Teknofest'te yarışma heyecanı tüm hızıyla devam ediyor. Birbirinden yetenekli genç yarışmacıların arasında 59 yaşındaki mucit öğretmen dikkat çekti. Akıllı ulaşım kategorisinde proje hazırlayan Yaşar Şahin, herkesin takdirini topladı. Geliştirdiği projeyle trafik kazalarını azaltmayı hedeflediğini belirten Şahin, Teknofest finaline kaldığını söyledi. Şahin, kaportacılıktan mucitliğe uzanan hayat hikayesini ve dereceye giren projesinin detaylarını SABAH'a anlattı.
KAPORTACI OLMAMAK İÇİN OKUMAYI TERCİH ETTİM
"1962 Giresun doğumluyum. 8 kardeşten 7'incisiyim. Babam inşaat işçisi, annem ev kadınıydı. İlkokul sonrası abilerim 'Bu evden biri de okusun, yoksa bizim gibi sen de inşaatlarda çalışırsın' diye okumamı teşvik ediyorlardı. Ancak ben eğitimin bana tam olarak ne getireceğinin bilincinde olmamam ve yakın çevremde iyi bir örnek olmaması sebebiyle okumak istemiyordum. Babam da beni Kaportacı Kazım Ustanın yanına verdi. İşyeri de ortaokul yolu üzerindeydi. İki hafta çalıştım, hep zımpara yapıyordum. Daha sonra babama okumak istediğimi söyledim ve annemle gidip ortaokula kaydoldum.
Ortaokul sonrası kim yönlendirdi hatırlamıyorum, sınıftan 11 arkadaş Giresun Meslek Lisesi imtihanına girdik. Ne olduğunu bilmeden Metal İşlerini en başa yazdım ve ilk sırada bölümü kazandım. Esasen vasat bir öğrenciydim, sadece öğretmeni dinler, sınavlar öncesi ders çalışmazdım. Sonuçta 5,96 ile mezun oldum. Üniversite sınavı o yıllar 2 elemeydi. Genel kültür ağırlıklı ilk eleme sınavında 135 puan alarak okul birincisi oldum. İkinci sınavda zannedersem 380'li bir puan alarak ancak Yüksek Teknik Öğretmen okuluna girebildim."
"ANNEM 'CİNİBİZ' AKLI VAR DİYORDU"
"Mucitlik benim çocukluğumdan geliyor. Rahmetli annem, farklı bir şeyler yaptığımda sende 'cinibiz' aklı var diyordu. Hala ne olduğunu bilmiyorum, bu günkü terimle muhtemelen 'inovativ düşünce' demek istiyor olabilirdi. Klasik düşünceyi pek sevmez, hep sorgulardım. Tabi bu tarz, bazen başımı ağrıttığı da olurdu. Fakülte sonrası ülkemizin güçlü bir özel sektör döküm fabrikasında işe başladım. Maaşımda gayet iyiydi. 40 formen arasında 2. yüksek zammı aldığımı iyi hatırlıyorum. Burada çok şey, özellikle verimliliği iyi öğrendim. Şuan Bakanlık merkez teşkilatında çalışmaya devam ediyor, bir yandan da yönetim kurulu üyesi bulunduğum sendika ve başkanı bulunduğum Eğitim, Bilim, Sanat Derneğinde projeler yapmaktayım."
"SÜREKLİ ARACIM ARIZALANINCA BU PROJEYİ HAZIRLADIM"
"Özellikle şehir içi yollarda karşılaştığımız çukurların bir türlü tamir edilmemesi veya geç tamir edilmesi neticesinde sürekli aracım arızalandı ve sanayicilerle ahbap oldum. Ben de bu soruna çözüm üretmem gerektiğini düşündüm ve trafik kazalarının azaltılması için proje hazırladım. Proje, içerisinde hareket sensörü ve simkart bulunan modülün bulunduğu araçların, şehir içi ve şehir dışında karşılaştıkları çukur, tümsek, çatlak, yayılma ve yanlış yol eğimi gibi mühendislik hataları konumlarının tespitine yöneliktir.
Prototipini tamamlamış bulunduğumuz (karttaki g sensörü arızası sebebiyle 1-2 hafta gecikebilecektir) modül ile araçların hatalı yola girmesiyle hareket sensörü tarafından üretilen sinyaller sim kart aracılığıyla değerlendirilmek üzere konum adresleriyle birlikte koordinasyon merkezine iletilmektedir. Sinyallerin gelmiş olduğu koordinatlar oluşturulan algoritma ile yoğunluklarına göre düzenlenip onarılmak üzere ilgili Belediyeler ve Karayolları Bölge Müdürlüklerine istenilen periyotlarla rapor edilebilecektir. Akıllı Ulaşım kategorisinde yer alan 'Trafik Kazalarının Azaltılması' projem Teknofest finalinde yer alıyor."