Bolu'daki 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından, dün sabah Tekirdağ'da 4.7 büyüklüğünde depremin meydana gelmesi, dikkatleri yeniden beklenen büyük Marmara depremi gerçeğine çevirdi. Uzmanlar, meydana gelen depremlerin beklenen büyük Marmara depremi için uyarıcı olduğunu dile getiriyor. İstanbul'u büyük ölçüde etkileyecek ve 20 yıl içinde olması beklenen 7 büyüklüğündeki depremin alıştırma yaptığını belirten uzmanlar, meydana gelen her depremin, büyük deprem hakkında birer ipucu olduğunu belirtiyorlar.
'BÜYÜK DEPREM ALIŞTIRMA YAPIYOR'
Prof. Dr. Ahmet Ercan (İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi):
Beklenen büyük Marmara depremi şu anda alıştırma yapıyor. Tekirdağ'daki depremler bize beklenen deprem ocağının gevrek granit kayası içinde olacağı, ayrıca derinliğinin de 7 ile 10 km aralığında olacağını gösterdi. Ancak çok çok önemli bir nokta var ki bu da yeri kıracağı noktada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın doğal gaz biriktirecinin olması. Burada doğalgaz sızıntıları olabilir. Bu doğalgaz sızıntıları deniz yüzeyine çıktığında burada bir deniz yangını çıkabilir. Hemen onun yanında Botaş'ın yüzeyde doğalgaz biriktireçleri var. Bunlarda yeterli mühendislik önlemleri alınmadıysa yangın ve patlama tehdidi oluşturabilir. Bunun boyutunu düşünemiyorum bile. Dolayısıyla bu deprem biz jeofizik mühendislerine çok önemli jeofiziki bilgiler vermiştir. Korkuya kapılmadan her zamanki gibi gerekli önlemleri bir an önce almalıyız. Marmara yeni bir deprem üretip, yerin kırılma direncini yenmesi için henüz kendini toparlayamadığı kanısındayım. Beklenen deprem beni şaşırtmazsa 2045'ten önce olmaz.
'ÖNCÜ DEĞİL AMA UYARICI'
Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırmaları Merkezi Başkanı):
Bu depremler Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu fayının ne kadar diri olduğunun göstergesi. Bu depremlere öncü demek yerine uyarıcı deprem demek daha doğru olur. 20 yıl içinde 7'den büyük bir depremin Marmara'da olacağını tahmin etmekteyiz. İşte bu depremler bize gelecek olan depremin yeri ve şekli için ipuçları veriyor. Nasıl Bolu'daki 4.8 depremi tehlikeli olabilecek bir yerse, aynı şekilde Tekirdağ açıklarındaki 4.7 büyüklüğündeki deprem de aynı tehlikededir. Çünkü bu her iki noktada da belli bir gerilim var. Bu bölgeler, gelecek depremlere gebe olabilecek öncüleri sayılabilecek özellikte.
'DEPREMLER BİRBİRİNİ TETİKLİYOR'
Prof. Dr. Doğan Perinçek (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi):
Bölgede sürekli bir hareketlilik görüyoruz. Bu depremler birbirini etkiliyor, birbirini tetikliyor. Tetikleme bazen 2-3 ayda bir olabiliyor bazen de 8-9 aya hatta bir yıla çıkabiliyor. Aslında Marmara'daki bu deprem, geçtiğimiz cuma, cumartesi ve pazar günleri de benzer şekilde aynı bölgede meydana gelmiş, haber vermiş zaten. 2.1-2.7 oranlarındaki bu depremler bana göre Marmara Ereğlisi'ndeki sarsıntının öncü depremleriydi. Şimdi 4.7 ile ana depremi yaşadık. Hemen arkasından 4.0 ile 2.3 ve 2.7 var. Şu anda da artçı depremleri yaşıyoruz. Bu deprem bir sürpriz değil. Bundan sonra da bölgede belli aralıklarla depremler yaşayacağız.