şartsız olarak durdurulmasını talep ediyoruz" denildi.

İsrail'in Güneyindeki Arad kenti İran füzeleriyle vuruldu. İsrail medyasına yer alan haberlere göre, bu saldırıda ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü, 100'ün üzerinde kişi yaralandı.
İsrail'in Arad kentinde yeniden füze saldırısı alarmı verildi.

ABD ve İsrail saldırıları altındaki İran'ın başkenti Tahran'ın semalarında bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) düşürüldüğü bildirildi.
Fars Haber Ajansı, İran ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.
Açıklamada, "Düşman İsrail-ABD güçlerine ait SİHA, Tahran semalarında herhangi bir operasyon gerçekleştirmeden önce vurularak imha edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
ABD-İsrail'in İran'a saldırılarının başlamasından bu yana, farklı tipte olmak üzere 127 insansız hava aracının düşürüldüğü belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran'a yönelik sert bir açıklama yaptı.
Küresel enerji arzının kilidi haline gelen Hürmüz Boğazı konusunda Tahran yönetimine seslenen Trump, "Eğer İran, tam olarak şu andan itibaren 48 saat içinde Hürmüz Boğazı’nı tehdit olmaksızın tamamen açmazsa, ABD, en büyüğünden başlayarak İran’ın çeşitli elektrik santrallerini vuracak ve yerle bir edecektir." ifadelerini kullandı.

İran'a yapılan saldırılara ilişkin açıklamalarda bulunan Donald Trump, "İran'ı haritadan sildik, İran anlaşmak istiyor ama ben istemiyorum" dedi.

İran’ın İsrail’e yönelik misillemelerinin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu, “Geleceğimiz için yürüttüğümüz savaşta son derece zor bir gece geçiriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Dimona'daki füze saldırılarına ilişkin, "İsrail'in hava sahası savunmasız, önceden planlanan sonraki adımların uygulanma zamanının geldiği görülüyor" dedi.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İsrail'in güneyindeki Dimona kentine yönelik saldırıların ardından sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Kalibaf, Dimona'daki füze savunmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Eğer İsrail rejimi yüksek düzeyde korunan Dimona bölgesinde füzeleri engelleyemiyorsa, bu durum operasyonel açıdan savaşın yeni bir aşamaya girdiğinin göstergesidir; İsrail'in hava sahası savunmasızdır. Sonuç olarak, önceden planlanan sonraki adımların uygulanma zamanının geldiği görülüyor" ifadelerini kullandı.
EN AZ 51 KİŞİ YARALANDI
İsrail ulusal acil durum servisi Magen David Adom, saldırı sonrası en az 51 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralıların sağlık durumuna ilişkin ise ayrıntı paylaşılmadı. İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) yapılan açıklamada ise Dimona'ya yönelik saldırıda hava savunma sistemlerinin tespit edilen tehdidi engellemek için devreye girdiği ancak füzenin etkisiz hale getirilemediği bildirildi.
DİMONA'DAKİ NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ
Dimona kentinin, Şimon Peres Negev Nükleer Araştırma Merkezi'ne ev sahipliği yaptığı biliniyor. Söz konusu tesisin, İsrail'in nükleer programında kritik bir rol oynadığı ve ülkenin uzun süredir sürdürdüğü "nükleer belirsizlik" politikası çerçevesinde stratejik önem taşıdığı düşünülüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın, İsrail'in Dimona kentindeki nükleer santralin de bulunduğu güney bölgesine yaptığı misilleme saldırısında, nükleer araştırma merkezinde herhangi bir hasar olduğuna dair bilgi almadığını bildirdi.
UAEA'nın, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "UAEA'nın, İsrail'in Dimona kentine bir füzenin isabet etmesiyle ilgili haberlerden bilgisi olup, Negev Nükleer Araştırma Merkezinde herhangi bir hasar olduğuna dair bilgi alınmamıştır." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, bölge ülkelerinde gelen bilgilere göre radyasyon seviyesinde bir anormallik tespit edilmediği belirtildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi, özellikle nükleer tesis çevresinde azami askeri itidal gösterilmesi çağrısını yineledi. ABD ile İsrail'in ortak saldırılarını sürdürdüğü İran'ın, bugün akşam saatlerinde Dimona'daki nükleer santralin de bulunduğu güney bölgesini hedef alan art arda iki misilleme saldırısında 31 kişi yaralanmıştı.

ABD-İsrail'in ortak saldırılarını sürdürdüğü İran, gün içinde İsrail'e çoğu Dimona Nükleer Santrali'nin de bulunduğu güney bölgesini hedef alan 6 dalga halinde misilleme saldırısı düzenledi. İran gece yarısından bu yana İsrail'e aralıklarla 6 dalga füze saldırısı düzenlerken saldırıların 5'i İsrail'in güneyini, biri ise orta kesimini hedef aldı. İsrail ordusundan kısa süre önce yapılan açıklamada, İran'dan füze fırlatıldığının tespit edildiği ve hava savunma sistemlerinin İran füzelerini önlemeye çalıştığı bildirildi.