Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bebek mamalarında kurşun kalıntısı bulunmadığını açıkladı. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün web sitesindeki "bebek mamalarında ağır metal olarak kurşun tespitinin" yer aldığı tabloda olumsuz numune sayısının sehven 3 yazıldığını ileri süren Tarım Bakanlığı, 2009'da analize yapılan 122 bebek mamasından tamamında kurşun kalıntısı tespit edilmediğini vurguladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gıda denetimleriyle ilgili olarak, basın ve yayın organlarında yer alan haberlerdeki yanlış bilgilerin düzeltilmesi amacıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bebek mamalarında kurşun kalıntısı bulunmadığını iddia etti. Haberlere konu olan Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün web sitesindeki "bebek mamalarında ağır metal olarak kurşun tespitinin" yer aldığı tabloda olumsuz numune sayısının "0" olması gerekirken, sehven "3" olarak yer aldığı ileri sürülerek, 2009 yılında analizi yapılan 122 bebek mamasının 122'sinde de kurşun kalıntısı tespit edilemediği vurgulandı.
GIDA DENETİMLERİ VE ANALİZ SAYILARI AB SEVİYESİNDE
Türkiye'de gıda denetimleri ve analiz sayıları AB ülkeleri seviyesine yükseltildiğini vurgulayan Tarım Bakanlığı, ülkelerin gıda güvenilirliğinin sağlanmasında temel kriterlerden birinin yaptıkları analiz sayıları olduğunu bildirdi. Ülkedeki her 100 bin nüfus için 15-45 arası analizin yeterli kabul edildiğini vurgulayan Tarım Bakanlığı, Türkiye'deki "Risk Esaslı Gıda Denetim Analizleri'nin, Avrupa Birliği'ne Uyum kapsamında ilk defa 2006 yılında 13 bin analiz ile başlatıldığını ve 2009'da 22 bin 172'ye ulaştığını ifade etti. 2010 yılı hedefinin ise 30 bin olduğunu kaydetti. 2009'da 100 bin kişi için 32 analiz gerçekleştirildiğini belirten Tarım Bakanlığı AB ülkelerinden, 82 milyon nüfuslu Almanya'da analiz sayısının 12 bin ile 37 bin arasında olduğunu anlattı.
DENETİM SONUÇLARI AB ÜLKELERİNDEN DAHA İYİ DURUMDA
Tarım Bakanlığı, 2009-2008 yıllarının denetim sonuçlarının AB üyelerinin bazı verilerinden daha iyi durumda olduğunu bildirdi. 2009 yılında, bir önceki yıla göre 2000 analiz daha fazla yapılmasına rağmen olumsuz ürün oranının bir yıl içerisinde yüzde 6.3'ten yüzde 5.3'e düştüğüne dikkat çekerek, bazı AB ülkelerinde mikrobiyolojik olumsuzluk tespitlerinin yüzde 17 iken, Türkiye'de ise bu oranın 2009 verilerinde yüzde 5 seviyesinde olduğuna işaret etti. Almanya'da denetim analizleri yapılan ürün adetinin 30 iken 2009 yılında Türkiye'de 48 üründe denetim yapıldığını kaydeden Bakanlık, üzümde okratoksin oranı bazı AB ülkelerinde yüzde 15 düzeyinde bulunurken Türkiye'de üzümde okratoksin tespit edilemediğini açıkladı.
PEKSOK ANALİZ YAPILABİLİYOR
Daha önce laboratuarlarda yapılamayan pek çok analizin yapılabilirliğinin sağlandığını, kapasite ve alt yapı geliştirildiğini bildiren Tarım Bakanlığı şu açıklamalarda bulundu:
"2007 yılından itibaren yapılan çalışmalarla bitkisel ürünlerde yaklaşık 30 pestisit etken maddesine bakılırken, bu sayı 107- 650 etken maddenin bakılabildiği bir iyileştirmeye tabi tutulmuştur. Bu kapsamda bitkisel yağ, jelatin, et ürünlerinde boya, okratoksin, çeşitli bulaşanların aranması ve serolojik, histolojik analizler yapılabilir duruma getirilmiştir. 2003 yılı içerisinde ithalat, ihracat ve rutin denetimlerle beraber 79 bin 289 adet gıda numunesinde 373 bin 516 adet resmi analiz yapılırken, 2009 yılı içerisinde ise 232 bin 476 adet gıda numunesinde 1 milyon 869 bin 626 adet resmi analiz gerçekleştirildi. Şu anda laboratuarlarımızda değişik gıda guruplarında yaklaşık bin 200 farklı analiz yapabilmektedir. Etkin denetimi sağlamak amacıyla "sürekli geliştirilen mevzuat düzenlemeleri, teknolojik altyapı imk'nları ve güçlendirilen personel yapısı' ile Bakanlığımız bu verileri her geçen gün çok daha iyi noktalara da taşıyacaktır."
OLUMSUZ ÜRÜNLERİN TÜMÜ İÇİN GEREKLİ MÜEYYİDELER UYGULANDI
Tarım Bakanlığı, 2009 yılı analizleri sonunda tespit edilen olumsuz ürünlerin tümü için yasalar çerçevesinde gerekli müeyyidelerin uygulandığını açıkladı. 2009 yılında tespit edilen olumsuzluklar için gerekli yasal işlemlerin uygulandığını, olumsuzluk tespit edilen bin 168 ürün sahiplerine toplam 6.5 milyon TL idari para cezası kesildiği ve bu ürünlerin toplatılarak imha edildiğini bildirdi. Bakanlık, taklit ve tağşiş tespit edilenlerin üretim izinlerinin iptal edildiğini vurguladı. (ANKA)