Çelebi, bayramların vazgeçilmezi olan şekerlemelerin ikram kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle piyasada sağlık açısından risk oluşturabilecek ürünler bulunabileceğini söyledi.
Bayram öncesi satışı artan şekerlemelerden lokumun taze olup olmadığının kolaylıkla anlaşılabileceğini ifade eden Çelebi, şöyle konuştu:
''Kaliteli ve taze lokum üzerine baskı uygulandığında yayılmaz ve bu baskı kalktığında tekrar eski halini alır. Lokum elle iki kenarından çekildiğinde lastik gibi uzar ve bu sırada ele yapışmaz. İyi pişmiş lokum yeme sırasında dişe yapışmaz. Bu yüzden lokum alırken mutlaka bir tane denenmelidir. Çiğ nişasta tadının geldiği lokum damak tadı açısından iyi olmaz ve bu ürünün iyi üretilmediğini gösterir.''
Ramazan Çelebi, bayram öncesi ''merdiven altı üretim''in arttığına işaret ederek, nerede üretildiği belli olmayan lokumlara, ucuzluğu nedeniyle kesinlikle itibar edilmemesini istedi.
Çelebi ayrıca çikolata yapımında kakao yerine leblebi tozu, fındık kabuğu ve harnup kullanıldığına dikkati çekerek, ''Üzerinde küçük beyaz noktacıklar halinde çiçeklenmeler oluşan çikolatalar bayattır'' dedi.
AÇIKTA SATILAN YERLERDEN ALMAYIN
Ramazan Çelebi, vatandaşlara şeker, lokum ve çikolata satın alırken şu önerilerde bulundu:
''Halkımız şekerlemeleri açıkta satılan yerlerden alınmamalı. Açıkta satışa sunulmuş olan hiçbir gıda maddesi insan sağlığı için faydalı olamaz. Çünkü açıkta kaldığı sürece fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bulaşmaya maruz kalacaktır. Bu bulaşmalar sonucunda insanlara fayda yerine zarar verir nitelik kazanacaktır. Ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Dikkat edilecek önemli bir husus da alınacak olan şeker, çikolata ve lokum tarzı ikram edilecek, tüketilecek ürünlerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından verilen üretim izin numarasına sahip olmasıdır. Üretim izini olmayan hiçbir ürün satın alınmamalı, tüketilmemelidir.
Satışa sunulan ortamlara, satıcının kişisel hijyenine, eriyebilir özellikte olan gıdaların (özellikle çikolata grubu) muhafazasına dikkat edilmeli. Her erimiş ve tekrar katılaşmış ürünün mikrobiyolojik açıdan tehlikeli olduğu unutulmamalı.''