Beş vakit farz namazlarından birisi olan akşam namazının kılınışı hakkında akıllara bazı soru işaretleri gelir. Namazını en doğru şekilde eda etmek isteyen kişiler akşam namazı ne zamana kadar kılınır sorusuna da cevap araştırmaktadır. Akşam ezanının okunması ile birlikte kılınmaya başlayan akşam namazının en geç saat kaça kadar kılınacağı hakkında hadis kaynaklarında çeşitli bilgiler bulunur. Akşam namazı ne zamana kadar kılınır ve akşam namazı en geç saat kaça kadar kılınır sorularının ayrıntılı cevabı bu başlık altında yer alıyor.
AKŞAM NAMAZI NEDİR?
İslam âlemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Beş vakit namazdan birisi olan akşam namazını kılmak da farzdır. Akşam ezanının okunuşu ile birlikte evde ya da camide cemaatle kılınabilen akşam namazı beş rekâttan oluşur. Diğer vakit namazlarının aksine öncelikle üç rekât farz kılınır. Daha sonra ise iki rekât sünneti kılınır.
AKŞAM NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINIR?
Akşam ezanının okunmasının ardından evde ya da camide cemaatle birlikte kılınan akşam namazının ne zaman ve saat kaça kadar kılınacağı yönünde sıkça araştırmalar yapılmaktadır. Namazını en doğru şekilde ve vaktinde eda etmek isteyenler akşam namazı saatini geçirmemek ve doğru zamanda kılmak istemektedir.
Hadis kaynaklarında akşam namazının ne zamana kadar kılınacağı yönünde çeşitli bilgiler bulunmaktadır.
Hadislerde yer alan bilgilere göre akşam namazının en geç kılınacağı vakit şöyle;
Akşam namazının vakti; güneşin batması ile başlayıp, Ebû Hanîfe'ye göre güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), "Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur" (Tirmizî, Salât, 2; 282) buyurmuştur.
Bir hadise göre ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), yatsı namazını şafağın kaybolmasından sonra kılmıştır (Darekutnî, I, 496).
Rivayetlerdeki 'şafak' veya 'ufuk' kelimeleri İmam Ebû Hanîfe'ye göre, kırmızılıktan sonraki beyazlıktır. Ayrıca Ebû Hanîfe bu konuda delil olarak, "Akşam namazı vaktinin sonu ufkun karardığı vakittir" (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XI, 570; bkz. Ebû Dâvûd, Salât, 2; Taberânî, Mu'cemü'l-Kebir, XXVII, 160) hadisine dayanmıştır.
İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed'le birlikte diğer mezheplere göre ise akşam namazının son vakti, güneşin batışından sonraki kızıllık gidinceye kadar devam eder. Zira hadisteki şafak güneşin batışından sonraki kızıllıktır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), şafak kızıllıktır. O kaybolunca namaz vacip olur." (Dârekutnî, es-Sünen, I, 506; bkz. Muvatta, Vukûtu's-Salât, 23; Zeylaî, Nasbu'r-râye, I, 233) buyurmuştur.