Biberiye bitkisinden birçok yemekte aroması nedeniyle yararlanılmaktadır. Son derece farklı bir aromaya sahip olan biberiye ballıbabagiller familyasındandır. Özellikle Akdeniz ve Ege mutfağının vazgeçilmeyen tatları arasındadır. Aromatik özelliği sayesinde hem yemeklerde hem de bitki çaylarında kullanılabilir. Bundan dolayı biberiye hangi yemeklerde kullanılır, en çok neye yakışır sorusu yemek yapmayı seven kişiler için önemli konulardandır.
Akdeniz ve Ege mutfağı yemeklerinin en önemli tatlarından birisi biberiyedir. Farklı aroması sayesinde yemeklerin daha lezzetli olmasına önemli katkılar sunar. Domates sosları ve çeşitli çorbalarda çok sık kullanılan bitki baharat olarak birçok kişinin damak zevkine hitap eder. Biberiye birçok yemek türünde yararlanıldığından farklı tatları saymak mümkün olur. En çok kullanıldığı yemek türleri arasında şunlar yer alır:
Bunların yanında direkt çayı da tüketilebilir. Sindirim sistemini rahatlatması açısından tercih edilen bir bitki olduğu söylenebilir.
Biberiyenin en çok yakıştığı yemek türleri et ve tavuk yemekleridir. Aynı zamanda hamur işlerinde de biberiyenin farklı aromasından yararlanılabilir. Pizzaların üzerine serpiştirilen biberiye yaprakları daha farklı bir tat bulmaya yardımcı olur. Böreklerde ve puaçalarda da baharat olarak kullanılabilmektedir.
Biberiye bitkisi yemekler için de güzel bir tat sunar. Çorbalara bir tutam serpiştirmek hem sağlık hem de lezzet açısından tercih edilir. Tavuk çorbaları ise biberiyenin en çok kullanıldığı çorbalar arasında yer almaktadır. Yadırgansa da biberiye tatlılarda da kullanılabilen bir baharattır. Özellikle limon ve şeftali gibi meyveler ile bir arada çok sık kullanılmaktadır.