Şubat ayına gelinmesiyle beraber bu ayda idrak edilecek olan Regaib kandili için milyonlarca vatandaşın araştırmaları da hız kazandı. 2021 Dini günler takvimine göre duyurulan bu mübarek tarihte milyonlarca Müslüman ibadetlerini gerçekleştirecek ve bu tarihin maneviyatını en içten şekilde hissedecek. Peki, Regaib kandili ne zaman? İşte Diyanet dini günler takvimi ile Regaib kandili tarihi ve bu mübarek günün önemi…
REGAİB (REGAİP) KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?
İslam alemi açısından önem taşıyan bu Regaip kandiline kısa süre kala araştırmalar da bu noktada hız kazandı. Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece olarak bilinmektedir. Dini kaynaklara göre; bu tarih Müslümanlar tarafından ibadetlerle geçirilmeli ve günahlar için af dilenip tövbe edilmelidir…
REGAİP KANDİLİ TARİHİ
Regaip Kandili veya Regâib Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece. Kökü "arzulamak, meyletmek" anlamlarına gelen regâib sözcüğü Kur'an'da geçmez.
Bu sene Regaip Kandili 13 Şubat tarihine denk gelmektedir…
REGAİP KANDİLİ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?
Regaip kandili bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için "regaibiye" denilen şiirler yazılmıştır. Reg,ib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibadetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.
Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.
Recep ayının fazileti iyilik ayı: Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.
REGAİP KANDİLİNDE NELER YAPILMALIDIR?
İslâm âlimlerinin büyük bir kısmı Hz. Peygamber, sahâbe ve tâbiîn dönemlerinde Regaib kandilinin bilinmediğini, kandil geceleri kutlanmasının diğer dinlerin tesiriyle ortaya çıktığını, dolayısıyla bu gecede özel bir ibadet yapmanın dinde yeni ibadet ihdası anlamına geleceğini, Resûl-i Ekrem tarafından genel olarak bid'atların yasaklanmasının yanı sıra (Buhârî, "Ṣulḥ", 5) cuma günü ve gecesi özel bir ibadet yapılmasının da yasaklandığını (Müslim, "Ṣıyâm", 147, 148),bu sebeple Regaib günü ve gecesinde muayyen ibadetler yapmanın dinen sakıncalı olduğunu belirtmiştir. Bir kısım âlimler ise genel anlamda fazileti âyet ve hadislerde belirtilen receb ayının bir gecesi olması dolayısıyla Regaib'in de faziletli gecelerden sayılacağını, namazın en üstün ibadet olup akşamla yatsı arasında nâfile namaz kılmanın fazileti hakkında -zayıf da olsa- hadisler, sahâbî ve tâbiî sözleri (Tirmizî, "Ṣalât", 204; İbn Mâce, "İḳāmetü's-ṣalât", 185; Taberî, XV, 69; XXI, 100) bulunduğunu, müslüman toplumlarda özel zaman dilimleri olduğuna inanılan, dinî duyguların yoğun biçimde yaşandığı bu geceleri vesile ederek kazâ ve nâfile namaz kılmanın, Kur'an okumanın, çeşitli hayırlar yaparak Allah'a yaklaşmaya çalışmanın dinen bir sakıncası olmayacağını ifade etmişlerdir.