Bugün iftar saat kaçta? Üç ayların başlamasıyla oruçlarını tutan Müslümanlar İstanbul, Ankara, İzmir iftar vakti ve il il ezan saatlerini araştırıyor. İslam alemi kandil gününde bol bol ibadet eder ve bugünü oruç tutarak geçirir. Akşam saatlerine yaklaşmamızla birlikte vatandaşlar '' 27 Şubat 2020 İstanbul, Ankara, İzmir iftar vakti ve il il ezan saatleri'' şeklinde araştırma yapmaya başladı. Bilindiği üzere Mübarek kandil gecesinde yapılan dua kabul olduğu, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verildiği rivayet edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2020 il il İftar ve Sahur saatlerini yayınladı. Peki Bugün iftar saat kaçta? Oruç saat kaçta açılacak? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir iftar vakti ve il il ezan saatleri
BUGÜN İFTAR SAAT KAÇTA? 27 ŞUBAT 2020
Diyanet İşleri namaz saatlerinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa dahil tüm illerin ve ilçelerin akşam ezanı ve iftar vakitleri yer alıyor.
İstanbul'da iftar saati: 18:58
İzmir'de iftar saati: 19:08
Bursa'da iftar saati: 18:59
TÜM İLLERİN İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN
Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. İşte o bilgiler;"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).
Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."
Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber'den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi'rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Ancak hadis âlimleri receb ve şâban aylarının fazileti hakkında kaynaklarda mevcut rivayetlerin çoğunun uydurma, önemli bir kısmının zayıf olduğunu ifade etmektedir. Resûl-i Ekrem'in receb ayı girdiğinde, "Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!" şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet (Taberânî, el-Muʿcemü'l-evsaṭ, IV, 189; Ebû Nuaym, VI, 269; ayrıca bk. Müsned, I, 259) zayıf kabul edilmektedir. Resûlullah'a isnat edilen, "Receb Allah'ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır" rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114).