Arı zehrini elde etmenin kolay olmadığını belirten Arı Zehri Üreticisi Ümit Aktaş 8-10 kovandan 1 gram arı zehri çıktığını ifade ederek şunları söyledi: "Yeni bir sistem yaptık; dünyada ilk ve tek olan kablosuz, şarjlı, güneş, enerjili çalışan arı zehri aparatı yaptık. Kovanların içerisine 12 volt ile çalışan bir sistem var. Arı kovan içerisine giriyor ve kurulan sistem ile sinirlendiriliyor, ardından arı iğnesini sokmaya çalışıyor ve iğnesi cama giremediği için sıvı dışarıda kalıyor. Cam üzerinde kalan o sıvı 8-10 saniye arasında direkt kristalize oluyor ve toz halinde kalıyor. Sistem içerisindeki camları çıkarıyoruz ve toz, nem, güneş ışığına maruz kalmadan özel kutu içerisine alıyoruz. Ardından steril bir ortama yani kazıma alanına taşıyoruz. 8-10 kovandan 1 gram arı zehri elde ediliyor".
ARI ZEHRİ -20 DERECE DONDURUCULARDA SAKLANIYOR
Arı Zehri Üreticisi Ümit Aktaş, arı zehrinin özel aparatlara alındığını ve özel şişeler içerisinde muhafaza edildiğini ifade etti. Aktaş şunları söyledi: "Arı zehri -18 ile -20 dereceli dondurucuya koyuyoruz. Kullanım süresi 6 ay ile 6 yıl arası tespit edilmiştir. Kişilere satış yapmıyoruz sadece ilaç firması veya laboratuvar merkezleri bizden alıyor. Arı zehri ekstra işlemden geçiyor ve içerisinde arı kusmuğu, arı dışkısı vs. olabiliyor. Tabii laboratuvar ortamında onlardan arındırılıyor. Son aşama arı zehri analize giriyor ve analiz sonucu güzel çıkarsa istenilen miktara göre üretici parasını alıyor. Fiyat konusunu herkes merak ediyor; üretici 1 gram arı zehrini 400 ile 500 lira arasında satıyor. Laboratuvar aşamasından sonra fiyat artıyor. Kullanım aşaması değeri 700 ile 1500 lira arasında değişiyor".
ARI ZEHRİ BİRÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİ İÇİN KULLANILIYOR
Arı Zehri Üreticisi Ümit Aktaş şunları ifade etti: "Arı zehri şunlara iyi geliyor: iltihaplı romatizma, kas ve iskelet hastalığı özellikle MS Hastalığı, Lyme hastalığı, AIDS hastalığı. Bunu makalelerde okuduk, bir profesör açıklamış. Yine HIV virüsü tedavisinde yüzde yüz etkili olduğu konuşuluyor. Bu zehir sadece bal arısından alınıyor. Hastalar için şehir hastanelerinde apiterapi bölümü var ve apiterapi uzmanlarına müracaat edilmesi gerekiyor".
"SEKTÖR OLARAK GÜZEL GİDİYORUZ"
İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilenk: "Biz sektör olarak güzel gidiyoruz. Türkiye arıcılıkta dünya ikincisi. Tabii biz birinci olmak için gayret ediyor ve çalışmalarımızı o yönde devam ettiriyoruz." ifadesini kullanarak sözlerine şöyle devam etti: "Arı ile birçok çalışma var: arı poleni, arı sütü, propolis çalışması ve zehir çalışması. Bunlar ayrı yapılıyor. Bazı hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Bununla ilgili çalışmalar var, yine profesörlerin yazıları var ama bu konuların daha iyi yerlere gelmesi için tabii ki bilim adamlarının üzerinde çalışması lazım".