UNESCO yaratıcı şehirler ağına giren ilk Türk şehri unvanını elinde bulunduran Gaziantep, mutfak zenginliklerinin korunmasına yönelik sürdürülen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi çalışmalarıyla bu alandaki başarısını taçlandırıyor. Gaziantep Ticaret Borsası Genel Sekreteri Özgür Bayram, yaptığı açıklamada, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) nezdinde yürüttükleri Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurularının sonuçlarını almaya başladıklarını ifade etti.
Gaziantep'le özdeşleşmiş ve üretimi bu yörede yapılan 20 farklı ürünün tescil belgesini almak için TÜRKPATENT kurumuna başvuruda bulunduklarını kaydeden Bayram, "Borsamız proje departmanının iki yıldır sürdürdüğü özverili çalışmalar neticesince son bir ay içerisinde Antepfıstık Ezmesi, Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Lahmacunu ve Antep firiğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldık. Bu ürünlerimiz Gaziantep'in tescilli birer markaları ve değerleri olarak kayıtlara geçti. Son olarak yemek kültürümüzün asırlık lezzeti, sarı altınımız, sağlık dostu Antep Bulguru için yaptığımız başvurudan olumlu sonuç aldık. Geleneksel Antep Bulgurunun Coğrafi İşaret Tescili için yaptığımız başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Antep Bulgurunun tescilli bir ürün olarak kentimizin marka değerleri arasına katılmasına katkı sunan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehrimize ve tüm üreticilerimize hayırlı olsun" dedi.
Gaziantep'in Türkiye'de en fazla bulgur üretimi yapan illerin başında geldiğini belirten Bayram, gastronominin yanı sıra sağlıklı ve besleyici özelliğinden dolayı bulgurun kent için önemli bir ekonomi kaynağı olduğunu belirtti.
Bulgurun uluslararası tanıtımına yönelik 2016 yılı içerisinde 'Bulgur Festivali' düzenlediklerini anımsatan Bayram, "Geleneksel yöntemlerle hazırlanarak piyasaya sürülen Coğrafi İşaretli Antep Bulguru gerek kalitesinin korunması açısından gerekse de dünyanın son yıllarda bu ürünü yeniden keşfetmeye başlamasından dolayı çeşitli pazarlarda üreticilerimize avantajlar sağlayacaktır" dedi.