Bolu Valisi Ahmet Ümit, Abant bölgesinde fayton ve bireysel gezilerde kullanılan atlarda ruam şüphesine rastlandığını belirtti. Vali sözlerine konuyla ilgili önlem alındığını, atların kan örneklerinin alınarak Ankara'ya gönderildiğini ifade ederek devam etti. Büyükada'da 81 atın itlaf edilmesine sebep olan ruam hastalığına Bolu'da da rastlanma ihtimali, vatandaşların hastalığa yönelik detayları araştırmasına sebep olurken konuyla ilgili cevabı en çok merak edilen soru "Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı? oldu. Ruam hastalığının etkenini, nasıl ortaya çıktığını merak eden vatandaşlar, aynı zamanda bu hastalıktan korunma yollarını öğrenmek istiyor. İşte ruam hastalığı nedir başta olmak üzere yanıtı araştırılan sorular...
3 farklı belirti ile kendini gösteren ve atlarda kronik, merkep ve katırlarda ise akut bir şekilde ortaya çıkan bir hastalık olan ruam hastalığının teşhisinde serolojik ve alerjik testler oldukça önemlidir. Belirli aralıkla testlere tabi tutulması ve infekte veya taşıyıcı hayvanların tespit edilmesini gerektiren bir hastalık niteliği taşıyan ruam hastalığına ilişkin merak edilen detayları ve Bolu ile Büyükada'daki olaylarla ilgili son dakika gelişmelerini haberimizden okuyabilirsiniz.
BOLU ABANT'TA RUAM HASTALIĞI ŞÜPHESİ
Bolu Valisi Ahmet Ümit, Abant Tabiat Parkı'nda fayton ve bireysel gezintilerde kullanılan 83 attan 8'inin ruam hastalığı görülme ihtimali üzerine karantina altına alındığını bildirdi.
Ümit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abant'ta 83 atın, faytonlarda ve bireysel gezinti amaçlı kullanıldığını, çalıştırılmaya başlamadan önce bunlara Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce ruam hastalığına karşı testler uygulandığını söyledi.
"RUAM HASTALIĞI OLMA TEHLİKESİ TESPİT EDİLDİ"
Test yapılan ve hastalık tespit edilmeyen hayvanlarda, ruam hastalığının daha sonra görülme olasılığı bulunduğuna işaret eden Ümit, şöyle konuştu:
"Bu çerçevede Bakanlığın da talimatları doğrultusunda bu hadise ortaya çıkmadan önce Abant'taki atların testleri yapıldı. Şu anda Abant'ta çalıştırılan 83 attan 8'inde ruam hastalığı değil, ruam hastalığı olma tehlikesi tespit edildi. Bu atlar, şu anda karantina altında ve diğer atlardan ayrı tutuluyor. Bu atların kanları alındı, test için Ankara'ya gönderildi. En geç 3-4 gün içinde gelmiş olacak. Sonucuna göre de gerekli tedbirler daha net şekilde alınacaktır ama şu anda şüpheli gibi gözüken hayvanlar, diğer atlardan ayrı şekilde tutuluyor.
Bolu Abant'ta ruam hastalığı şüphesi!
Abant'ın turist ağırlayan bir bölge olduğuna değinen Ümit, "Tatilciler için tedirginlik duyulacak bir husus yok çünkü tedbirler alındı. Ruamın, tek tırnaklı hayvanlarda görülen bir hastalık olduğu yetkililer tarafından söyleniyor. Bu çerçevede gerekli tedbirler alınıyor ve alınmaya da devam edilecek. Bu nedenle bölgeye gelecek misafirlerimizin herhangi bir endişe duymalarına mahal yok." ifadelerini kullandı.
ADALAR KAYMAKAMLIĞINDAN RUAM HASTALIĞI AÇIKLAMASI!
"İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir. Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir. At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir.
İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur"
RUAM HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLEBİLİR?
Ruam hastalığı atlarda kronik, merkep ve katırlarda ise akut seyreden bir hastalıktır. İnsanlar hastalığı infekte hayvanlarla temas sonucu alırlar. Hayvanat bahçesindeki kedi, köpek, aslan, kaplan vs. hayvanlar enfekte at eti yemekle hastalığı alabilirler. Sığır ve domuzlar, kanatlılar bu hastalığa karşı dirençli kabul ediliyor. Ruam, Kuzey Amerika, Batı ve Orta Avrupa'da ortadan kaldırılmıştır ancak Doğu Avrupa ve Asya'da hala görülüyor. Enfekte hayvanlar hastalık kaynağı ve mikrop taşıyıcısı olması bakımından çok önemlidir. Bu hayvanların özellikle burun akıntılarıyla deri lezyonlarından gelen irinlerle, çok sayıda mikrop çevreye bulaşır. Bulaşık su, yem, ot alınmasıyla (indirekt) sindirim sistemi yoluyla mikroplar vücuda girebilecekleri gibi yaralanmış deri ve mukozaların enfekte materyal ile direk teması sonu ve nadiren de damlacıkla enfeksiyon alınabilir.
RUAM HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Solunum zorluğu, Ruam hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. İnsanlarda farklı bölgelerde ortaya çıkabilir. Eğer hastalık akciğerleri hedef alırsa, bu durumda hastalığa yakalananlarda solunum zorluğu başlar. Hastalar, çok çabuk yorulmaya başlarken burunda sıklıkla kanamalar görülebilmektedir.
RUAM HASTALIĞI TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?
Otopsi yasak olduğundan teşhiste serolojik ve allerjik testler önemlidir.
RUAM HASTALIĞINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Ruam hastalığının yayılmasında taşıyıcıların, sürüye kontrolsüz alınan hayvanların, infekte hayvanların, hayvan nakliyatının, sergi, panayırların ve hayvan alım satımlarının önemi fazladır. Ahıra kontrolsüz hayvan sokulmamalıdır. Hayvanlar belli aralıklara allerjik ve serolojik testlere tabi tutularak infekte veya taşıyıcılar ayıklanmalıdır.