Askerlik yükümlülerinin sağlık muayenelerinin yapılacağı hastaneler 111 sayılı Askerlik Kanunu'nun usul ve esaslarına göre düzenlenmiştir. Muayene, askerlik şubelerinin bulunduğu bölgelerde varsa kayıtlı olunan aile hekimince, yoksa bu konuda yetkilendirilmiş resmi sağlık kuruluşlarında tek doktor tarafından yapılır. Askerlik görevini yapmaya engel teşkil edecek bir sağlık problemi söz konusu olduğunda ise muafiyet işlemlerinin tamamlanabilmesi için tek doktor tarafından düzenlenen raporun heyet tarafından onaylanması gerekir.
Yükümlüler önce fiziki muayeneye tabi tutulur. Bu muayene esnasında boy ve ağırlık tespiti yapılır. İçeriği askere alma yönergesinde belirlenmiş olan yoklama esnasında uygulanacak bilgi formu imzalanır. "Aile Hekimi/Tek Tabip Değerlendirmesi" bölümü ise muayeneyi gerçekleştiren tek doktor tarafından doldurulur.
Askerlik yapmasına ilişkin herhangi bir engel tespit edilmeyen yükümlü hakkında "Askerliğe elverişlidir" kararı verilir. Yönetmelikte belirtilmiş muafiyete sebebiyet veren hastalıklardan birinin tespit edilmesi halinde ise yükümlü geniş kapsamda bir muayeneye tabi tutulması için hastaneye sevk edilir. Yükümlünün sevk edilmesine ilişkin karar yoklama belgesine yazılır.
Yükümlüler, silah altına alındıkları ilk haftada, yoklama işlemleri esnasında muayene edilmiş olmasına rağmen yeniden muayeneye tabi tutulur. Bu sırada yükümlünün askerlik görevini yapmaya, sağlık açısından sağlam bir şekilde başladığı belgelenir. Burada amaç yükümlünün yoklama esnasında yapılan muayene ile askeriyeye teslimi arasında geçen sürede herhangi bir hastalığın ortaya çıkmış olması ihtimalini tespit etmektir. Bu nedenle sevk tarihinde askeri birliğine teslim olan yükümlü, askeriyede geçirdiği ilk bir hafta içerisinde yeniden muayene edilir. Aynı şekilde terhis işlemlerinden önce de muayene işlemi yapılır.