Sağlık Bakanlığı'nın ''Dünya Yürüyüş Günü'' etkinlikleri kapsamında İstanbul'daki alışveriş merkezlerinde yürüyen merdivenler 15 dakika çalıştırılmadı.
Şişli'deki bir alışveriş merkezi, Sağlık Bakanlığı'nın çağrısına uyarak alışveriş merkezindeki 2 yürüyen merdiveni durdurdu. Uygulamanın başlamasıyla alışveriş merkezine gelen yaşlılar, pusetli ve hamile kadınlar, 15 dakika bekledi. Bazı vatandaşlar üst kata çıkmak için durdurulan yürüyen merdivenleri kullanırken, bazıları da asansörleri tercih etti.
Durdurulan merdivenlerden yürüyerek çıkan oyuncu Hakan Altıner, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplumun yararına olan herşeyi gerekli bulduğunu belirtti. Altıner, böyle etkinliklerin her zaman yapılması gerektiğini kaydetti.
Yürüyen merdivenler, 15 dakika sonra yeniden çalıştırıldı.
Bartın'da, ''3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü'' etkinlikleri kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ''Gıvracuk ol, sağlıklı gal'' sloganıyla yürüyüş düzenlendi.
İldeki kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları ile vatandaşların katıldığı yürüyüş, İl Sağlık Müdürlüğü önünden başladı. Yürüyüş, Hükümet Caddesi, Kemerköprü, Davut Fırıncıoğlu Caddesi güzergahını takiben Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu.
Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, insanların dikkatini harekete ve yürümeye çekmek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, yürüyüş sloganının, Bartın'da 'kıvrak olma' anlamına gelen ''Gıvracuk ol, sağlıklı gal'' şeklinde belirlendiğini ifade etti.
Bu sloganla sağlık yürüyüşünün önemine dikkat çekmek istediklerini aktaran Demir, şunları kaydetti:
''Ülkede ve dünyada görülen hastalıkların bir çoğu şişmanlıktan kaynaklanıyor. Bunu önlemenin yolu da günde yarım saatlik düzenli yürüyüşten geçiyor. Her gün 30 dakika yürümek, fazla kiloların verilmesine ve ideal kilonun korunmasına yardımcıdır. Yüksek kolesterol seviyesini düşürmeye önemli ölçüde katkı sağlar, kemikleri güçlendirir ve stresle başa çıkmaya yardımcı olur.''
Edirne'de ''3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü'' dolayısıyla ''Abe hareket edin be ya'' sloganıyla yürüyüş yapıldı.
Şükrüpaşa Atletizm Sahası'nda toplanan, aralarında kamu çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bulunduğu grup, bir süre yürüyüş yaptı. Yürüyüşe katılanlara sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek için elma dağıtıldı. Edirne Halk Sağlığı Müdürü Hatice Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, Dünya Yürüyüş Günü kapsamında Edirne'deki vatandaşların yürümek amacıyla spor komplekslerinde toplandığını söyledi. Toplumun genellikle hareketsiz yaşam sürdürdüğüne dikkati çeken Gül, hareketsizliğin kalp, şeker ve solunum yolu hastalıklarını neden olduğunu ifade etti.
Hareketsizliğin dünyadaki kronik hastalıkların en önemli risk faktörleri arasında 4'üncü sırada yer aldığını vurgulayan Gül, ''Araştırmalara göre Türkiye'de de hareketsizlik çok fazla. İnsanlarımızın yüzde 70'inin hareketsiz olduğu gözlenmiştir. Bu da bizi üzen bir durum. Sağlık Bakanlığı'nın yeni çalışma modelinde artık koruyucu sağlık hizmetleri anlamında özellikle hastalıkları önleyen sigaradan uzak durmak, daha fazla su tüketimi, daha az tuz tüketiminin yanında hareket etmeyi, obeziteyle mücadele etmeyi önceliğe almış durumdadır'' diye konuştu.
Gaziantep'te ''3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü'' dolayısıyla ''Hadi yoorum hareket et, kilolara veda et'' sloganıyla yürüyüş yapıldı. Maarif Teşkilatı Atatürk Anıtı önünde toplanan aralarında kamu çalışanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bulunduğu grup, Kırkayak Parkı'na kadar yürüdü. Büyükşehir Belediyesi bando takımı eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, obeziteyle mücadelenin çok önemli olduğunu ifade etti. Gaziantep'te özellikle obezite konusunda farkındalık yaratmak amacıyla önemli çalışmaların yapıldığını anlatan Taşdöğen, şöyle konuştu:
''Özellikle ilimizde obeziteyle mücadele edilmesi çok önemlidir. Bizde bu kapsamda ilimizde eylem planı oluşturduk. Çalışmalarımıza sivil toplum kuruluşları büyük destek veriyor. Gaziantep'te yürüyüş alanlarımız var. Bu alanlarda günlük yürüyüş yapan arkadaşlarımız var. Kendilerine teşekkür ediyorum. Gaziantep'in mutfağı geniş. O yüzden böyle etkinliklerin yapılması her ne kadar zor görünse de fedakarlıkların yapılması gerekiyor. Yaşam biçimimizi korumamız lazım. O yüzden bugünkü etkinliğimiz kendimize dikkat etme açısından oldukça önemlidir.''
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök de Gaziantep'te obezite oranının Türkiye ortalamasının biraz üzerinde olduğunu ifade etti. Gaziantep'teki yaşam tarzına göre obezite miktarının beklentilere göre iyi olduğunu, ancak bunun düzeltilmesi gereken bir husus olduğunu vurgulayan Karakök, şunları kaydetti:
''Mutfağımız obeziteyle mücadele konusunda çok sıkıntılı. Aslında obeziteyle mücadelede az yemek, doğru beslenmek ve hareket etmek gerekiyor. Hareket edilmediği taktirde her türlü hastalığa davetiye çıkacağını biliyorum. Onun için hareket etmek gerekiyor. Günde en az 10 bin adım atılması gerekiyor. Yaşam tarzımızı mutlaka değiştirmemiz lazım.''
Diyarbakır'da ''3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü'' etkinlikleri kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ''Mardinkapı şen olur, yürüyen sağlıklı olur'' sloganıyla yürüyüş düzenlendi. Vali Mustafa Toprak, İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde başlayan yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenme kadar hareketli yaşamın da çok önemli olduğunu belirtti. Özellikle 9-17 yaş grubundakilerde daha hareketli bir yaşamın, ileride oluşabilecek obezite veya fazla kilonun getireceği problemlerden kurtulmasına da vesile olacağını ifade eden Toprak, şöyle dedi:
''Son dönemde Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında da fiziksel aktiviteleri içine alabilecek dersler yaygınlaştırıldı ve süreleri artırıldı. Bu özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize önemli katkı sağlayacak. Her insan günde 30 dakika yürümeli, bir günde 10 bin adım atılmalı. Özellikle yemek aralarını iyi değerlendirmeliyiz. Bunun yanı sıra parklarda fiziksel aktivite alanlarının oluşturulması büyük önem arz ediyor. Bunun yapıldığını görüyoruz ancak daha da yaygınlaştırılmalıdır. Fiziksel aktivitenin artması yaşam süresinin de sağlıklı yürümesi, kalitesinin artması demektir. Dengeli beslenme ve sağlıklı fiziksel aktiviteleri de içine alan bir yaşam, ömrü uzatıyor. Fiziksel aktivite yapanlar, yapmayanlara göre daha uzun ve kaliteli yaşıyor. Buradan herkese çağrı yapıyoruz; günde 10 bin adım atmalıyız. Her gün spor yapma imkanı bulamayabiliriz ancak işe gidip gelirken, alışveriş yaparken fiziksel aktivitelerimizi artırabiliriz.''
İl Sağlık Müdürü Sait Avar ise 29 Eylül 2010 günü Resmi Gazete'de yayımlanan ''Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı''nın fiziksel, aktivite alışkanlığının kazandırılmasına yönelik etkinlikleri de kapsadığını belirterek, ''Obezitenin önlenmesine yönelik olarak 'Obezite ile mücadele hareketi' kampanyası başlatıldı. Her yıl 3-4 Ekim günlerinde 'Dünya Yürüyüş Günü' kapsamında obezite ile mücadele edilmesi konusunda toplumda farkındalık oluşturulması amacıyla bu etkinlik düzenleniyor'' diye konuştu.
Daha sonra aralarında Vali Toprak, Vali Yardımcısı Hüsnü Cemal Kansız, İl Sağlık Müdürü Avar ile Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Abdullatif Umut'un da yer aldığı grup, valilik önüne kadar yürüdü.
Van'da, ''3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü'' etkinlikleri kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce ''Ne Otirisiz Haydi Yürüyağ'' sloganıyla Van Gölü sahilinde 45 dakikalık yürüyüş organize edildi.
Vali Münir Karaloğlu, Vali Yardımcıları Atay Uslu, Mehmet Üzer, Hakan Alkan, Edremit Kaymakamı Mehmet Akif Celep, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir, İl Sağlık Müdürü Bilal Acar, kurum amirleri, çalışanları ve vatandaşların katılımıyla Kocaeli-Van Dostluk Parkı'ndaki yürüyüş, sabah erken saatlerde başladı.
Konteyner kentlerde kalıp da yürüyüşe katılmak isteyen vatandaşlar valilik araçlarıyla alana getirildi. Yürüyüşe katılanlar, Van Gölü sahilindeki parkta 45 dakika boyunca spor kıyafetlerle yürüdü. Gazetecilere açıklama yapan Vali Karaloğlu. ''Dünya Hareket Et Günü''nün Vanlıcası ''Ne Otirisiz Haydi Yürüyağ'' sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyledi.
Obezitenin artık herkes için bir sorun teşkil ettiğini dile getiren Karaloğlu, sağlık sorunlarının en önemli kaynaklarından birisinin fazla kilolar olduğunu vurguladı. Obeziteye karşı Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı mücadeleye değinen Karaloğlu, şunları kaydetti:
'Bugün o mücadelenin bir parçası olarak vatandaşlarımızla, kamu kurumu görevlileriyle, doktorlarımızın tavsiyesi üzerine, tempolu bir şekilde 45 dakikalık bir yürüyüşümüzü tamamladık. İnşallah toplumumuz topyekün sağlıklı olur. Sağlık kuruluşlarına ihtiyaç duymazlar diye de temenni ediyoruz. Yapılan bu yürüyüşü sembolik olarak insanları yürümeye teşvik etmek için yaptık. Yılda bir defa yapmayalım. Doktorlarımızın tavsiyesine göre haftada en az 3 defa yapalım. Biz sadece yılda bir defa hatırlatacağız. İnsanlarımızın artık daha az araca binmesi, daha çok bisiklete binmesi, daha çok yürümesi, daha çok hareket etmesini istiyoruz.'' Yapılan yürüyüşün ardından vatandaşlara kahvaltı ikram edildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün fiziksel hareketliliğin sağlık açısından önemini vurgulamak amacıyla ilan ettiği Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla Antalya'da ''10 bin adım atın'' etkinliği düzenlendi.
Konyaaltı Minicity önünde toplanan katılımcılara Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Antalya Baro Başkanı Zafer Köken de eşlik etti. Konyaaltı sahili boyunca yaklaşık 1,5 kilometre yürüyen katılımcılar, ilginç görüntüler oluşturdu. Vali Yardımcısı Balcıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, atılan her adımın hastaneden, doktordan uzağa gitmek anlamına geldiğini vurguladı. Balcıoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı obeziteyle mücadele projesinin de önemine işaret etti.
İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, dünyadaki sağlık sorunlarının kaynağının, fiziksel aktivitenin azalması ve yanlış beslenme olduğunu anlattı. Bilgin, yetersiz fiziksel aktivitenin başta obezite olmak üzere kalp hastalıkları, meme ve kolon kanseri, kan yağları ve kolesterol yüksekliği gibi hastalıklara neden olduğunu belirtti.
Sağlıklı yaşam için yürüyüşün önemine işaret eden Adem Bilgin, ''Antalya'da sadece yürümeyi değil, yüzmeyi de öneriyoruz. Ayrıca coğrafi durumun müsait olması nedeniyle bisikleti de öneriyoruz. Burada esas amaç, kaslarımızı hareket ettirmek. (Adımlarımız ne kadar uzarsa hayatımız da o kadar uzar) sloganıyla her gün olmasa bile mutlaka haftanın belli günleri yürümeyi öneriyoruz'' dedi. Günde en az 3-5 bin adım atılması gerektiğini vurgulayan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Keşke yapabilsek de günde 10 bin adım atsak. 20 dakikadan az aktiviteleri sağlığa çok yararlı aktivite olarak görmüyoruz. En iyisi 20-25 dakikanın üzerine çıkabilmektir. Bunun üzerinde ne kadar çok spor yaparsak, o kadar önemlidir. Ama mağaza vitrinlerine bakarak yürümeyi kastetmiyoruz. Sanki bir yere yetişecekmiş gibi hızlı tempolarla yürümeyi kast ediyoruz.'' Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüş, Konyaaltı Belediyesi önünde sona erdi.
Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ''Hareket edivcez gari'' sloganıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Recai Güreli Caddesi'ndeki Kız Meslek Lisesi önünden başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde sona erdi. Yürüyüşe katılanlar ellerinde ''Hareket edivcez gari'', ''Moola hareket edipduru'', ''Kalbini sevgiyle bebeğini anne sütüyle besle'', ''Yaşasın obezite ile mücadele'' yazılı pankartlar taşıdı.
Muğla Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın 3 ve 4 Ekim ''Dünya Yürüyüş Günü'' kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek, fiziksel aktivite konusunda farkındalığı artırmak için tüm sağlık müdürlükleri ile halk sağlığı müdürlüklerine açık havada etkinlik düzenlemesi tavsiyesinde bulunduğunu hatırlattı.
Dünya genelinde fiziksel hareketsizliğin kötü beslenme ile toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendirildiğini belirten Ceyhan, fiziksel aktivitenin artırılmasının sağlık harcamalarının, dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında etkin olacağını kaydetti. Bireylerin düzenli fiziksel aktiviteyi yaşamlarının bir parçası haline getirmeleri için çalışmalar yürütüldüğünü belirten Ceyhan, ''Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılmaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran en önemli nedenlerden biri olmuştur'' dedi.
Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasının sağlığın korunması açısından önemli olduğuna işaret eden Ceyhan, ''Kardiyovasküler, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için günde 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması yeterli olacaktır. Orta şiddetteki fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitelerdir'' diye konuştu.
Yürüyüşe Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Sağlık İl Müdürü Cihan Tekin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu ile sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Erzurum'da 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla ''Segirt Gardaş Segirt'' yürüyüşü düzenlendi. Sağlık Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüşe katılanlar, Yakutiye Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Öğrenciler ve vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları dövizlerle sloganlar atarak, yürümenin önemine dikkat çekti. Halk Sağlığı Müdürü Çankaya, Yakitiye Keydanı'nda yaptığı açıklamada, 3 Ekim'in Dünya Sağlık Örgütü tarafından ''Dünya Yürüyüş Günü'' olarak ilan edildiğini belirtti.
İnsanların vakitlerinin çoğunu bilgisayar başında geçirdiğini ifade eden Çankaya, ''Alışverişlerimizi bile artık internetten yapıyoruz. Ciddi şekilde fiziksel aktiviteden eksik kalıyoruz. Fiziksel aktivitedeki yetersizlik başta kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet, hipertansiyon ve eklem hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın temel etkenlerinden birisidir'' dedi.
Beslenme ve sağlıklı yaşam araştırmasında Türkiye'de nüfusun yüzde 71,9'unun fiziksel aktivite yapmadığını, yüzde 3,5'inin de düzenli fiziksel aktivite yaptığını ifade eden Çankaya, bu hareketsizliğin getirdiği sürecin yetersiz beslenmeyle birleştiğinde obeziteye neden olduğunu vurguladı. Yetişkin bir insanın günde yarım saat tempolu yürümesi gerektiğini belirten Çankaya, şunları kaydetti:
''Düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra günümüz hastalıkları olarak kabul edilen kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir. Yapılan çalışmalar fiziksel aktivitenin yararlı pisiko sosyal etkileri olduğu konusunda birleşmektedir. Kaygı, stres, depresyonun azaltılması, zihinsel sağlığın sürdürülmesi, psikolojik zindeliğin sağlanması gibi pozitif etkiler yaratmaktadır.''
Sağlık Müdürü Serhat Vançelik de kilo almamak için en önemli şartın tedbir almak olduğunu dile getirerek, ''Mesajımız 'Segirt Gardaş Segirt'. Asıl hedef kitlemiz özellikle çok doğum yapmış annelerimiz. Her bir gebelik fiziksel aktivite yapılmadığı zaman kilo olarak geri dönüyor. Yürüyüşe her yaş grubundan katılımın olması sevindirici. Kış şartlarının çetin geçtiği Doğu Anadolu illerinde sadece 6 ay dışarıda spor yapılabiliyor. Evlerimizi de spor salonu haline getirebiliriz'' diye konuştu. Daha sonra yürüyüşe katılanlara elma ve su ikram edildi.