Her yıl baharın gelişini haber veren Nevruz Bayramı kutlamaları, dünya genelinde corona virüsü salgını nedeniyle birçok ülkede yapılmıyor. Bu sene Nevruz, daha çok uzaktan tebrik ve sözlü resimli paylaşımlar ile kutlanacak. Yeni bir yıl anlamına gelen Nevruz hakkında bilgi edinmek isteyenler, Nevruz nedir, ne zaman – hangi tarihte kutlanır sorusunun yanıtını merak ediyorlar. Öte yandan, sevdiklerinin bu anlamlı gününü tebrik etmek isteyen vatandaşlar, resimsiz ve resimli Nevruz Bayramı mesajları ve sözlerini araştırıyorlar. Haberimizde, hem Nevruz'un anlamı ile ilgili bilgiler, hem de en güzel Nevruz mesajları ve sözleri yer alıyor.
Nevruz Bayramı 21 Mart 2020 Cumartesi günü yani bugün kutlanıyor. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.
Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, bu yıl dünyayı saran salgın nedeniyle biraz daha sakin kutlanacak. Haberimizde, sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel Nevruz mesajları ve sözlerini derledik.
İşte Nevruz Bayramı mesajları ve sözleri ile, bu anlamlı gün hakkında daha fazla bilgi…
EN GÜZEL RESİMLİ VE RESİMSİZ NEVRUZ BAYRAMI MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
NEVRUZ BAYRAMI NEDİR, NEDEN KUTLANIR?
Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.
Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.
Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır
Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.
NEVRUZ BAYRAMI'NDA NELER YAPILIR?
Türkiye'den Kırgızistan'a, Özbekistan'dan Azerbaycan'a kadar Türklerin yaşadığı geniş coğrafyada Nevruz Bayramı coşkuyla kutlanıyor. En renkli Nevruz kutlamaları Azerbaycan'da... Kazaklar, Nevruz törenlerinde ev duvarlarında kil kapları kırıyorlar, Kırgızlar "Nevruz Köcü" denilen özel yemekle Nevruz'u kutluyorlar. Özbekistan'da "Seyil Eğlenceleri" ile Nevruz coşkusu yaşanırken, Türkmenler yılın bereketli geçmesi için değişik yemekler hazırlıyor. Türkiye'de de Nevruz kutlamaları yörelere göre değişiyor.