Somali'de açlıkla mücadele konusunda en büyük adımı, kurduğu kampla Türk Kızılayı attı. Bir deri bir kemik kalmış çocuk görüntüleri, kurulan mobil mutfaklar sayesinde bir buçuk yılda kayboldu. Kızılay 10 bin kişiye yemek dağıtımı yapmasının yanı sıra Somali'deki hastane, yetimhane ve yatılı okullardaki çocukların yemeklerini dağıtıyor. Ancak en büyük desteği 28 bin kişilik kampa sağlıyor. Kuraklık nedeniyle evlerini terk eden, iç savaş nedeniyle ölümle burun buruna yaşayan Somalililer için okyanus kenarında kurulan devasa kampta, Somalililerin her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Yeryüzü Doktorları buraya gelerek halkın sağlık kontrollerini yapıyor. Türk Kızılayı'nın çalışmaları yaparken güvenliği 30 kişilik özel Somalili korumalar tarafından sağlanıyor. Buna rağmen bir hafta önce Somalili tercümanları öldürülmüş.
TÜRKİYE RİSK ALIP YARDIM ETTİ
Burada çalışmaları organize eden delegasyon Başkanı Serdar Günel dokuz aydır çalışıyor. Günel yapılan çalışmaları şöyle anlatıyor: "Bir buçuk yıl önce Somali'de mermi kovanları nedeniyle adım atamıyorduk. Şehrin yarısı yıkılmıştı ve şu anda Türk Büyükelçiliği'nin bulunduğu yer kurtarılmış bölge olduğu için geçilemiyordu. Somali, yapılan yatırımlarla artık nefes almaya başladı. İnsanlar en büyük kurtarıcının Türkiye olduğunu söylüyor. Türkiye riski göze alarak yardım yapıyor ve Somali hızla kendini toparlıyor." Tüm yatırımlara rağmen Somali'de hâlâ pek çok eksiklik var.
TEMİZ SU: Somali'de içme sularının içindeki bakteriyi tespit eden laboratuvar hâlâ yok. Yani Somali'de içme sularının içilip içilemeyeceği bilinemiyor. Sağlık Bakanlığı'nın açacağı hastanede ilk kez içme suları kontrol edilecek. Böylece ölümcül sıtma vakalarının önüne geçilmesi bekleniyor.
AŞI: Hâlâ çocuklar aşılanamıyor. Pek yakında çocukların düzenli olarak aşılanmasına başlanacak. Böylece çocuk ölümleri çok daha aşağılara çekilebilir.
KANSERDEN KORUNMA: Somali'de henüz tek bir mamografi makinesi bile yok. Kanserin erken teşhisi bu ülke için büyük bir lüks. Çünkü meme kanserinin erken teşhisi burada pek bir anlam taşımıyor. Türkiye'de yüzde 80 tedavi edilebilen kanserlerden burada insanlar ölüyor. Yeni hastanede kanser tedavi merkezi de açılacak.
PARA: Somali'de en son para 1991'de basıldığı için artık para kalmamış. Ortada olanlar ise pek bir şey ifade etmiyor. Herkesin elinde küçük cep telefonları bulunuyor ve her türlü alışverişlerini kontör göndererek yapıyorlar. Elektrik, su ve internet çok pahalı olduğu için lüks sayılıyor. Sağlık Bakanlığı'nın hastanesi yapılırken yakılan ışıktan yararlanmak için akşamları çocuklar duvar kenarına dizilip kitap okuyup ders çalışıyorlar. Onun dışında evlerde elektrik bulunmuyor.
ÇOCUK ANNELERE TÜRK DOKTORLARIN YARDIM ELİ UZANDI
Somali 'de çocuk annelerin sayısı çok fazla. Kızlar henüz 14 yaşında evlenip 15 yaşında ilk bebeklerini kucaklarına alıyorlar. Sekiz yaşında kadın sünneti olan çocuklar bir süre sonra idrar tutamama sorunu yaşıyor. Bu durumdaki kadınları kocaları ve hatta aileleri terk ediyor. Türk doktorlar ilk kez bu kadınları ameliyatla tedavi etmeye başladı. Zorlu fistür ameliyatları Türk doktorlar tarafından yapılıyor. Yüzde 90 başarı sağlanıyor. Bu kadınların yalnızca sağlık sorunları giderilmiyor aynı zamanda hayat koşulları da değiştiriliyor.