Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethiyle birlikte 'fethin sembolü' olarak camiye çevirdiği Ayasofya, 86 yıllık müze görevinin ardından yeniden camiye dönüşünün 3. yılını kutluyor. 24 Temmuz 2020'de yeniden ibadete açılan Ayasofya'ı Kebir Cami-i Şerifi, İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından Müslümanları ağırlıyor.
DEPREMİN ARDINDAN ŞÜKÜR NAMAZI AYASOFYA'DA ŞÜKÜR NAMAZI KILDI
Ayasofya'nın ibadete açılışından 3 yıl sonra asrın felaketinin merkez üssü gelen Hacı Veli Karpuz, eşi Hatice, kızları Elisa ve Eylül, annesi Fatma Kara ile Ayasofya-ı Kebir Camiini ziyaret etti. Karpuz, "Asrın depremini yaşadık, yakınlarımızı kaybettik ve Kahramanmaraş'ta harap olan memleketimizden İstanbul'a bu mübarek camiyi görmek için geldik. Kayınpederim enkaz altında hayatını kaybetti, annem ise enkaz altından çıkarıldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif'inde şükür namazı kıldık" dedi.
Anne Kara ise, "Hayrullah Mahallesindeki evimiz depremde yıkıldı. Ailece enkaz altında kaldık. 6,5 saat enkazdan kurtarılmayı bekledim. Dua ettim, umudumu kesmedim. Ben oturma odasında hemen koltuğun yanında sağ kalmıştım. 24 yaşındaki kızım da aynı salonda o da sağ kaldı.
Komşularımızın gayreti ile 6,5 saat sonra kurtarıldık. Fakat eşim Mustafa Kara'yı kaybettik. Allah kimseye öyle bir felaket yaşatmasın. Eşim güzel yürekli insandı. Deprem bizden aldı götürdü. Mekânı cennet olsun. Hem depremden kurtuluşumuzu hem de Ayasofya'nın tekrar camii oluşu dolayısıyla şükür namazı kıldık." dedi.
10 YIL ÖNCE MÜZE OLARAK ZİYARET ETMİŞTİ BU KEZ NAMAZ KILDI
Muş'tan gelen öğretmen Fırat Ayday, "Muş'ta öğretmenlik yapıyorum. Eşim ile birlikte Ayasofya'yı görmek ve namaz kılmak için geldik. 2013'te müze olarak hizmet verirken gelmiştim. O günlerde etkilenerek ecdadımızın camiye çevirdiği Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet'in camiye çevirdiği gibi tekrar camii olması için dua etmiştim.
Cumhurbaşkanımız bu dua ve duygularımıza tercüman olup içimizdeki o özlemi gerçeğe çevirdi. 10 yıl sonra şükürler olsun ki müze olarak gezdiğim Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif'inde namaz kılabildim. Umarım burası kıyamete kadar camii olarak kalır. Müslümanların ibadetlerine mekân olur." şekinde konuştu.
AYASOFYA'YI GÖRMEYE ÖZBEKİSTAN'DAN GELDİLER
Özbekistan'ın Semerkant şehrinden gelen Esirgep Eşankolar, "Ayasofya'nın yeniden cami olması bizi de mutlu etti. Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in kiliseden camiye çevirdiği gibi burayı tekrar dünya Müslümanlarının ibadet edebileceği camiye çevirmesi dünya Müslümanlarını da sevindirdi.
Yıllardır Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifini ziyaret etme arzusu içindeydim. Şimdi buradayım ve ibadetimizi yapıp namazımızı kıldık. Dünyanın en mesut insanı oldum. Eşim Sayyora Daminansun ile birlikte namaz kılarak dua ettik. Bu mekâna camii olarak gelmek bizi mutlu etti." dedi.