Bir zamanlar ünlü Türk hastaların karaciğer nakli olmak için tercih ettiği Amerika'daki Wisconsin Üniversitesi'nin profesörü, canlıdan canlıya karaciğer naklinde Türk tekniğini öğrenmek için İstanbul'a geldi. Organ naklinde Amerika'nın en başarılı üniversitesi Wisconsin'den Profesör Prof. Dr. Luis Fernandez üç aydır Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve ekibinin ameliyatlarına gözlemci olarak katılıyor. Amerika'da her yıl 16 bin kişi karaciğer bekleme listelerine adını yazdırıyor. 6 bin kişiye nakil yapılıyor, 3 bin kişi ise karaciğer beklerken hayatını kaybediyor. Genellikle kadavradan organ nakli yapan Amerika, bekleme listelerindeki hastalara yeni bir umut sağlamak için canlıdan canlıya organ nakline de ağırlık verme kararı aldı. Daha önce Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'nun karaciğer nakli bölümünü kurduğu üniversitede, dönemin başbakanı Turgut Özal'ın özel çabasıyla Sadri Alışık'a karaciğer nakli yapılmıştı. Ancak Kalayoğlu'nun altı yıl önce Türkiye'ye dönmesinin ardından Wisconsin Üniversite- si'nde canlıdan canlı- ya karaciğer nakille- ri giderek azaldı. Altı yıl içinde yalnızca iki nakil yapılırken Türkiye'de İstanbul-Memorial Hastanesi'nde yalnızca geçen yıl 140 nakil gerçekleşti. Ameliyatların başarısı üzerine de ABD'li profesörler İstanbul'da eğitim görmek için yazışmaya başladı. Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Luis Fernandez de 3 aylığına Türkiye'ye geldi.
'TÜRK EKİP, RÜYA TAKIMI GİBİ'
Wisconsin Üniversitesi'nde 12 yıldır organ nakli yapan Prof. Dr. Luis Fernandez şunları anlattı: "İstanbul'a geleceğimi söylediğimde meslektaşlarım 'Onlara ne öğreteceksin?' diye sordu. Halbuki burada müthiş teknikler edindim. Bu yöntemi Amerika'da da uygulamamız gerekli çünkü sıra beklerken hayatını kaybeden çok fazla hastamız var. Kadavradan organ bulmak artık kolay değil. ABD'de birine karaciğerini vermek için Türkiye'deki gibi aile olması şartı yok. Böyle geniş aileler yok ama çocuklarına organ vermek isteyen aileler olacaktır." Prof. Dr. Luis Fernandez, Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve Prof. Dr. Koray Acarlı'nın da içinde bulunduğu organ nakli ekibi için de "Rüya takımı" nitelemesini yaptı. Fernandez, Türkiye'ye hayran kaldığını ve ailesini tatil için getireceğini de sözlerine ekledi.
'NAK İLDE REKOR KIRIYORUZ'
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu (Memorial Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı): Avrupa'da en fazla karaciğer nakli İspanya ve Türkiye'de yapılıyor. Biz canlıdan canlıya nakilde rekor kırıyoruz. Türkiye'deki veriler çok iyi, hastalarımızın yaşam süreleri uzun, komplikasyon oranları çok az ve her yaşta hastaya nakil yapılabiliyor. Bu tekniği öğrenmek için gelmek isteyen meslektaşlarımız oluyor. Pratik, cerrahide çok önemlidir; o nedenle ameliyatlara gözlemci olarak katılıyorlar. Daha önce de Harward'dan bir profesör arkadaşımız gelmişti. Ona da tekniğimizi gösterdik, pek çok hastanın hayatı kurtuldu.