İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 2009'daki sel baskınında 33 kişinin hayatını kaybettiği Ayamama deresinin düzenlenmesini öngören projeyi onayladı. Proje selden sonra çalışmalara başlayan Yenibosna Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (YENSİAD)kurduğu bir kuruluş tarafından hazırlandı. Büyükşehir İmar Komisyonu'nun kabul ettiği ve Büyükşehir Meclisi'nin onayladığı plana göre arsa sahipleri toplam alanın yüzde 40'ını kamuya bedelsiz terk edecek. Geriye kalan alanda inşaat yapabilecek.
FİNANS VE TURİZM
İstanbul'un en önemli geçiş noktalarından biri olan Ayamama Deresi üzerinde yer alan lojistik, depo ve iş merkezlerinin yer aldığı bölge tamamen değiştirilerek turizm ve finans merkezi haline getirilecek. Dere havzasındaki 700 bin metrekarelik arazi üzerinde gerçekleştirilecek düzenlemeyle Ayamama deresinin çapı genişletilerek 100 metreye çıkarılacak. Dere kenarında Sefaköy yönüne yapılacak olimpiyat yolunun yanı sıra, koruma kuşağında yürüme yolları ve sosyal donatı alanları yer alacak.
300 MİLYON DOLAR
Marmara deniziyle kot farkı kaldırılacak olan Ayamama Deresine denizden su girişi yapılarak tekne gezintilerinin yapılabileceği alan haline dönüşecek. Ayamama çevresindeki lojistik taşıma şirketlerinin garajları ve tır parkları Hadımköy'de yapılacak lojistik köye taşınacak. Proje kapsamında Ayamama vadisi otel ve finans merkezi haline dönüşecek. Sosyal donatı alanları oluşturulacak. Dere bandının genişletilmesinin maliyeti 300 milyon dolar.
"ÖRNEK OLACAK"
Raporun mecliste görüşülmesi sırasında söz alan Ak parti Grup Başkanvekili Ergün Turan, tüm sanayi kuruluşlarının katılımıyla örnek bir desantralizasyon planı hazırlandığını belirterek "Yani eğer gerçekleşirse Türkiye dışında başka ülkelere de örnek olacak bir desantralizasyon planıdır. İnşallah gerçekleşir. Oradaki tüm aksın çok geniş alanlarla Ayamama aksını tamamen kurtaracak İstanbul halkının da etrafında yaşayabileceği bir aks oluşturulacak" dedi.