Everest'e tırmanan ilk Türk olan ve bu yıl da Everest'e bir tırmanış gerçekleştiren Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, küresel iklim değişiklerinin Himalaya Dağları'nı da etkilediğini belirterek, ''Himalayalar'ın yüksek dağlarındaki buzulları giderek eriyor'' dedi.
Mahruki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Himalaya Dağları'ndaki en yüksek doruk olan ve 8 bin 850 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'na 1995 yılında tırmanan ilk Türk olduğunu hatırlatarak, 15 yıl sonra Everest'e tekrar tırmanmaktan çok mutlu olduğunu kaydetti.
Küresel iklim değişikliği etkilerinin dünyanın her yerinde görüldüğünü ifade eden Mahruki, şöyle konuştu:
''Küresel iklim değişikleri Himalayaları da etkilemiş. Himalayalardaki karlar azalmış. Himalayaların yüksek dağlarındaki buzullar giderek eriyor. Bu çok tehlikeli bir gidiş. Everest'e 15 yıl önce tırmandığım zamanki buzulların durumuyla şimdiki buzulların durumu farklı. Kış mevsiminde daha az kar yağdığı için, dağlarda daha az kar birikmiş. Yazın eriyen kar suları insanların hayat kaynağı oluyor. O sular tarımda ve evlerde kullanılıyor. Dağların az kar tutması yazın tarım alanlarının ve evlerin susuz kalmasına neden oluyor. Tırmanış sırasında dağlarda az kar olmasından dolayı 'cam buz' dediğimiz buzda tırmanmak zorunda kaldık. Bu da tırmanışı zorlaştırdı.''
Mahruki, ilkbahar mevsiminin sonunda ve yaz mevsimi başında bölgeye muson rüzgarlarının geldiğini belirterek, ''Bu da Himalayalar'daki yüksek irtifa rüzgarlarını kesiyordu. Bu yıl Muson rüzgarları bölgede gecikti. Normalde 15-20 Mayıs gibi gelmesi gereken Muson rüzgarları 10 Hazirana kadar sarktı. Biz de tırmanışımızı mayıs ayında bitirmeliydik. Bu yüzden çok rüzgarlı bir havada tırmandık. Muson rüzgarlarının bölgede gecikmesi de küresel iklim değişikliğinin en büyük göstergesidir'' diye konuştu.