Bafa Gölü'ne yeterli temiz su gelmediği için üzerine yeşil peltemsi bir görünüm aldı. Yetkililer tarafından acil önlemler alınmazsa gölde, hem balıkçılık hem de ekosistem iflas edecek.
EKODOSD bilim danışmanı SDÜ Eğirdir Su ürünleri Fakültesi bilim adamlarından Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici yaptığı açıklamada, "Bafa Gölü'nde biyolojik kirlilik hat safhada olup, bizim 2010 – 2011 aylarındaki örneklerimiz bu boyutları belirlemiştir. Yüzey kısmını mavi-yeşil algler (cyanophyteae), dip yapısını yeşil algler (chlorophyta) kaplamış. Microsistit sp. Ve aphanizomenon sp. Türler göldeki yeşil renge neden olmaktadır.
Gölün iç kısmı pelteleşmiş makroskobik alglerle kaplıdır. Bu tür oluşumlar Bafa Gölü gibi tatlı ve tuzlu su girişi dengesiz olan göllerde kirlilikle birlikte üst seviyeye çıkar. Göle verilen sularda da nitrat ve fosfat gibi besleyici tuzların çok olması, bilhassa yaz aylarında Bafa Gölü'nde alg artışını tetiklemektedir. Bu tabakalaşmada su sıcaklığıyla birlikte, ışık alglerin çoğalmasını hızlandırmaktadır. Görünen manzarada azot ve fosfor gibi tuzların göl içerisinde, bu bölgelerde homojen dağılımı, gölün bu kesimlerinde alg patlamasına neden olmaktadır. Suları kirletilmiş olan göllerde bu durum söz konusudur. Gölün içerisinde aşırı oranda askıda katı madde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Bafa Gölü'nün dip çamuru organik karakterdedir.
Rüzgarla ve dalga hareketiyle kıyıya gelen bu bitkiler nedeniyle, gölde bu yıl sivrisineğe benzer bazı yöre halkı tarafından "gümül" adı verilen sinekler daha da çok artacaktır. Bu sinekle Bafa Gölü çevresinde rekrasyonel faaliyetleri büyük oranda olumsuz etkileyecektir. Yani insanlar geceleri akşamları ışık yakamaz duruma geleceklerdir. Işık yaktıklarında çaylarını içemeyecekler, yemeklerini yiyemeyeceklerdir. Sineğin dışında koku meydana gelecektir.
Tüm bunların nedeni; doğal bir göl olan Bafa Gölü'nün doğal yapısına yapılan müdahale ve kirlilikten kaynaklanmaktadır" diye konuştu.