Yürek burkan olay 8 Mart 2021 günü İstanbul Çekmeköy'de yaşandı. Hasan ve Hüseyin Böyür'ün kardeşlerin kayıp ihbarı üzerine polis ekipleri ve AFAD arama çalışmaları başlattı. Çalışmaların sonucu bir gün sonra kardeşlerin cansız bedenine götürdü. 2 kardeş evlerinin arkasında bulunan inşaatın asansör boşluğundaki su birikintisinde bulundu. Anne Hatice Böyür, çocuklarının kıyafetine sarılıp "Öğlen evden çıktılar. İçime bir şey oturdu. Kalkamadım" diyerek gözyaşları dökmüştü. Acılı annenin 4 yaşındaki Hasan ve 8 yaşındaki Hüseyin Böyür'ün ölümüne ilişkin feryadının üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Annenin feryadı hala hafızalarda tazeyken savcılık soruşturmayı tamamladı.
KLASİK "KUSURUM YOK" SAVUNMASI
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması sonucunda hazırlanan iddianameye göre, inşaatın müteahhidi ve sorumlusu Orhan Akyol'un ifadesi alındı. Akyol 2015 yılının Ekim ayında inşaata başladığını, inşaatın çevresini yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki tahta ile çevirdiklerini söyledi. Sonrasında inşaat ruhsatını aldığı kişi ile davalık olup inşaatın mühürlenerek durdurulduğunu belirten Akyol, inşaat sahasına girmelerinin hukuken mümkün olmadığını ve çocukların hayatını kaybetmesine dair bir kusuru, hatası ya da ihmali olmadığını öne sürdü. İfadesinin ardından tutuklandı, ancak 8 gün sonra tahliye edildi.
BİLİRKİŞİ ACI GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU
2 kardeşin kesin ölüm nedeninin Adli Tıp Kurumu'nca suda boğulma neticesinde gerçekleştiği kaydedilen iddianamede, olayla ilgili kusur durumunun tespiti için dosyanın iş güvenliği uzmanı ve inşaat mühendisinden oluşan bir bilirkişi heyetine verildiği belirtildi. Bilirkişi raporu ise ihmalin acı gerçeğini gün yüzüne çıkardı.
Hazırlanan raporda inşaat sahasına girişi engelleyecek güvenlik önlemlerinin alınmadığı, asansör boşluklarının gerektiği gibi kapatılmadığı belirtildi. İnşaat alanı çevresinde, içerisinde uyarıcı ve önleyici levha, bariyer ve ikazların bulunmadığını kaydeden bilirkişiler, "Açılan dava sonuçlarını bekleyeceğine gerekli önlemleri alınması gerekirdi" dedi. Bilirkişi, inşaatla ilgili iş sağlığı ve güvenliği denetimi için görevlendirme yapılmadığını belirterek, şirket yetkilisi Orhan Akyol'un asli kusurlu olduğunun altını çizdi.
15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Savcılık, inşaat sahasında, çevresinde ve asansör boşluklarında gerekli güvenlik önlemlerini almayan Orhan Akyol'un gerekli dikkat ve özeni göstermediğini, özen yükümlülüğüne aykırı davranarak kusurlu olduğunu belirtti. 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 15 yıla kadar hapsini talep etti.