İstanbul'da sınıf öğretmeni Asiye Aras (34) 3 yıl önce yaptığı bir düşüğün ardından ikinci gebeliğini yaşıyordu. Her şey yolunda gidiyor, minik bebek Beren sağlıklı bir şekilde anne karnında büyüyordu. Ancak Aras, hamileliğinin 5'inci ayında doktorun "Bebeğinin karnında asit birikmiş" sözüyle neye uğradığını şaşırdı. Asidin bebeğin hayatı için çok tehlikeli olduğunu öğrenen Aras çifti doktor doktor gezdi. Doktorlar gebeliği sürdürmenin Aras'ın hayatını riske atabileceğini söyledi.
KALBİ DURMAK ÜZEREYDİ
Aras sonunda kendisiyle aynı sorunu yaşayan bir aileye ulaştı. Onların yönlendirmesiyle de Liv Hospital Ulus Riskli Gebelik ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arda Lembet'e ulaştı. Lembet, asit nedeniyle bebeğin kalp atışlarının yavaşlamaya başladığını tespit edince aileye "Bebeğe acilen işlem yapılıp o sıvının boşaltılması gerekiyor. 5 dakika düşünün ve acil karar verin" dedi.
Ailenin ameliyat kararının ardından Lembet, anne karnında yaptığı müdahaleyle bebeğin karnındaki asiti temizledi. Asiye Aras asit temizlendikten sonra haftada bir kontrole gitti. Ve nihayet minik Beren hamilelğin 37'nci haftasında 3 kilo olarak sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Beren bebek şimdi 3 yaşında ve hayata sağlıkla gülümsüyor...
BEBEKLER İÇİN TEHDİT
Prof. Dr. Lembet, "Asit o kadar fazlaydı ki bebeğin ana damarları üzerine şiddetli baskı yaparak yaşamsal fonksiyonları bozuyordu. Bebek yaşasa da gelecekte akciğer, beyin ve bağırsak problemleri yaşardı. Bebeklerde karın boşluğunda biriken sıvılar ciddi tehdit. Bu sıvıyı bir kateter yardımıyla ultrasonografi eşliğinde amniyon sıvısına boşaltıyoruz. Detaylı genetik testleri de yaptık" dedi.
HANGİ DURUMLARDA MÜDAHALE EDİLEBİLİR?
Bebek henüz anne karnındayken idrar yollarında (bebeğin) görülen tıkanıklıkların tedavisi.
Karın veya göğüs kafesinde sıvı toplanmasının önlenmesi.
Bebekte varlığı saptanan bir hastalığın tedavisinde yeri olan ilaçların ya da kan ürünlerinin bebek kordonu ya da bebeğin içinde bulunduğu sıvı aracılığıyla verilmesi.
Anne karnında şiddetli sıvı birikimine neden olan bazı hastalıklarda, ardışık sıvı alımı ile basıncın kaldırılması.
Tek yumurta ikizlerinde bebekler arasında görülen kan akım bozukluklarının giderilmesi.